Stichting 'Je mag er zijn' voor en door pleegouders

Algemeen
Matthie en Tineke Witte en pleegouder Jacqueline voor het pand van Je mag er zijn aan de Mossel 23.
Matthie en Tineke Witte en pleegouder Jacqueline voor het pand van Je mag er zijn aan de Mossel 23. (Foto: Rodi Media/MB)

LANGEDIJK - De Week van de Pleegzorg wordt dit jaar voor de vijfde keer georganiseerd van 30 oktober tot en met 6 november. Hoe belangrijk pleegzorg is, voor een nog steeds groeiend aantal kinderen, daar weten ze bij Je mag er zijn in Noord-Scharwoude alles van.

Matthie en Tineke Witte bestieren samen dit kledingmagazijn aan De Mossel, waar pleegouders uit de regio terecht kunnen voor kleding, speelgoed en zelfs voor ledikanten, maxi cosi's, boxen, kinderwagens, fietsjes en nog veel meer. Matthie vertelt: "Je mag er zijn Noord-Holland is een onafhankelijke stichting, met een eigen bestuur en financiële administratie. Tot 1 januari krijgen we nog opbrengsten uit de Nationale Kinderpostzegelactie, maar daarna houdt dat helaas op, waardoor we volledig afhankelijk zijn van sponsoring en giften. De spullen die hier staan worden allemaal gedoneerd door mensen die ze niet langer nodig hebben of gebruiken. Soms staat het magazijn tot aan de nok toe vol! Onze medewerkers zijn allemaal op vrijwillige basis werkzaam en hebben het heel druk met het sorteren, schoonmaken en opruimen van alle kleding en goederen. Maar de huur van dit pand moet elke maand weer worden overgemaakt, en dat kost geld."

Door pleegouders, voor pleegouders

Het echtpaar kwam ooit op het idee voor een kledingmagazijn doordat ze zelf al jarenlang pleegouders zijn. Dus door pleegouders, voor pleegouders. Tineke: "Als een kind uit huis geplaatst wordt is dat echt geen leuke logeerpartij. Zeker in het geval van crisisopvang is er geen tijd om een koffertje te pakken. Als pleegouder heb je vaak snel, veel spullen nodig en wil je graag het leed voor een kind zo klein mogelijk maken, en hem of haar een veilig gevoel geven. Emotioneel is dat een hele taak maar praktisch komt er ook heel wat bij kijken. 'Je mag er zijn' wil in deze de helpende hand bieden."

Een pleegkind wordt soms alleen in de kleding die het draagt of in het geval van baby's, in een luiertje, bij het pleeggezin gebracht. "Dan kunnen wij altijd meteen worden gebeld voor de eerste basisspullen. Maar we hebben ook verkleedkleren voor carnaval, speelgoed, winterjassen, fietsjes, en natuurlijk jongens- en meisjeskleding in alle maten. Pleegouders kunnen hier gratis terecht voor alles, maar het kind mag zelf ook altijd een knuffeltje of stuk speelgoed uitzoeken. Natuurlijk mogen ze dat houden. Soms hebben ze nog nooit iets van zichzelf gehad."

Van onschatbare waarde

Met de jaarlijkse actieweek vraagt Pleegzorg Nederland aandacht voor het belang van pleegzorg en het tekort aan pleegouders. Op dit moment zijn er in Nederland ruim 19.000 pleegkinderen. "Pleegouders zijn van onschatbare waarde én heel hard nodig voor de pleegkinderen van nu, maar ook die van de toekomst."

Jacqueline van den Berg is een van die pleegouders, en heel blij met Matthie en Tineke. "Naast dat ze werkelijk alles in hun magazijn hebben wat je maar nodig kunt hebben, zijn deze mensen ook warm en sociaal. Het is soms aan vrienden en familie lastig uit te leggen waar je als pleegouders tegenaan loopt. Die reageren vaak met: Je hebt er toch zelf voor gekozen? Hier begrijpen ze dat het soms heel pittig is en hebben ze aan een een half woord genoeg. Dat is ontzettend fijn."

Hart en huis openstellen

Jacqueline en haar man hebben een samengesteld gezin met maar liefst zes jongens en daarnaast werkt ze ook nog als kraamverzorgster in Langedijk. Best een druk bestaan dus. Toch besloten zij en haar man hun huis en hun hart open te stellen voor een pleegkind. "Als je plek in je hart hebt voor een kind dat geduld, liefde, warmte en veiligheid nodig heeft, dan heb je ook wel plek in je huis. Een pleegkind heeft nergens om gevraagd, die kan er nou echt niks aan doen dat dingen soms lopen zoals ze lopen. Voor de ouders van het kind is het vaak net zo verdrietig dat het even niet meer gaat thuis. Dan is het toch mooi om te kunnen helpen?"

Jacqueline en haar gezin hebben bewust gekozen voor crisisopvang van kinderen tussen 4 en 12 jaar oud. "Deze kinderen blijven maximaal 6 weken en gaan dan weer terug naar huis, of worden overgedragen aan hulpverlenende instanties. Wij zijn dan een veilige haven waar ze even op adem kunnen komen. Daarbij is structuur en regelmaat heel belangrijk. Het komt ook weleens voor dat een kindje langer bij ons blijft, om wat voor reden dan ook. Wij beslissen altijd met het hele gezin of we na een opvangperiode doorgaan, of even pauze houden. Als mijn kinderen het niet leuk meer vinden dan respecteren we dat. Maar meestal klikt het goed en draait het pleegkind helemaal mee in ons gezin. We hebben zelfs een keer een meisje meegenomen op wintersport. Bij Je mag er zijn konden we toen voor haar een skipak ophalen."

Geen 'nee' zeggen

Matthie en Tineke zelf drie pleegkinderen helpen opgroeien van kleuterleeftijd naar zelfstandige jongeren van 23, 19 en 16 jaar oud, waarvan er inmiddels een op zichzelf woont. Tineke: "Daarnaast zitten we in de 'crisispoule'. Dat betekent dat we beschikbaar zijn voor ad hoc opvang in het weekend, en dat we logeeradres zijn voor andere pleeggezinnen die op vakantie gaan of een weekend weg zijn. Ik kan nou eenmaal geen 'nee' zeggen. En zeker niet tegen kinderen die hulp nodig hebben."

Voor alle kosten is 'Je mag er zijn' volledig afhankelijk van giften. Wilt u ook een gift geven? Of kleding en spullen brengen? Alle informatie vindt u op https://www.jemagerzijn-noordholland.nl of op de Facebookpagina.