Haal ze alvast maar uit het vet...

Nieuws
IJspret Langedijk is voorbereid op een strenge winter. (Foto: aangeleverd)
IJspret Langedijk is voorbereid op een strenge winter. (Foto: aangeleverd) rodi.nl

LANGEDIJK - Voor weerman Piet Paulusma is het zo klaar als een klontje: de winter van 2018/2019 wordt een strenge. Volgens hem kan het zomaar -20 graden worden deze winter, met veel sneeuw in december, kwakkelweer in januari, maar ijzige kou in februari. Ook andere wetenschappers houden het op een pittige winter, omdat het aantal zonnevlekken sterk vermindert. En juist dit zou gekoppeld kunnen worden aan een koude winter! Toeval of niet, de laatste vier Elfstedentochten vonden plaats in jaren op of rond een absoluut minimale zonneactiviteit.
Dus IJspret Langedijk is er op voorbereid. "We maken ons sterk om een goed berijdbare ijsvloer te prepareren in het duizend eilanden rijk, zodat menig liefhebber zich kan uitleven op het ijs in die prachtige natuur. En als het ijs dan eindelijk de veilige dikte heeft verkregen organiseren we voor de Langedijker schooljeugd een ware elfstedentocht en een toertocht voor de schaatsliefhebbers. En als de vorstperiode lang genoeg duurt kunnen we zelfs iets gaan betekenen voor de schoonrijders en priksleeërs onder ons", aldus een lid van het bestuur dat onder anderen bestaat uit Jaap, Wouter, Jos en Mariet. Zij zijn er helemaal klaar voor.

Kinderelfstedentocht

"Cor en Marcel hebben het draaiboek aangepast en aan de gemeente aangeboden, de taakomschrijvingen aangescherpt en we weten wat ons te doen staat, als... De basisscholen zijn of worden geïnformeerd, zodat zij bij eventueel doorgaan van de kinderelfstedentocht direct in actie kunnen komen. Zelfs de weergoden hebben we aangeroepen om dit jaar ons duizend eilandenrijk om te dopen tot 'schaatsrijk Langedijk'. Door de financiële steun van een aantal donateurs en sponsors zijn we inmiddels in het bezit van: twee veegmachines, een EHBO-slee, tientallen meters kluuntapijt, drie stempelhokjes, vier kluunconstructies voor onder de bruggen, acht spandoeken en divers klein materiaal."
Wensen

Natuurlijk blijven er altijd wensen. Zo is de organisatie nog op zoek naar een Quad of een Agria met een sneeuwschuiver, zodat het ijs nog sneller sneeuwvrij kan worden gemaakt. Wie zich geroepen voelt de IJspret Langedijk te steunen kan dat via www.ijspretlangedijk.nl doen. Ook is daar de actuele informatie over de ijssituatie in een vorstperiode te vinden.
Wanneer Piet Paulusma gelijk krijgt met zijn voorspellingen, verwelkomt IJspret Langedijk een ieder deze winter graag op een prachtige ijsvloer in het mooie duizend eilandenrijk als schaatsliefhebber of als vrijwilliger.