Duurzame en fairtrade kleding bij Sari Fair Fashion

Partnerbijdrage
Corry, Joke, Marga en Anneke vertellen met liefde het verhaal achter ieder kledingstuk.
Corry, Joke, Marga en Anneke vertellen met liefde het verhaal achter ieder kledingstuk. (Foto: Loen van Gulick)

Wie de winkel van Sari Fair Fashion Langedijk binnenstapt, voelt zich meteen welkom. En dat komt niet alleen door alle prachtige kleuren en stoffen, maar ook zeker door de sprankelende verkoopsters. 

Gerecyclede jeans, dromerig gekleurde sjaals, effen truien van wol of zacht biologische katoen. De winkel mag dan al ruim 24 jaar bestaan; de collectie is fris en modern. De warme en sprekende kleuren en prints springen direct in het oog. 

Corry: “Fairtrade kleding heeft een enorme verandering doorgemaakt. Vroeger herkende je fairtrade kleding altijd direct; het was nogal alternatief. Dat is niet meer zo. Onze duurzame en fairtrade kleding is hartstikke divers, en de designs spreken veel mensen aan.” En: Het zit heerlijk. Anneke: “Het gevoel dat een bamboe jurkje je geeft! Je wilt nooit meer iets anders aan.” 

Parelmoer

De verkopende dames, allen even monter als verzorgd, staan de klanten opgewekt te woord. Joke: “We bieden kleding met een goed verhaal, en dat verhaal vertellen we ook graag.” Dat ieder product in de winkel een eigen verhaal heeft, wordt inderdaad snel duidelijk. Corry: “Zie je deze sieraden? Zie je dat het meekleurt met je t-shirt? Die parelmoerachtige glans komt door een bijzondere techniek waarbij de Keniaanse klei keer op keer wordt geverfd en gedroogd, geverfd en gedroogd. Een vrouw van een flying doctor zag dit in Kenia. Ze zag naast de armoede, vooral de kracht van de vrouwen daar. Met een klein groepje Keniaanse vrouwen is ze begonnen met het produceren en exporteren van deze sieraden onder de naam Kazuri. En wat denk je, inmiddels werken daar 350 vrouwen!”

tekst loopt door onder de afbeelding>>


Bij Sari Fair Fashion kun je ook zakjes met wasnoten kopen, om je kleding milieuvriendelijk te wassen. (Foto: Loen van Gulick)

Ook een bijzondere kledinglijn, is die van Loop.a life. Dit merk verkoopt gerecycelde wollen truien. Joke: “Ze halen de ene trui uit, spinnen de wol, en breien of weven daarvan de nieuwe trui. Je kunt in hun fabriek een dagje komen helpen als vrijwilliger.” Marga: “Hé, misschien is dat een gezellig teamuitje om ons jubileum te vieren!” 

Blije klanten

Joke: “We kopen zelf in, dat is heel leuk. Soms hebben we dan een klant in gedachten. ‘Oh, dat is leuk voor die!’ roepen we dan naar elkaar.”

Marga: “Onze klanten gaan met een blij gevoel de winkel uit. Als je de achtergrond van een kledingstuk weet, krijgt het een speciale lading.” Corry: “Maar de kleding moet wel mooi zijn, anders werkt het niet.” Volgens Joke heeft de kleding van Sari een tripple M- status: “Onze klanten zijn mileubewust, maatschappijbewust én modebewust.” Anneke: “Een kledingstuk moet wel bij je passen. Bij twijfel: niet doen. We geven ook echt eerlijk advies. We hebben gelukkig geen targets!” Joke: “We hebben blije klanten, uit heel Noord-Holland. Maar we worden zelf ook zo blij van onze klanten. Soms loopt een dame de winkel uit, stoten wij elkaar aan en zeggen we: wat was dát een leuke klant!”

Sari Fair Fashion is een stichting en zoekt extra vrijwilligers. Benieuwd? Bel 06-42151228 of kom langs in de winkel aan Dorpstraat 547 in Noord Scharwoude. Open van woensdag tot vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Op de eerste foto ontbreken nog Diny, Ida, Kitty, Marry, Tiny en Dieneke.

duurzame kleding fair fashion broek trui
De stoffen van duurzame materialen voelen anders dan reguliere stoffen. (Foto: Sari Fair Fashion)