Op de bovenste rij v.l.n.r.:  Lydia Bekhuis, Henk van 't Hul, Remco Drost, Carola van Doorn en Vincent Bekhuis Onderste rij v.l.n.r.: Nick Huibers, Ilse Kaastra, Daniëlle de Gier en René Bruns
Op de bovenste rij v.l.n.r.: Lydia Bekhuis, Henk van 't Hul, Remco Drost, Carola van Doorn en Vincent Bekhuis Onderste rij v.l.n.r.: Nick Huibers, Ilse Kaastra, Daniëlle de Gier en René Bruns ((Foto: Janneke van 't Hul))

Nazomerfeesten maakt zich op voor volgende editie

SINT PANCRAS – "Uiteraard starten we onze Nazomerfeesten met de lawaaioptocht, want een betere start kunnen we ons niet wensen. Daarmee schudden we de inwoners van Sint Pancras letterlijk wakker voor ons tiendaagse dorpsfeest. Dit jaar voor de 41ste keer", melden een enthousiaste Henk van 't Hul (voorzitter stichting Nazomerfeesten) en bestuurslid Carola van Doorn.

De nazomerfeesten staan bij elke Pancrasser steevast op de feestkalender. Van jong tot oud geniet deze dagen met volle teugen van de activiteiten, de muziek, spelletjes en van elkaar. Deze editie staat vanaf vrijdag 30 augustus tot en met zondag 8 september op de agenda.

Het programma heeft ook dit jaar weer haar klassiekers, maar er is ook een aantal nieuwe elementen bedacht. "Het openen van de Nazomerfeesten kan niet zonder lawaaioptocht. Vanaf 18.30 uur staat het vertrek van de kleintjes gepland die dit jaar niet met paard en wagen worden vervoerd, maar met een antieke cabrio. Clown Henk loopt met de optocht mee en ook rijdt een aantal trekkers met muziek mee. Voorafgaand aan de lawaaioptocht is een kleurwedstrijd gehouden. De tekeningen zijn bij de basisscholen afgegeven en inmiddels ook ingeleverd. De makers van de mooiste tekeningen krijgen een ereplaats vooraan in de optocht en een cadeautje."

Dorpsgevoel

Een dergelijk groot evenement organiseren vergt een strakke organisatie. Carola: "Het huidige bestuur bestaat uit negen personen. In aanloop naar de feesten starten we onze besprekingen altijd in januari en houden we elk jaar in oktober een evaluatie. Maandelijks komen we bij elkaar waarbij iedereen zijn eigen taak binnen het bestuur vervult. Het draaiboek bestaat natuurlijk al langer, maar toch wil je elk jaar weer wat nieuws voor zowel jong als oud integreren. In samenspraak met sporthal de Oostwal, dorpshuis de Geist en sv Vrone lukt dat steeds weer. We proberen daarbij de kinderactiviteiten zoveel mogelijk gratis toegankelijk te houden, zodat het laagdrempelig is voor iedereen. Het geld dat we met een aantal activiteiten ophalen komt altijd ten goede aan de feesten, want voor niets gaat de zon op. Daarom staan we met het bestuur ook alle jaren op de Nazomermarkt met een stand, waar we lootjes verkopen en mooie prijzen te winnen zijn die we met behulp van de middenstand kunnen aanbieden. Ook deze opbrengst is voor de stichting. Overigens zorgt de Nazomermarkt elk jaar weer voor het échte dorpsgevoel. Dit jaar hebben we ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum vrijdag op de markt een fotohokje staan waarin iedereen gratis op de foto kan gaan. We hopen dus op extra veel bezoekers!" Henk van 't Hul is er dit jaar voor de laatste keer bij. Er is gelukkig al een aantal jonge nieuwe mensen opgestaan die het de komende jaren willen gaan doen. Ik heb alle verrtrouwen in ze. Het is na tien jaar wel mooi geweest, de volgende generatie mag het gaan doen!"

Steppenrace

Onder de vele activiteiten en evenementen die de Nazomerfeesten kenmerken, bevinden zich succesnummers als Swipe Out en de steppenrace. "Swipe Out is een groot festijn in zwembad De Bever en aan de steppenrace wordt al meegedaan door tweejarigen op een loopfiets. Dat is zó leuk, het is er dan ook altijd onwijs druk", weet Carola. Henk: "Andere succesnummers zijn de Ronde van Sint Pancras op zaterdag 7 september, met aansluitend het Wielerbal, de Family Fun Games voor het hele gezin bij Vrone op zondag 8 september, de kermis op woensdag 11 tot en met vrijdag 13 september en de Oldtimer- en trekkershow bij de Oostwal op zondag 15 september."

Verder zijn er onder andere fiets- en wandeltochten, een kunstroute, tuinconcerten, Zoldertheater, Doet en Ontmoet, Fiets 'm d'r deur, een zeskamp, karaoke, bingo, pokeren, jeu de boules, kloeten, klaverjassen, live muziek en nog veel meer. Alle inwoners van Sint Pancras hebben het door de stichting eigenhandig gemaakte programmaboekje al ontvangen. Het volledige programma staat ook vermeld op www.nazomerfeesten-sintpancras.nl.

Marsha Bakker
Meer berichten