Vier de vrijheid mee op het Langedijker Bevrijdingsfestival

Algemeen
De heer de Blanken van Museum Collectie '39-'45, Joost Naberman, Willem Witte en Mike Jongerius nodigen jong en oud van harte uit de vrijheid te delen op zondag 5 mei!
De heer de Blanken van Museum Collectie '39-'45, Joost Naberman, Willem Witte en Mike Jongerius nodigen jong en oud van harte uit de vrijheid te delen op zondag 5 mei! (Foto: Vincent de Vries)

LANGEDIJK - Langedijk heeft er een serieus Bevrijdingsfestival bij. Op zondag 5 mei bij café De Knip in Oudkarspel, met het aansteken van het vrijheidsvuur, live muziek, een mini oorlogsmuseum en feest. Een dag om onze vrijheid te vieren, want dat onderwerp is actueler dan ooit.

Vijf jaar geleden vroeg Edwin Ooijevaar van loopschool Stap voor Stap aan zijn lopers wie er met hem mee wilde doen aan de bevrijdingsestafette naar Wageningen. Van Langedijk naar Hotel De Wereld in Wageningen, daar het vuur ophalen en dan weer terug. Joost Naberman, Willem Witte en Mike Jongerius wilden het wel een keer proberen. "We hadden geen idee waar we aan begonnen, maar vonden het een uitdaging", vertelt Willem. Dat werd een unieke ervaring. "Alleen al de ontvangst in Wageningen, met al die mensen uit heel Nederland die ook diezelfde estafetteloop deden. Het verhaal erachter van de bevrijding, het saamhorigheidsgevoel. Brok in de keel", vult Mike hem aan.

Elk jaar wordt van 4 op 5 mei, om precies middernacht het bevrijdingsvuur ontstoken op het plein voor hotel De Wereld in Wageningen. Dit bevrijdingsvuur is het symbool voor nationale eenheid en voor leven in vrede en vrijheid. Sinds 1948 is het bevrijdingsvuur een belangrijk symbool voor vrijheid. Dit jaar loopt de groep voor de vijfde keer mee om het vuur op te halen en naar Langedijk te brengen. En is er in Oudkarspel een heel bevrijdingsfeest omheen georganiseerd. Willem loopt zelf niet meer mee, maar is, net als de meeste andere lopers van het eerste uur, een belangrijk onderdeel van deze hechte groep. "Vanaf de eerste keer dat we meeliepen werd er een band gesmeed."

Bevrijdingsfeest

Aankomst na het eerste jaar was in De Binding. "Alles was keurig geregeld", vertelt Willem. "We kregen een hand van de burgemeester, er was koffie en we kregen lof en complimenten. Maar toen we buiten stonden was alles weer opgeruimd", lacht hij. Joost vult aan: "En vervolgens aten we een koppie soep in De Knip en gingen we naar huis." Toch wisten de mannen al vrij snel dat ze dit elk jaar gingen doen. Maar het jaar erop dan wel begeleid door oorlogsjeeps. En het zou leuk zou zijn als kinderen een stuk mee zouden rennen. "En nog een stap verder raakten we in gesprek met De Knip over de mogelijkheden om daar een afsluitend bevrijdingsfeest te houden." Dat 'koppie soep' en de aanwezigheid van wat familie en vrienden bij aankomst, groeide steeds meer uit tot de wens van een grootsere viering." Jeroen en Gudy van De Knip dachten op een positieve manier mee en vorig jaar was het feest zoals de organisatoren het voor ogen hadden. "We hadden natuurlijk ongelooflijk mazzel met het weer. Maar de sfeer die daar toen was, met al die mensen die ons opwachtten en aanwezig waren bij de ontsteking van het vuur. De medewerking van het Langedijker Koor, de live muziek, de kinderen die er bij waren en die genoten van de attracties. Zó hadden we het bedoeld", vertelt Joost enthousiast. Mike: "Het is lastig uit te leggen hoe mooi het is om hier onderdeel van uit te maken. Maar dat lopen door weer en wind soms en ook middenin de nacht als er geen mens op straat is. Het heeft iets magisch. We doen het met zijn allen en dat is geweldig."

Hang de vlag uit!

De lopers zullen de 140 km in zo'n 14 uur proberen af te leggen zodat ze op 5 mei, rond 14.00 uur, in Sint Pancras bij het verzetsmonument aankomen. Daar worden ze opgewacht door jeugdige vertegenwoordigers van verschillende Langedijker sportclubs die allemaal een gedeelte van de laatste 10 kilometer met de bevrijdingsvuurlopers mee gaan lopen. De legervoertuigen van Museum Collectie '39-'45 uit Winkel met de veteranen aan boord maken de stoet compleet. Via de Bovenweg en de Dorpsstraat gaan de lopers naar het oorlogsmonument De Stier om daarna weer hun weg te vervolgen via de Dorpsstraat naar café De Knip. "Het zou geweldig zijn als mensen de vlag uithangen en op straat staan om de stoet aan te moedigen!"

Op 5 mei zullen, rond de klok van 15.30 uur, de lopers van de bevrijdingsestafette met het bevrijdingsvuur aankomen bij café De Knip in Oudkarspel. Daar wordt de fakkel overgedragen aan de oorlogsveteranen. Zodra zij het Langedijker bevrijdingsvuur ontstoken hebben, zal er een gevarieerd bevrijdingsfestival losbarsten met livemuziek, attracties voor de kinderen en een hoop gezelligheid. De aanwezigheid van de veteranen van Collection '39-'45 maken het bevrijdingsfestival compleet. Van hun zijn diverse voertuigen en een ingerichte bivak(tent) e bezichtigen.

Historische fietstocht 1940-1945

Dtt jaar vindt er op 5 mei voor het eerst een fietstocht plaats, die de deelnemers langs diverse locaties in Langedijk brengtwaarin de oorlog bepaalde gebeurtenissen hebben plaatsgevonden. Samen met Arie Kaan, van Stichting Langedijker Verleden is er vanaf Oudkarspel tot Broek op Langedijk een tocht uitgezet. Deze brengt u middels een routeboekje langs plekken waar foto's uit de oorlog en heden uitleg geven aan wat er toen gebeurd is.

Zie het volledige programma van zowel de lopers als de bevrijdingsdag op de speciale pagina elders in de krant. Ook op www.deeljevrijheid.nl en de Facebookpagina @langedijker.bevrijdingsfestival zijn de laatste ontwikkelingen te volgen.