Kaaskoppen & kakkerlakken

Partnerbijdrage
Afbeelding
(Foto: )

Sinds een jaar hebben wij ook een kleine kantoorvestiging in Rotterdam. Om precies te zijn: op Rotterdam Airport. Het ‘hoe en waarom’ van deze locatie laat zich eenvoudig raden. Ons kantoor heeft namelijk een behoorlijk grote klantenportefeuille in en rondom Rotterdam (tot in België aan toe). Voorheen spraken wij dan op locatie af bij de cliënt zelf (en dat doen wij overigens nog steeds wel regelmatig), maar soms is het toch ook wel handig om mensen zelf te kunnen ontvangen of om even in de buurt te kunnen werken. En ach, werken vanuit een werkkamer met uitzicht op de aankomst- en vertrekhal van Rotterdam Airport; er zijn slechtere werkplekken denkbaar, toch? Hoewel er sinds het intreden van de coronacrisis niet bijster veel te beleven valt op de luchthaven. Maar goed, nu het vaccinatieprogramma is begonnen en de groepsimmuniteit schijnt toe te nemen, lijkt het slechts een kwestie van tijd voordat er weer massaal zal kunnen worden gevlogen vanaf en naar Rotterdam Airport.

Rotterdam is overigens een stad naar mijn hart. Een machtig mooie stad, met natuurlijk een wereldhaven van formaat en alle business daaromheen. Wanneer je denkt dat je alles al wel een keer hebt gezien, dan zou ik je willen aanraden om een bootexcursie te ondernemen in het havengebied. Indrukwekkend om te zien wat er allemaal gebeurt en wat zich afspeelt in en rondom de haven. 

Ik heb het zelf een keer mogen meemaken -samen met enkele leden van een ondernemersclub- om met een onderzeeboot van de Nederlandse marine de haven in- en uit te varen met de Wereldhavendagen. Een happening die ik nooit meer zal vergeten. We sliepen ’s nachts tussen de bemanning aan boord. Er was wegens een beddentekort zelfs slaapruimte voor ons ingeruimd en gecreëerd in de torpedobuizen. En ja, dat is écht gebeurd! 

Ook de kantoorgebouwen-skyline van Rotterdam blijft altijd weer een uniek aanzicht, wanneer je vanaf de A4 Rotterdam inrijdt. Rotterdam is met recht een echte vastgoedstad. Ons kantoor ‘doet’ ook veel voor cliënten met vastgoedportefeuilles in en rondom de havenstad. Het ‘regent’ de laatste tijd dan ook huurgeschillen vanwege onze Rotterdamse clientèle, uiteraard vooral vanwege de coronaperikelen. 

De rechtspraak op dit gebied is overigens behoorlijk grillig. Lange tijd werd met regelmaat geoordeeld -vooral in kort geding- dat partijen de ‘pijn’ moeten delen indien huurders voldoende inzicht geven in de omzetdaling als gevolg van de coronamaatregelen. 

Maar toch lijkt er ook een zekere kentering zichtbaar, zeker nu steeds kritischer door rechters wordt gekeken naar het zogenaamde leerstuk van onvoorziene omstandigheden. Een leerstuk dat te pas en te onpas wordt aangevoerd door met name huurders, maar lang niet altijd met succes. Integendeel. De rechtbank Rotterdam (toeval?) overwoog bijvoorbeeld recent nog in een uitspraak dat het enkele feit dat we te maken hebben met een coronacrisis met ingrijpende overheidsmaatregelen onvoldoende is voor een huurprijsvermindering op grond van onvoorziene omstandigheden, omdat daarvoor alle omstandigheden van het geval relevant zijn. 

Coronacrisis en huurverlaging gaan dus zeker niet ‘vanzelfsprekend’ hand-in-hand. 

Over ‘hand-in-hand’ gesproken, wie aan Rotterdam denkt, denkt natuurlijk ook meteen aan Feyenoord. En aan het Feyenoord-legioen. Een échte volksclub, die in en rondom Rotterdam breed op handen gedragen wordt. ‘Kakkerlakken’ worden de Feyenoord-supporters wel genoemd, en ze zijn maar wát trots op die geuzennaam. Volgens de overlevering hangt deze naam samen met het gegeven dat kakkerlakken slecht zijn uit te roeien, ze hebben de sterke wil en drang om te overleven. 

En wanneer je jezelf iets meer verdiept in de geschiedenis en achtergrond van Rotterdam en de Rotterdammers, dan kan je niet anders dan concluderen dat deze ‘eigenschap’ eigenlijk voor geheel Rotterdam en alle Rotterdammers geldt. Daarom voel ik me denk ik ook zo thuis in Rotterdam, er heerst een typische, nuchtere “doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg”-mentaliteit.

Zelf ben ik overigens geen Feyenoord-aanhanger, hoewel ik de club uiteraard een warm hart toedraag. Want voor mij is er maar één club en dat is AZ, hoe kan het natuurlijk ook anders. Eens een kaaskop, altijd een kaaskop. Daar kan geen skyline of kakkerlak tegenop. 

Evert Hoekstra

Advocaat/Partner

CKH Advocaten