Carolan van der Woude
Carolan van der Woude

De 10 vragen aan...

  Column

De vraag van Leontien Kompier: Hoe is het om als vrouw actief te zijn in deze 'mannenwereld'?

Bij de brandweer doen we allemaal dezelfde opleiding, in de praktijk doen we hetzelfde werk, we krijgen dezelfde keuring. Ik voel mij niet anders in het korps omdat ik vrouw ben. Maar uiteraard begrijp ik de vraag, mijn ervaring is heel positief. Mannen zijn vaak recht door zee en daar hou ik van. Ieder mens is verschillend en daarom is het juist zo'n leuke groep, ieder heeft zijn eigen persoonlijkheid, kennis en specialiteiten en draagt op zijn manier een steentje bij. Samen als team klaren we de klus.

Wie bent u en wat doet u?

Ik ben Carolan van der Woude, gelukkig getrouwd en moeder van 2 prachtige dochters. Ik werk 3 dagen in de week op een kantoor in Langedijk. Daarnaast hou ik me bezig met het voorbereiden van de brandweeroefeningen (we oefenen iedere maandagavond), alles wat hoort bij het postcommandantschap en ben ik 24/7 oproepbaar voor de uitruk bij de brandweer en burgerhulpverlener bij Hartslag Nu.

Van wie bent u dr ien?

Ah, dat is een echte Langedijker vraag! Ik ben er ien van Jan van der Woude en Atie de Lange. Mijn vader heeft als tussenpersoon jarenlang een verzekeringskantoor gehad in Langedijk, we hebben daar zelfs 15 jaar samen gewerkt. Mijn moeder was vroeger werkzaam bij de herenkledingzaak 'Kroon' op de Dorpsstraat in Noord-Scharwoude. Nadat mijn zus Sabrina en ik zijn geboren is ze gestopt met werken buiten de deur en heeft ze voor ons gezorgd. Helaas is ze door ziekte veel te jong overleden.

Wat heeft u met Langedijk?

Nèt niet geboren maar wel getogen in Langedijk. Ik ben een aantal keer verhuisd, maar altijd binnen de gemeentegrenzen gebleven. Ik vind het een prachtig dorp waar ik graag nog heel lang wil blijven wonen.

De mooiste plek in Langedijk?

Langedijk heeft vele mooie plekken, lastig om er 1 uit te kiezen. Daarom hou ik het dicht bij huis; onze eigen achtertuin. Lekker genieten van het zonnetje onder de veranda aan het water in Noord-Scharwoude. Maar als het flink heeft gevroren, op een hele koude winterdag is de schaatsbaan in Oudkarspel toch ook wel een persoonlijke favoriet!

En wat is de lelijkste?

Ik weet geen plekken in Langedijk die ik als lelijk kan bestempelen. De ene plek spreekt me meer aan dan de andere, maar dat zal wellicht wel herkenbaar bij meerdere mensen zijn.

Welke herinnering aan dit dorp is u dierbaar?

Dat zijn er vele, de tradities en activiteiten in Langedijk vind ik altijd erg leuk. Koningsdag, sportweek, schoolspuitwedstrijden, de kermissen, de Sinterklaasintocht en ga zo maar door. Bijna alles draait hierbij op vrijwilligers, de saamhorigheid en gezelligheid op deze dagen, dat is mij dierbaar.

Als u burgemeester was, wat zou het eerste zijn dat u aanpakte?

Gelukkig is dat niet aan mij. Volgens mij gaat het hier prima over het algemeen.

Wat is het beste advies dat u ooit kreeg?

Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg! Blijf bij jezelf en heb respect voor anderen.

Wie is uw opvolger in deze rubriek en waarom?

Theo Bakker, ondernemer in Langedijk en daarnaast onlangs gestopt bij de brandweer, na maar liefst 25 jaar trouwe dienst! Ik heb veel mogen leren van Theo, onder andere over zijn vakgebied, maar daarnaast is het een ontzettend fijne persoonlijkheid.

Wat zou u hem willen vragen?

Wat is jouw mooiste herinnering aan de brandweer over de afgelopen 25 jaar?

Marsha Bakker
Meer berichten