aan tafel met...

tekst: Ben Wansink

Aan tafel met... Dirk Snip

BROEK OP LANGEDIJK - Als er één ding wel duidelijk werd tijdens het gesprek van oud-burgemeester Jan Hoekema met onze eigen 'biljartkoning' Dirk Snip is dat Hoekema nooit een topbiljarter zal worden.. Hoewel Snip zelf de sport als topsport ervaart is voor hem vooral het plezier die velen aan het biljarten beleven voor hem de hoofdzaak .Daar moet Hoekema het maar bij laten!

Biljarttermen

In het programma 'Aan Tafel Met..' afgelopen vrijdag was Dirk Snip, groot biljartliefhebber, de gast die een uur lang ondervraagd werd. Hoekema bleek zijn huiswerk goed gedaan te hebben en kwam met een aantal biljarttermen aan die ook de meeste toehoorders waarschijnlijk niet kenden. Geduldig legde Snip uit wat een piqué en wat een massé was en dat een trekstoot een heel andere stand van de keu vereist..

Liefde voor de sport

Zijn liefde voor de biljartsport bleek al heel snel. Als 15-jarig jongetje ging Dirk al stiekem naar een café in Koedijk om daar van eigenaar Jaap Bloothoofd onderricht in het biljarten te krijgen. De ouders van Dirk waren niet enthousiast, maar les krijgen buiten openingstijden van het café werd toegestaan. Die liefde is nooit meer weggegaan, integendeel. Dirk kreeg later verschillende baantjes, maar zijn biljartliefde, ondernemerschap en organisatietalent maakten dat zijn sport zijn werk werd en nog steeds is. Weliswaar richt Snip zich tegenwoordig vooral op de verkoop van sportprijzen, maar is nog altijd direct bij de sport betrokken met een eigen driebandenteam. En wie van ons herinnert zich niet het Broekerveiling- of het Oliebollen Toernooi, waar naast topbiljarters, ook de liefhebber aan mee kon doen?

Trots is Snip op een artikel dat rond het jaar 2000 verscheen in de New York Times. Naast een foto wordt Dirk Snip  "the tallest billiards player in the world" genoemd. Met zijn lengte destijds van 2meter 10 mag dat dan ook gesteld worden! Dat de aanwas van de jeugd bij de biljartclubs achterblijft, vindt hij heel jammer. Natuurlijk is het mooi dat 65-plussers op de club onderling plezier aan de sport beleven, maar jeugdige instroom zou de sport een goede impuls geven. In landen in Azië zie je die aanwas wel, met goede resultaten. Vooral Korea levert steeds meer biljarttalent voor het driebanden, waarin het geld te verdienen valt.

Toekomst

Trots vermeldde Snip ten slotte dat hij ook dit jaar weer het biljartgala 'Night of the Magic Balls' organiseert. Hotel 'Gewoon lekker' (voorheen Jules) zal op 17, 18 en 19 oktober in het teken van biljarten staan. Een spektakel met licht- en geluidshows met wereld biljarttoppers als Dick Jaspers (Ned) en Frédéric Caudon (Bel) en als uitsmijter een demonstratie trick shots door mr. Magic Semih Sayginer (Tur). Gezamenlijk zijn zij de nummers 1, 2 en 4 van de wereldranglijst. Ook zullen de bekende illusionisten Rob en Emiel optreden, kortom: dit zullen drie geweldige avonden worden! Hierover later meer in deze krant.

Biljarten..

Als de keus zweven

tussen wit en rood

Volg je dan je hart

Kies je met verstand

Of twijfel je aan die stoot?

Is alles op dat groene laken

je helder, of raak je verward?

Ach, overspeel nooit je hand

Wees gerust, krijt je gedachten

Het einde zal zoet zijn

Je kunt de zege eens verwachten!

Ben Wansink

Marsha Bakker
Meer berichten