De Jan Rovers Jazz band speelt elke vrijdagochtend live in Jans huiskamer.
De Jan Rovers Jazz band speelt elke vrijdagochtend live in Jans huiskamer. ((Foto: Marsha Bakker))

Huiskamerconcerten tussen sofa en schemerlamp

SINT PANCRAS - In Sint Pancras staat een huis. In dat huis daar woont een man. En die man die nodigt elke week muzikanten, bands, zangers, soms complete orkesten uit om zijn huiskamer muziek te komen maken.

"Ik ben zelf een zeer matige muzikant, maar met een grote liefde voor muziek."Samen met een aantal andere muzikanten vormt Jan Rovers de Jan Rovers Jazz band, elke vrijdagochtend live te zien en te horen, in de huiskamer aan de Benedenweg 134 te Sint Pancras. "Tegen elven komen dan de bewoners van De Volle Aandacht langs, een kleinschalig particulier woonzorghuis voor ouderen met dementie in Sint Pancras. Deze mensen te zien genieten en uit hun schulp te zien kruipen maakt muziek maken nog veel mooier."

Jan Rovers. Eigenaar van dit bijzondere project en dit huis, en bedenker van de huiskamerconcerten. "Ik woonde eerder in Stompetoren met mijn vrouw. Zij leed aan MS waardoor het steeds lastiger werd voor haar om met mij mee te gaan naar optredens van onze band. Ik bedacht dat de optredens ook wel naar ons huis konden komen. Dat bleek prima te gaan en de huiskamerconcerten waren geboren."

Tussen sofa en schermerlamp

De muziekwereld is klein en veel muzikanten kennen elkaar. Al snel werd via mond tot mond reclame gemaakt voor deze bijzondere en kleinschalige voorstellingen, tussen de sofa en de schemerlamp. "Nadat mijn vrouw overleed ben ik er mee doorgegaan. En ook toen ik een jaar geleden verhuisde naar Sint Pancras zag ik dat ook deze huiskamer uitermate geschikt was om muziek in te maken. De agenda liep weer vol met optredens, van een popkoor tot aan een fadozangeres, van een groep shantizangers tot een operazangeres, en van klassieke muziek tot een optreden van 5 jonge jongens, die samen met een moeder een bandje vormen. "En zo staat er wel meer op mijn verlanglijstje. Zo zou ik graag een jazzfestivalletje starten met 3 à 4 jazzbandjes. Maar ook wil ik vaker ruimte bieden aan jonge muzikanten en muzikale kinderen om vrijuit te komen spelen, als pauze act kan ook. Door middel van een nieuwsbrief laat hij een trouwe groep 'fans' weten welke optredens er op het programma staan, maar ook op Facebook wordt deze informatie gedeeld.

Kinderen geen bezwaar

Jan laat graag iedereen van de muziek genieten, ook kinderen zijn altijd welkom. "Hier hoef je niet stil op een stoel te blijven zitten, dus kinderen kunnen gewoon lekker hun gang gaan. En wie zin heeft om te dansen mag dansen." Mits de ruimte het toelaat, want soms is de huiskamer tot de nok gevuld met publiek. "Ik heb mensen weleens in de keuken op een stoel gezet, als het in de kamer vol was. Dat is niet de bedoeling, ik vind dat iedereen de muziek wel moet kunnen zien. Dus ik probeer het aantal toeschouwers te beperken tot 55 man."

Bands die nog niet zo bekend zijn, maar wel in kleine kring willen optreden, kinderen die muziek maken maar geen podium hebben of oudere (ex-)muzikanten die niet graag meer voor grote zalen optreden: in de huiskamer van Jan Rovers kan iedereen komen spelen. "Muziek verbindt en is een geschenk voor zowel de muzikanten als het publiek, want beide partijen genieten van het geven en ontvangen. Daarvoor stel ik mijn huiskamer heel graag ter beschikking."

Willem Schoone & Victor Posch

De bekende muzikanten Willem Schoone & Victor Posch spelen hun eerste muziektheatervoorstelling 'Wij naderen het Indianengebied' in de huiskamer van Jan Rovers. "Willem en Victor zijn ras muzikanten. Samen met meester-gitarist Robert Smit begeleiden ze hun sappige, ontroerende en grappige verhalen muzikaal met zelf geschreven nummers. In deze voorstelling wisselen ze moeiteloos verschillende muziekstijlen als pop en rock 'n roll af met country, blues en ballads. zondagmiddag 19 mei staat om 14.00 uur de koffie klaar en om 14.30 uur start de voorstelling. Bij mooi weer gaan we de tuin in. In tegenstelling tot andere concerten is de entree deze keer 10 euro voor een geweldige voorstelling door drie beroeps muzikanten. Na afloop is er, zoals altijd, een hapje en een drankje en kunt u napraten met de muzikanten. Welkom!"

Meer informatie op huiskamerconcertsintpancras.com en Facebook. Reserveren kan via janroversgroen@gmail.com of 06-13529745.

Marsha Bakker
Meer berichten