'Breng kwetsbare mensen in veiligheid, maar gooi bedrijven alsjeblieft open'

Partnerbijdrage
Zefan Wissink laat zien dat je in een 1,5 metermaatschappij niet met veel mensen in een sauna kunt zitten.
Zefan Wissink laat zien dat je in een 1,5 metermaatschappij niet met veel mensen in een sauna kunt zitten. Foto: Vincentdevriesfotografie.nl

OUDKARSPEL - Voor een sterk immuunsysteem kan een saunabezoek helpen. Een bezoek aan een sauna zorgt er namelijk voor dat je meer witte bloedcellen aanmaakt, waardoor je een betere weerstand hebt tegen bijvoorbeeld virussen. Daarnaast went het lichaam aan warmteverschillen, waardoor je beter bestand bent tegen temperatuurschommelingen tijdens de lente. "Breng kwetsbare mensen in veiligheid, maar gooi bedrijven alsjeblieft weer open." Onze redactie sprak met de bezorgde eigenaar Zefan Wissink van Sauna Cantarel in Oudkarspel.

Over het zogenaamde nieuwe normaal - de zogenaamde 1,5 metermaatschappij - zijn oprichter Hans Wissink en zijn zoon natuurlijk niet positief. Dan is het voor hen zinloos om nog open te blijven. Zefan: "We kunnen nu 75 mensen tegelijk herbergen. Met de 1,5 meter wordt dat maximaal 25 mensen in de sauna en maximaal 25 in ons horecagedeelte. Waar ook nog eens afstand gehouden moet worden in de kleedkamers en op de 'tribunes' van de sauna's zelf. Dat moet wij dan allemaal ook nog eens goed in de gaten gaan houden, of mensen die regels wel gaan naleven. Ja en hoe gaan we het dan doen aan de bar? In het zwembad? Als ik alles moet gaan aanzetten voor de beperkte hoeveelheid mensen die naar binnen mogen, dan hou ik dat niet langer dan vol dan een jaar."

Investeringen niet terugverdienen

Veel saunabezoekers gebruiken meerbadenkaarten, zodat ze goedkoper en vaker naar een sauna kunnen. Ze nemen dan wat te eten en te drinken in het horecagedeelte. Als alleen deze groep mensen zouden komen, die minder dan tien euro entree betalen en het menu van de dag kiezen, dan kun je wel uitrekenen hoe snel sauna's hun deuren kunnen gaan sluiten. En niet te denken aan al die mensen die hun banen hebben verloren en alleen op water naar de sauna komen. Kun je de investeringen die zijn gedaan nooit meer mee terugverdienen.

Van achter glas kleinkinderen zien

De vader van Zefan, Hans Wissink, is de oprichter van Sauna Cantarel (sinds 1991). Wissink senior behoort tot de meest kwetsbare groep ouderen waarvoor de maatregelen, in de eerste plaats, in het leven zijn geroepen. Hans is COPD-patiënt en leeft momenteel in thuis-quarantaine. Echtgenote Thea verzorgt haar man en blijft om die reden ook weg bij alle kinderen en kleinkinderen, dit om elke kans op besmetting met het nieuwe corona-virus te voorkomen. Alleen via de telefoon hebben ze nu contact met de familie.  

Hard gelach 

Het is een hard gelach voor deze opa die zijn erf niet af komt en zijn kleinkinderen alleen kan zien achter glas. Toch vindt ook opa Wissink dat het slot eraf moet en de maatregelen versoepeld. Zefan tot slot: "Dit mag geen jaar duren. Mensen die in de gevarenzone zitten, zoals mijn vader, geven zelf aan dat het zo niet leefbaar is. Mensen kunnen ook kiezen om zelf maatregelen te nemen voor hun eigen veiligheid en gezondheid - zoals mijn vader anders ook zou doen - door in thuisisolatie te gaan, maar bedrijven, waaronder het mijne, gesloten houden is waanzin!" 

Zefan tipte ons deze video van ondernemer Sam van Dalen van Italië in de polder uit Opmeer.