(Foto: VINCENT DE VRIES RODI MEDIA)

Tellers klaar? Tellen maar!

SINT PANCRAS - Burgemeester Leontien Kompier gaf vanmorgen om 9.00 uur in Sporthal De Oostwal het startsein voor het centraal stemmen: "Tellers klaar? Tellen maar!"

Gemeente Langedijk telde in de sporthal de uitgebrachte stemmen van de gecombineerde verkiezingen voor Provinciale Staten en Waterschap. Bij centraal tellen voeren de stembureaus na het sluiten van de stemming om 21.00 uur alleen een voorlopige telling uit op lijstniveau. Het stembureau telt op die avond dus niet de stemmen die op de afzonderlijke kandidaten zijn uitgebracht. Dat gebeurde vanmorgen op een centrale locatie.

Centraal tellen vindt plaats op één locatie onder toeziend oog van het gemeentelijk stembureau en geïnteresseerde inwoners. Het proces is zo transparanter. Naar verwachting is het ook efficiënter en betrouwbaarder. Stembureauleden hoeven niet tot diep in de nacht door te tellen. Het is aannemelijk dat scherpe, uitgeruste tellers minder telfouten maken dan mensen die al de hele dag in de weer zijn. Dit kan bijdragen aan een nauwkeurigere uitslag. Gemeente Langedijk doet mee aan het experiment centraal tellen bij de gecombineerde Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen op 20 maart 2019 en bij de verkiezingen van de Nederlandse leden van het Europees Parlement op 23 mei 2019. De gemeenteraad heeft op dinsdag 29 januari het besluit genomen gehoor te geven aan de oproep van minister Ollongren van Binnenlandse Zaken, die gemeenten via een brief had opgeroepen om mee te doen aan het experiment centraal tellen. Zo wil BZK onderzoeken of het tellen van stemmen efficiënter, betrouwbaarder en transparanter kan.

Marsha Bakker
Meer berichten