Veldzorg doet oproep 'Stop de Amerikaanse kreeft!'

Algemeen
Afbeelding

LANGEDIJK - In 1985 werd de Amerikaanse rivierkreeft voor de eerste maal gespot in het Nederlandse oppervlaktewater. Nu krioelt het ervan.

"Het Oosterdelgebied heeft er veel last van", aldus Cock de Vries namens Stichting Veldzorg. "Het beestje vreet sloten kaal waardoor planten en ander leven verdwijnen en veroorzaakt schade aan de oevers. De kreeft leeft vooral in stil of langzaam stromend water. Bij zuurstofgebrek of voedseltekort zoekt hij een betere verblijfplaats. Omdat hij nauwelijks of geen natuurlijke vijanden heeft, vermenigvuldigt hij zich razendsnel. Het beestje is kwetsbaar als hij van schil verandert en jongen krijgt. Dat gebeurt meerdere malen per jaar! Op dat moment graaft hij holletjes in de oevers. Die kunnen daardoor instorten. Om die reden moet de opmars van de kreeft gestopt worden."

Kreeft heeft vrij spel

Het vangen van rivierkreeften is aan regels gebonden. Alleen professionals krijgen daarvoor een vergunning. In het Oosterdelgebied werd de Enkhuizer beroepsvisser Rinke Blok ingehuurd om de kreeftenplaag te bestrijden. Maar zijn zeven uitgezette fuiken zijn enkele maanden geleden gestolen. Sindsdien hebben de kreeften weer vrij spel.

Oproep aan de politiek

Het bestuur van stichting Veldzorg Oosterdel maakt zich ernstig zorgen over de aantasting van de eilanden door de opmars van de Amerikaanse kreeft. "We hopen dat de ingehuurde visser binnenkort weer zijn netten kan uitzetten. En we doen een dringend beroep op zowel de lokale-, provinciale– en landelijke overheid om dit probleem aan te pakken! Want de kreeft groeit niet alleen het bestuur, maar ook Langedijk boven het hoofd!"

Afbeelding
Afbeelding