Een van de monumenten die zijn deuren open zet op zaterdag 14 september, is de Allemanskerk in Oudkarspel.
Een van de monumenten die zijn deuren open zet op zaterdag 14 september, is de Allemanskerk in Oudkarspel.

Bezoek varend, lopend of op de fiets historisch, cultureel en waterrijk Langedijk

LANGEDIJK - Maak gebruik van de Open Monumentendag op zaterdag 14 september om gratis een kijkje te kunnen nemen bij de monumenten van Langedijk. Dat kan op verschillende manieren: lopend, op de fiets, of varend. Er zijn zelfs varende monumenten. 

De monumenten in Langedijk openen hun deuren tussen 11.00 en 16.00 uur. Veruit de leukste manier om alle monumenten te bezoeken is via de fietspuzzelrit (ook leuk voor het hele gezin). Deze start vanaf wijndomein De Koen aan Westelijke Randweg 30 in Zuid-Scharwoude. Geniet onderweg op verrassende plekken van kleinschalig openluchttheater met historische taferelen. Starten kan tussen 11.00 en 14.00 uur (finishen tot 16.00 uur). Bij terugkomst is er livemuziek op het terras door het duo Jozèn en Daan. Voor iedere deelnemer aan de puzzelrit en voor ieder die minimaal drie monumenten bezoekt, is er een gratis streekpakket (zolang de voorraad strekt).

Stap bij de Twuyvermolen op een van de varende monumenten!

De Broekervaart vaart op zaterdag 14 september vanaf het Havenplein in Broek op Langedijk en de Krul in Heerhugowaard een speciale route, waarbij ook de Twuyvermolen wordt aangedaan. Vanaf de haven kunt u elke twee uur een cultuurhistorische wandeling met een gids maken.

Vanaf de molen vertrekt vanaf 11.00 uur iedere twintig minuten een van de drie varende monumenten naar het poldermuseum Het Oude Gemaal in Heerhugowaard. Een unieke belevenis! Het poldermuseum vertelt via een spectaculaire 3D-presentatie het verhaal van het ontstaan van Heerhugowaard. Ook kunt u hier samen met uw (klein-)kinderen oudhollandse spelletjes spelen.

Naast een monumentale akkerschuit wordt er gevaren met de Westfries I en de Trio 4. De Trio 4 is een vrachtschip uit 1922 en inmiddels varend erfgoed. De Trio 4 is particulier eigendom. Ook de Westfries I is een varend monument uit 1922 en één van de pronkstukken van Museum BroekerVeiling.

Wat kun je doen en bij welke monumenten?

De volgende monumenten zetten hun deuren zaterdag wagenwijd open:

1. Allemanskerk, Dorpsstraat 878, Oudkarspel.
Bezichtig deze karakteristieke kerk op deze mooie plek. Ben je ouder dan 8 jaar? Dan kun je tussen 14:00 en 16:00 uur de toren beklimmen.
Twee organisten bespelen in de ochtend en begin van de middag het orgel. Hun repertoire is aangepast op het thema 'plezier'.
2. Het Regthuis, Dorpsstraat 861, Oudkarspel.
In een van de mooiste en oudste gebouwen in Langedijk is het museum van Stichting Langedijker Verleden gehuisvest. Kom kijken naar de vele oude foto's en kaarten.
3. Het Behouden Huis, Dorpsstraat 850 / 851, Oudkarspel. Bezichtig dit voormalig schoolgebouw, dat zo mooi aan het water ligt.
4. Rooms-katholieke kerk Sint Jan de Doper, Dorpsstraat 516, Noord-Scharwoude.
De kerk kan bewonderd worden en in het naastgelegen Sint Jansmuseum is een expositie over processies, zoals die vroeger werden gelopen.
5. Kooger Kerk, Koog 30, Zuid-Scharwoude.
Deze kerk bestaat dit jaar 200 jaar. Ter gelegenheid daarvan zijn er twee exposities. Bij een daarvan staat de Kooger Kerk zelf centraal, de andere expositie is een verzameling iconen. Vanaf 13:00 uur is er de mogelijkheid van het maken van een rondvaart met het schip 'De Waal'.
6. Nederlands Hervormde Kerk, Dorpsstraat 72, Broek op Langedijk.
Er is een rondleiding door de kerk.
7. Museale Schuitenhelling, Sluiskade 16, Broek op Langedijk.
Er zijn demonstraties van de helling en van historische werktuigen; de bouw van een duurzaam en toekomstbestendig Langedijker schuitje kan worden gevolgd en liefhebbers kunnen de hellingbok beklimmen voor een schitterend uitzicht over de Oosterdel.
Vanaf het Havenplein vaart de Broekervaart en start een historische wandeling.
8. Witte Kerk, Kerkplein 1, Sint Pancras.
In Sint Pancras is de Kunstroute tijdens het weekend van 14 en 15 september. Ook in de kerk hangen mooie kunstwerken.
9. Twuyvermolen, Oosterdijk 1, Sint Pancras.
Deze molen is indrukwekkend verbouwd. U kunt tot in de nok een rondleiding krijgen van de bewoners. In het naastgelegen educatief centrum De Vijzel, zijn versnaperingen te verkrijgen. De molen is vertrekpunt voor de varende monumenten en De Broekervaart.
10. Oude Kruisgebouw, Nobelhof 1, Sint Pancras.
Dit gebouw is sinds een jaar de thuishaven van de Historische Vereniging Sint Pancras. Kom hier kijken naar de rijke historie van Sint Pancras.

Kijk voor meer informatie op: www.toerismelangedijk.nl, www.bibliotheeklangedijk.nl en www.broekervaart.nl.

Marsha Bakker
Meer berichten