Van Armoede naar Actie in De Binding

Algemeen
Marcel Reijven van de gemeente Langedijk verzorgde de aftrap.
Marcel Reijven van de gemeente Langedijk verzorgde de aftrap. (Foto: Theo Annes)

LANGEDIJK - "Als er één speerpunt is de komende jaren, dan is dat armoede. Want er rust een ontzettend taboe op armoede", liet wethouder Marcel Reijven tijdens de bijeenkomst 'Van Armoede naar Actie' weten. Het vond plaats op 31 oktober in De Binding in Zuid-Scharwoude. Allerlei organisaties waren er op af gekomen om met niet alleen kennis te maken met elkaar, maar ook diverse workshops te volgen.

De start van de avond waren twee ervaringsverhalen van een man en een vrouw die op de bodem hadden gezeten, qua financiën maar ook in hun sociale leven. "Je hebt dan niet alleen te maken met financiële armoede, maar ook met geestelijke armoede", zei de vrouwelijke ervaringsdeskundige. Met hulp van diverse instanties waaronder Halte Werk en de Voedselbank en met veel doorzettingsvermogen hebben zij de draad weer op weten te pakken, de vrouw heeft zelfs een full-time baan nu. De mannelijke ervaringsdeskundige, las tot slot een verhaal op, genaamd "Luister alsjeblieft naar wat ik niet zeg", van Charles C. Finn.

Motiverend gesprek
Wat is armoede eigenlijk in de praktijk, en hoe ga je daar als hulpverlener mee om? Hoe voer je een motiverend gesprek met een cliënt? Wat doe je als je met een hulpontvanger te maken hebt die in de schulden zit? Enkele tips en handvatten rondom deze onderwerpen kwamen voorbij in de workshops, die onder andere gegeven werden Tine Zwaan van Halte Werk en Petra Schoon van Wonen Plus Welzijn. Workshops waren onder andere  'Motiverende gespreksvoering' en 'Armoede en Gezondheid'. Voor het diner vond de eerste workshop plaats. Middels een rollenspel werd er een gesprek geoefend tussen hulpgever- en ontvanger. Daarbij was het interessant om te merken waar onze ondersteuning en begeleiding stopt, en waar die van de maatschappelijke organisatie begint.

Meegaan als een dans
'Uitlokken van verandertaal' bij de cliënt, waardoor deze een positievere manier van benaderen krijgt, en 'meegaan als een dans' met de cliënt waarbij je empathie toont, waren in het kort enkele tips die gegeven werden door workshopleider Theo Olling.

Dineren en ontmoetingen
Er werd met elkaar gegeten en nader kennisgemaakt met elkaar, en daarna ving de tweede workshop aan 'Armoede en gezondheid' aan. Deze werd gegeven door Miriam Levijn-Schotanus en Peter Jansen van de GGD. Dagvoorzitter Friedel Nijman sloot de leerzame en inspirerende bijeenkomst af en nodigde de aanwezigen uit voor een afsluitende borrel waar verder kon worden genetwerkt.

De verhalen van de twee ervaringsdeskundigen maakten indruk.
Hulpverleners en vrijwilligers vonden elkaar in de workshops.
Hulpverleners en vrijwilligers vonden elkaar in de workshops.