Gelukkig hebben de dieren en de bezoekers aan de kinderboerderij niks gemerkt van alle onrust.
Gelukkig hebben de dieren en de bezoekers aan de kinderboerderij niks gemerkt van alle onrust. (Foto: Arina Wijnands)

De Beestenboel likt de wonden

ZUID-SCHARWOUDE - Bij kinderboerderij De Beestenboel in Zuid-Scharwoude is eind 2018 meerdere keren ingebroken. De dieven zijn vervolgens ook langs geweest bij de buren: Jeu de Boules-vereniging Les Mille Îles. De schade is bij beide groot.

Inmiddels zijn we een aantal maanden verder en is de rust weer teruggekeerd. Hoe gaat het nu? Michel de Vust, voorzitter van de stichting: "Er zijn bij de inbraken voornamelijk goederen gestolen zoals wisselgeld, pakken koffie, thee en speculaaspoppen voor de vrijwilligers. Er is een deur beschadigd en een kast vernield. Ook is de keuken uit elkaar getrokken. Met oud en nieuw was de derde inbraak. Toen zijn er met bakstenen twee ramen ingegooid. In januari is er voor de vierde keer ingebroken en is er een kast gesloopt - deze hadden we net vernieuwd na de laatste inbraak. Er is een kachel gestolen en wat koek en chocoladeletters. Over wie het hebben gedaan, kunnen we niets zeggen. Van alle inbraken is aangifte gedaan, de politie heeft het geheel in onderzoek. Wat de reden is? Geen idee. Het is allemaal kruimelwerk, een dief zal er zeker niet rijk van worden. Wij hebben niks van waarde op de boerderij liggen en zeker geen zakken met geld."

Met de dieren gaat het gelukkig goed, die hebben er geen last van gehad. "Misschien is onze poes Boris af en toe geschrokken als er midden in de nacht iemand binnen kwam. Maar zo ver we kunnen zien hebben de dieren er geen stress van gehad."

Hartverwarmende hulp

Van verschillende kanten kreeg de kinderboerderij hulp aangeboden. "De kast is vervangen door Stichting Kringloop Langedijk. Door de Welkoop is koffie en thee gesponsord, ontzettend lief. Ook zijn er door particulieren pakken koffie en thee gebracht. Van particulieren hebben we weer een nieuwe kachel gekregen, in de koude winter konden we dus na het werken even opwarmen met een kop koffie en thee in een warme ruimte. De twee nieuwe ruiten zijn nog in bestelling, de leverancier Beers Totaalonderhoud uit Heerhugowaard sponsort een deel, en een particulier heeft aangeboden de rest te betalen. Via Sombroek keukens hebben wij een andere keuken gekregen. Daarbij hebben we zelf geïnvesteerd in nieuwe buitenverlichting op bewegingssensor om inbrekers proberen af te schrikken." Momenteel maakt de kinderboerderij zich op voor de lente. Het seizoen waarin weer veel jonge aanwas te verwachten valt en dus ook weer een groot aantal te bezoekers de kinderboerderij zullen vinden. Ondanks alle gulle giften van bedrijven en particulieren heeft de kinderboerderij zelf aardig wat geld moeten investeren om het weer toonbaar te maken. Uw gift is dus zeer welkom! "We gebruiken ons geld liever voor dierverzorging en voor het opknappen van de boerderij voor onze bezoekers." Meer informatie: www.de-beestenboel.nl of tel. 06-50125026.

Marsha Bakker
Meer berichten