Bianca van den Hurk en Djamilah Baans hebben Dita Witteveen als huisarts vervangen.
Bianca van den Hurk en Djamilah Baans hebben Dita Witteveen als huisarts vervangen. ((Foto: VINCENT DE VRIES RODI MEDIA))

Nieuwe huisartsen Baans en Van den Hurk in praktijk De Leilinde

NOORD-SCHARWOUDE - Het moet niet makkelijk zijn om een populaire huisarts als Dita Witteveen te vervangen, zeker niet als die er al heel wat jaren zit. Toch denken Bianca van den Hurk en Djamilah Baans dat ze samen best in de buurt komen. "De uitgebreide medische kennis van Dita enerzijds, en de betrokkenheid bij de patiënten anderzijds zorgen ervoor dat we samen een waardige opvolger zijn van dokter Witteveen. Maar dat daar twee mensen voor nodig zijn zegt wel veel", grapt Bianca.

Vorig jaar waren de huisartsen al als ondersteuning van Dita Witteveen aanwezig, maar pas sinds 1 januari 2019 zijn ze volledig aan het werk in de praktijk. Het is ondoenlijk om alle dossiers door te nemen, maar van hun voorgangster kregen de dokters een uitgebreide overdracht. "Een aantal oncologische en chronisch zieke patiënten is persoonlijk aan ons voorgesteld. Ook zijn we samen met Dita langs vaste behandelaars en therapeuten gegaan, waar ze veel mee samenwerkte", aldus Djamilah. "En we appen ook met haar hoor, ze is nog altijd op de achtergrond aanwezig", vult Bianca met een glimlach aan. "Dat vinden wij prettig en voor Dita is het ook fijn om nog een beetje een vinger aan de pols te hebben. Zo appte ze vanmorgen nog: 'Hebben jullie wel gestrooid, het is glad buiten!' Wij kunnen haar ook andersom 'lastigvallen' met al onze vragen. Maar onderschat de rol niet van assistente Conny, dat is een echt wandelende informatiebron! "

Rijen mensen
Djamilah en Bianca kennen elkaar van de opleiding en bedachten dat ze samen wilden werken, ooit, in de toekomst. "Die klik was er toen al en we deelden dezelfde interesses en gevoel voor humor. Maar vervolgens ging ieder haars weegs en verloren we elkaar uit het oog. Djamilah ging aan de slag als vaste waarnemer van dokter Vis in De Mare en Bianca was vijf jaar lang werkzaam als waarnemend huisarts in Akersloot. Via het netwerk van huisartsen hoorden ze dat de praktijk van dokter Witteveen beschikbaar zou komen. De beslissing was bij beiden snel genomen om hier met z'n tweeën voor te gaan. "Het afscheid van onze patiënten en collega's was hartverwarmend. We kregen veel kaartjes en cadeautjes. Maar er stonden geen rijen mensen op straat", grapt Djamilah, doelend op de afscheidsreceptie van dokter Witteveen, waar men in de rij stond om afscheid te nemen. 

Horrorscenario's 
"Wij zijn van een andere generatie dokters en zullen klachten wellicht anders behandelen dan men gewend is. Misschien zijn we ook wel meer gewend om samen met de patiënt naar de klacht te kijken. Tegenwoordig googelt men eerst even de klacht en pas daarna wordt de huisarts geraadpleegd", aldus Djamilah. "Op zich is dat prima, maar ik moet daar wel op aanmerken dat op internet veelal informatie te vinden is die veel te ver gaat. Patiënten komen soms met horrorscenario's op het spreekuur en dan blijkt het allemaal enorm mee te vallen", vult Bianca aan. 

Van geboorte naar sterfbed
Het leukste aan dit vak vinden beiden zonder twijfel het contact met mensen. "Wat Witteveen altijd zo goed deed en wij van haar overnemen, is de persoonlijke begeleiding, soms van geboorte naar sterfbed. Dat de verschillende generaties op het spreekuur langskomen en je een belangrijke rol in hun leven kunt vervullen. In blije maar ook in verdrietige tijden. Dat maakt ons werk als huisarts juist zo bijzonder mooi."

Meer informatie over de huisartsen Baans en van den Hurk vindt u op www.huisartsendeleilinde.nl. Nieuwe patiënten zijn welkom. 

Marsha Bakker
Meer berichten