De Reuring viert vijftigjarig bestaan

Algemeen
De mannen en vrouwen van weleer waren zondagochtend uitgenodigd voor een kop koffie met gebak.
De mannen en vrouwen van weleer waren zondagochtend uitgenodigd voor een kop koffie met gebak. (Foto: aangeleverd)

NOORD-SCHARWOUDE - Zwem- en polovereniging De Reuring bestaat dit jaar 50 jaar. Het jubileum werd afgelopen weekend gevierd met een zeskamp, slapen op de club, een feestavond en op zondagochtend koffie met gebak voor oud-leden.

Er is veel gebeurd in die jaren: Eerst was er alleen een buitenbad, daarna ook een klein binnenbad en nu wordt er alweer heel wat jaren gezwommen in zwembad Duikerdel. De vereniging heeft verschillende bestuurswisselingen overleefd, en heel veel prijzen gewonnen. De club heeft vele zwemmers en poloërs als lid gehad en tegenwoordig zwemmen de kinderen van de kinderen van oud-leden ook weer bij De Reuring. Freek Jan Kossen is voorzitter van de Langedijker club: "De kracht van De Reuring is dat het een gezellige club is, waar veel families onderdeel van uitmaken. Dat zorgt voor onderlinge vriendschap en betrokkenheid bij de club. Je ziet dat terug in het vele werk wat de leden vrijwillig doen in en om de club."

Trots

"Daarnaast zijn er ook altijd weer sportieve hoogtepunten waar we uiteraard erg trots op zijn. De eerste Nederlands kampioene van De Reuring was Geri Buis, geen zwemster of waterpoloster maar een schoonspringster. Momenteel zwemt Rafaela Mulder op topniveau en dat doet ze heel verdienstelijk. Ook heeft het heren waterpoloteam lang op een hoog niveau in de [FJK2] bondsklasse gezwommen, met namen als wijlen Peter Kramer. En ook Bram Pronk, tegenwoordig een van de toppers bij Zwefilo, zwom eerder bij De Reuring op nationaal niveau."

Mensen van weleer

De mannen en vrouwen van weleer waren zondagochtend uitgenodigd voor koffie met gebak en daar keek Freek-Jan speciaal naar uit. "Die hebben de fundering gelegd voor de vereniging zoals die nu is. Een Klaas Drost of Piet de Ruiter, ik vond het geweldig om hen te spreken. Klaas is al in dik in de tachtig maar nog steeds zeer aanwezig. Dat moet door de vereniging komen", lacht Kossen. "Sowieso is zwemmen goed, voor lichaam én geest. Ik heb het druk en er zijn avonden dat ik denk: ik heb geen zin om weer naar dat zwembad te gaan. Maar als je er dan in ligt en lekker lange banen zwemt waarbij je alleen let op je ademhaling en je slagen telt: dan is je hoofd helemaal leeg. Het heeft iets meditatiefs."

Kossen is nu drie jaar voorzitter van de club waar hij zelf al veertig jaar bij zwemt. "Het voorzitterschap is best een uitdagende job, het vergt veel organisatietalent en het heeft weinig met de sport zelf te maken. Toch doe ik het met veel liefde voor de club en ik vind het belangrijk dat we zo goed blijven draaien zoals we nu doen. Er zijn al diverse zwem- en waterpoloclubs omgevallen door de jaren heen, maar De Reuring is vrij stabiel qua ledenaantal."

De voorzitter waterpoloot zelf ook nog, maar is geen uitblinker. "Ik ben recreatief begonnen met zwemmen maar had geen talent. Wel ben ik een echte zwemmer: ik voel me heerlijk in het water en word altijd blij als ik die chloorlucht weer ruik." De toekomst is rooskleurig maar de club moet zich we blijven ontwikkelen.

"Een goed voorbeeld is het G team, dat een jaar geleden is geïnitieerd door de familie Mulder. Ik heb zelf een gehandicapte broer en weet hoe belangrijk het is voor die mensen om mee te doen. Elke zondagmiddag is het hier nu feest als de G zwemmers met hun familie komen zwemmen. Daar zijn we als club enorm trots op en ik vind het mooi dat dát ook bij De Reuring hoort."

Het Masterzwemmen is eveneens nieuw, waar (ex) waterpoloërs en zwemmers van 20 jaar en ouder hun kilometers kunnen blijven zwemmen, maar zonder competitie of wedstrijdelement.

"De Reuring heeft zo een steeds groter aanbod, waarmee we de niet sportende Langedijker proberen te bereiken."

Arjan Rademaker, hoofdtrainer in opleiding, samen met voorzitter Freek Jan Kossen.