(Foto: VINCENT DE VRIES RODI MEDIA)

Hans Weder klaar voor nieuw rallyseizoen

LANGEDIJK - "Rallyrijden is zo mooi, dat moet iedereen een keer meemaken." Langedijker Hans Weder vertelt vol passie over zijn hobby, waar hij stiekem maar 'bar druk' mee is. De 55-jarige ondernemer reed samen met zijn navigator Bob Tromp al diverse rally's. En met behoorlijk succes.

'Rallyrijden geeft een positief gevoel in je lijf'

Hans: "In 2017 zijn we kampioen geworden van Nederland in de T2 klasse. Dus we doen aardig mee. We proberen vijf wedstrijden te rijden per jaar. Onze droom is de Rally Bulgaria in september. Dat zijn 2000 wedstrijdkilometers in acht dagen. Om dit waar te maken zoeken we nog sponsors. Deze rally komt ook op televisie.

Tien uur per week

Hans is eigenaar van het rondvaartbedrijf Rondvaart Langedijk en in Heerhugowaard van Interflame, een bedrijf gespecialiseerd in brandbeveiliging en opleidingen. Bob is eigenaar van de Snackerij in Heerhugowaard. Samen met vaste monteurs Martijn de Leest en Peter Kooijman besteden ze daarnaast heel wat uurtjes aan deze hobby. "Ik rij al zeer lang 4 x 4 auto's, van het merk Jeep. Maar meedoen aan hogesnelheidswedstrijden is toch een jongensdroom. En met goede mensen om je heen is dit haalbaar." Hans besteedt zo'n tien uur per week aan zijn passie. Maar dat is een voorzichtige schatting. "Ik ben dan alleen of samen met Martijn, en Peter helpt ons in de werkplaats op dinsdagavond, dat is de vaste sleutelavond. En voorbereidingsavond. Onderdelen bij elkaar zoeken. Boodschappen doen. We moeten allemaal eten en drinken natuurlijk."

Strandrace IJmuiden

Zaterdag 23 en zondag 24 maart rijden ze de Strandrace in IJmuiden, tevens de start van het rallyseizoen. "Aan het strand van IJmuiden moet de basis gelegd worden van een nieuw en goed sportjaar." Hans nodigt iedereen van harte uit voor dit weekend: "Op deze dagen kun je niet alleen toeschouwer zijn van de rally maar ziet je ook wat er gebeurt achter de schermen, voor, tijdens en na een rally! Dus vanaf de voorbereiding tot de nazorg na de finish. Je ziet wat er nodig is om optimaal te presteren. Tijdens beide dagen rijden verschillende deelnemers in geprepareerde trucks en auto's waarmee ze hebben deelgenomen aan de echte Dakar race 2019. Uniek!" De start op beide dagen is om 10.00 uur en de race eindigt rond 15.00 uur. "Het kan koud, winderig en nat zijn aan het strand. Maar we hopen natuurlijk op prachtig weer! Ik wil mensen wel adviseren om zich warm te kleden. En trek makkelijke schoenen aan."

De kik

Wat de kik is van rallyrijden? "Het aan de start staan van een wedstrijd, en dan weten: je mag hard rijden, nee je moét hard rijden. En als je dan die 150 kilometer hebt uitgereden geeft dit zoveel plezier en kracht dat je er weer maanden tegenaan kan. Rallyrijden geeft een positief gevoel in je lijf. Dat is heerlijk."

Informatie over Rallyteam Hans Weder en de sponsormogelijkheden is te verkrijgen via tel. 06-27470590.

Marsha Bakker
Meer berichten