Aris Bouwens schrijft boek

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Theo Annes 06 53328812)

LANGEDIJK - Het zat al een tijdje in zijn hoofd maar nu is het er dan toch: een boek met verzamelde verhalen en gedichten van Aris Bouwens. Vaak met humor, soms ontroerend en hier en daar een beetje stout. Maar allemaal in het West-Fries, zoals we van Aris gewend zijn.

Het boek met verhalen en gedichten werd woensdagavond gepresenteerd in het cafeetje van Aris en Corrie aan de Dorpsstraat in Noord-Scharwoude. Aris gaf het eerste exemplaar deze avond aan vriendin en 'aanstichtster' Marieke Neesen. ,,Haar man Martin was een goede vriend van me, ik ken Marieke ook al jaren, het is een lieverd. Ze geniet altijd bar van mijn verhaaltjes en vorig jaar zei ze tegen me dat het hoog tijd werd voor een boek. 'Dat mosten we maar doen den'. Ik heb door de jaren heen heel wat verhalen opgeschreven, en Corrie tikt ze altijd uit. Gelukkig heeft Ina Broekhuizen voor het boek enorm geholpen met het selecteren en redigeren van alle verhalen, aars was het niet te overzien."

Bekende Langedijker

Als je Aris niet kent ben je geen Langedijker, want Aris ís Langedijk. Corrie zegt gekscherend dat hij een halve dag over een stukkie buiten lopen doet, wat een ander in een half uur redt. Hier een praatje, daar een praatje en tegen iedereen wordt gedag gezegd. Mensen van heinde en verre kennen het stel daarnaast van de Museumwinkeltjes die ze tot twee jaar geleden hadden, of van het befaamde Theater op Skoôt. Aris en Corrie gaan zelf ook veel naar het theater en komen zo aan nieuwe namen voor hun theaterprogramma. "Het moeten artiesten zijn die echt houden van het vak en openstaan voor contact met het publiek. Voor het geld hoeven ze het hier niet te komen doen, en je zit als artiest echt letterlijk tussen het publiek. De meesten vinden dat prachtig, en genieten net zo hard als het publiek. Robert Jan Stips, Jan Rot, Tim Knol, Yorick van Norden, Lenny Kuhr, Marjolein Meijers van de Berini's, ze komen allemaal heel graag in het mini theater. Niet zelden melden ze zich vervolgens vaak zelf aan voor nóg een optreden. De warme maaltijd vooraf aan tafel bij Aris en Corrie is natuurlijk ook een van de pluspunten...

West-Fries

Aris schrijft al jaren in het West-Fries in een schrijfgroep, met onder andere Ina Broekhuizen. Dit groepje werd in 1980 opgericht door Jan Pannekeet en Nel van Laren-Zwuup, omdat zij zich zorgen maakten over de teloorgang van het West-Fries. ,,Dialect werd niet per se gezien als iets wat je moest bewaren en bewaken, het was eerder een teken van dommigheid of alleen gebezigd door simpele mensen. Mensen van onze generatie werd zelfs aangeleerd om netjes te praten want anders werd het niks met je. De schrijfgroep komt elke zes weken bij elkaar. Meestal schrijven we in opdracht, in een bepaald thema. Zo ben ik aan veel van mijn verhalen gekomen." Maar ook een opmerking van iemand of een gebeurtenis kan de inspiratie weer aanwakkeren. Het vrouwenuitje van Corrie met de plattelandsvrouwen bijvoorbeeld, of het verplichte bezoekje aan de diëtiste ('Had ik maar een dikke diëtiste'), de hond van Rob Wilmink die op een varken leek, een jeugdherinnering of een bepaald persoon, liefst een beetje apart of zonderling.

Mooiste hoekje

Zijn hele leven woont de bakkerszoon al in Noord-Scharwoude, in de verschillende pandjes op de hoek van de Dorpsstraat. Ze woonden samen 17 jaar op 544 en op nummer 548, het huis met het theatertje, is Aris zelf geboren en opgegroeid. Nu wonen ze al weer 3 jaar aan de slootkant in de vroegere bakkerij, op 546. Naar volle tevredenheid. Al is er ook wel erg veel veranderd door de jaren heen: ,,Ooit kon je ze hier zo de Lange Balkweg op zien komen fietsen. En een appartementencomplex stond er een tijdlang ook nog niet. Toch vinden ze dit hoekje de mooiste plek van Langedijk, samen hopen Aris en Corrie hier heel oud te worden.

Titel

Even een kort interviewtje houden is met Aris niet te doen. Al is het omdat hij iedereen kent die jij kent en van iedereen wel wat weet te vertellen. Maar vooral omdat hij vol zit met verhalen en graag voordraagt uit eigen werk. Over de titel wil hij ook nog wel wat kwijt, in het West-Fries: "In de zestiger jare ware d'r in Langedoik ok wel anhangers van de Boerenpartoi van de heer Koekoek. Voor de gemeenteraad in Langedoik had de heer Stoop uit Zuid-Skarwou 'm beskikbaar steld voor de Boerenpartoi. D'r werd in restaurant De Burg 'n voorlichtingseivend houwen voor de aspirant-raadslede. gespreksloider was de heer Terpstra, hoofd van de Christelijke skoôl in Noord-Skarwou. D'r was 'n zoôt volk. De heer Terpstra vroeg an de heer Stoop: 'As u in de gemeenteraad komme zal, wat benne den de planne van de Boerenpartoi? 'De heer Stoop zoi: ''t Moet aars.' 'Hoe bedoelt u dat?', vroeg de heer Terpstra. 'Nou gewoôn, heêl aars.' En dat vond ik zô'n ampart antwoord!"

Aris is erg trots op zijn boek. ,,Het is gewoon m'n levenswerk, bijzonder om in handen te hebben. Ik vind het er ook bar mooi uitzien, door de tekeningen van Sietse Wiersma in en op het boek, en het is gedrukt op echt mooi papier. Ik ken begroipe dat je het graag hewwe wul."

'Aars, 't moet gewoôn Aars' is verkrijgbaar bij diverse boekhandels in Langedijk, of bij Aris zelf op de Dorpsstraat 548 in Noord-Scharwoude, voor € 17,50.

Afbeelding