Directeur Ton de Kruyff en medewerkster Tereza de Vries zijn trots op hun nieuwe bibliotheek.
Directeur Ton de Kruyff en medewerkster Tereza de Vries zijn trots op hun nieuwe bibliotheek. ((Foto: Vincent de Vries))

'Zo lang er boeken zijn, bestaat de bibliotheek'

LANGEDIJK - De bibliotheek is eindelijk weer open. "Nog niet helemaal zoals het moet zijn, maar we zijn goed op weg!"

Ton de Kruyff, directeur van de bibliotheek Langedijk en Tereza de Vries, coördinator Volwassenen & Activiteiten, presenteren met gepaste trots de nieuwe bibliotheek. Overzichtelijker, ruimer, en met volop aandacht voor de activiteiten die de bibliotheek ook biedt. Alleen nog de nieuwe ingang en dan is de bieb klaar voor de toekomst. "Zoals de computertafel, de educatieve ruimte voor cursussen, de leestafel, de speelotheek, en meer", vertelt Tereza. "Alles krijgt een betere plek en de ruimte is open, licht en daardoor overzichtelijker. Maar onze basis blijft gewoon de boeken. Kasten vol. Het was wel even tellen en opnieuw tellen hoor, toen de architecte ons haar plannen presenteerde. Zag er prachtig uit, maar we hebben een grote collectie boeken en die verdienen allemaal een mooie plek. Als ik ergens wakker van heb gelegen was het dat: passen alle boeken wel weer in de nieuwe kasten?" Volgens Ton is de bibliotheek stevig geworteld in Langedijk. "Het is de enige plek waar je zonder drempel naar binnen kunt. Eenmaal binnen vind je er een schatkamer aan informatie, kennis en amusement. Trek een willekeurig boek uit de kast en het kan je leven veranderen. Elk boek biedt een nieuw inzicht of leert je iets wat je nog niet wist. Zo lang er boeken zijn, zal de bibliotheek bestaan."

50 jaar lid

Daar kan José Ursem over meepraten. Zij is vandaag speciaal in de bibliotheek aanwezig om een attentie te ontvangen uit handen van Ton. José is namelijk al vijftig jaar lid van de bibliotheek, en dat is uniek! Een plakboek waarin onder andere de eerste uitleenkaartjes prijken, bewijzen dit bijzondere feit. "Voor mij is de bibliotheek net een snoepwinkel, elke keer neem ik een andere verrassing mee naar huis. Elk boek is een kadootje. Lezen is voor mij echt een levensbehoefte. Niets fijner dan een nieuw boek te pakken en niet te weten in welk verhaal je nu weer terecht komt!"

Marsha Bakker
Meer berichten