Arie Kaan over invloeden van voedselproductie in Geestmerambacht

Algemeen
Op 5 november vertelt Arie Kaan over belangrijke invloeden op de voedselproductie in het Geestmerambacht.
Op 5 november vertelt Arie Kaan over belangrijke invloeden op de voedselproductie in het Geestmerambacht. (Foto: aangeleverd)

OUDKARSPEL - Stichting Regionale Archeologie Gheestmanambocht (St. RAG) organiseert dinsdagavond 5 en 19 november en dinsdagavond 10 december de jaarlijkse lezingen met thema 'Voedsel door de eeuwen heen'.

Op 5 november vertelt Arie Kaan over belangrijke invloeden op de voedselproductie in het Geestmerambacht. Hij zal laten zien welke grote veranderingen die hebben gehad op dit voedselgebied. Aan de orde komen overgang van veeteelt naar tuinbouw, de veepest, plagen en ziekten bij de gewassen en welke mensen met visie nieuwe ontwikkelingen brachten.

Dinsdag 19 november spreekt Wouter van der Meer, archeoloog en archeobotanist bij BIAX. Onderwerp: Klein, kleiner, kleinst – Archeologisch voedsel onder de (elektronen)microscoop. Om te weten te komen wat de mensen vroeger aten, kunnen de overblijfselen van het voedsel worden geanalyseerd. In een soort forensisch onderzoek kunnen kleine stukjes bewijs van vroegere maaltijden worden bestudeerd. Peul-vruchten die in het vuur onder de ketel vielen, een weggegooide kookpot met aangebrande stoofpot, een verkoolde broodkorst uit een oven: sporen van ongelukjes die op bijna elke vindplaats wel aanwezig zijn. Ook wanneer het eten netjes in de mond terecht kwam, liet de maaltijd nog sporen achter: beerputten vol uitwerpselen, darminhoud van veenlijken en gemineraliseerde poep naast een woning. Alles is informatie. Aan de hand van enkele bijzondere vondsten zal een aantal technieken worden toegelicht.

Dinsdag 10 december spreekt Claudia Vandepoel, museumdeskundige en gespecialiseerd in de archeologie. Dertien jaar geleden richtte Claudia Vandepoel haar bedrijf de Historische keuken op uit interesse voor voeding en recepten uit lang vervlogen tijden. Ze publiceert regelmatig en heeft ook al een kookboek op haar naam staan met de deftige titel 'Sapor Limitis, de Smaak van de Limes'. Naast talrijke recepten vertelt ze in het kookboek over de voeding van de Romeinen en de Romeinse soldaten, gebaseerd op archeobotanisch en historisch onderzoek. Vandepoel kent de keukengeheimen uit prehistorie, middeleeuwen en Gouden eeuw en deelt deze met kleurrijke illustraties. U kunt letterlijk en figuurlijk een smaakvolle lezing verwachten. Het kookboek met Romeinse recepten is op de avond van de lezing te koop. De lezingen worden gehouden in de grote zaal van Het Behouden Huis, Dorpsstraat 850, Oudkarspel.

Iedereen is welkom. Toegang is vrij. Na afloop wordt een vrijwillige financiële bijdrage gewaardeerd. Consumpties zijn voor eigen rekening. Aanvang 20.00 uur, de zaal is open vanaf 19.30 uur. Een of meer van deze drie lezingen bijwonen, dan aanmelden bij Stichting Regionale Archeologie Gheestmanambocht: info@rag-archeologie.nl, vermeld daarbij uw naam, het aantal personen en welke lezing(en) bijwonen).