Geslaagd politiek caféBedrijfskring Langedijk

Nieuws
(Foto: aangeleverd)
(Foto: aangeleverd) rodi.nl

BROEK OP LANGEDIJK - De afgelopen jaren waarin de economische vooruitzichten ronduit slecht waren en onze gemeente zuinig de centjes moest tellen waren bij voorbaat gedoemd om het vertrouwen tussen de gemeente en de ondernemers fors te doen afnemen. De aanleg van wegen, het oplossen van verkeersknelpunten en de bereikbaarheid van de winkels bleef achter bij de vragen die de ondernemers stelden. Nieuwe bedrijven verschenen te weinig en de gemeente ontving minder geld in kas. Kortom: de crisis overheerste de groei.
Het politiek café, afgelopen maandag georganiseerd door de Bedrijfskring Langedijk (BKL), trok redelijk wat genodigden. Allen met de intentie om de komende vier jaar, na de komende gemeenteraadsverkiezingen, aan herstel te werken. Voorop staat daarbij het onderlinge vertrouwen en dat bleek deze bijeenkomst nog niet echt aanwezig. Ondernemers en de politieke partijen waren dus naar het museum Broekerveiling gekomen om met elkaar de discussie aan te gaan. Echt spectaculair werd het niet: de afgevaardigden van de diverse partijen bleven vaak zitten op hun stokpaardjes en gingen omzichtig om met de stellingen en thema’s die op hen afgevuurd werden.

Belang

De BKL richt zich op de economische vraagstukken in onze gemeente èn de gemeenten daar omheen. Het belang voor zowel de gemeente als de ondernemers is daarbij groot. Werkgelegenheid is immers altijd een belangrijk thema dat voor iedereen geldt. Economische vooruitgang geeft naast werk ook welzijn en het aanwezige geld kan bijvoorbeeld worden gestoken in verbetering van veiligheid, in de diverse wijken, aan ouderenzorg, onderwijs, milieu en toerisme. In zijn opening gaf voorzitter Cornelis de Geus aan waarom deze bijeenkomst georganiseerd werd. Zijn opmerking dat de thema’s van deze avond vrijwel overeenkwamen met die van vier jaar geleden werd door wethouder Jasper Nieuwenhuizen bevestigend beantwoord met als grote oorzaak het tekort aan geld om projecten te kunnen faciliteren. Vervolgens nam Thijs Pennink de regie over. Hij gaf een toelichting op de cruciale zaken welke de komende jaren voor onze regio en gemeente economisch van belang zijn. Penning is directeur van het Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord (NHN). Deze organisatie is het aanspreekpunt voor alle zaken die met de ontwikkeling van onze regio te maken hebben en geeft verbinding aan allen die bezig zijn met economische vooruitgang. In hun eerste reactie gaven de negen Langedijker partijen zeker het belang van samenwerken met het bedrijfsleven te zien, de verschillen zitten vooral in de prioriteiten die deze partijen hebben; gaat het vooral om de kwaliteit van leven, het welzijn van de burger, om milieuaspecten, moeten zaken kleinschaliger en moet het dorpsgevoel vooropstaan?
Infrastructuur verbeteren

Eens was men het vooral over de verbetering van de infrastructuur: er moet de komende jaren een inhaalslag gemaakt worden om de toe- en doorgankelijkheid van Langedijk te verbeteren. Vooral veel discussie kwam na de opmerking van Kleurrijk Langedijk dat er opnieuw gesproken moest worden over ondertunneling van de N504 (ter hoogte van de Voorburggracht en de Dorpsstraat) om de doorstroming van het verkeer te optimaliseren en de verkeersveiligheid te verbeteren. De meningsverschillen hierover zijn groot, kan het überhaupt wel? Een paar opmerkingen zonder daarbij de andere partijen tekort te willen doen: 'Niet meer onderzoeken maar doen' volgens Kleurrijk Langedijk, ‘Denk aan het kostenplaatje’ waarschuwt de PvdA, ‘Denk aan het welzijn van onze bewoners’ stelt Dorpsbelang, ‘Dit moet de provincie doen en wij moeten daar lobbyen’, aldus de VVD. Een stevige waarschuwing kwam van Gijs Schot, directeur van gelijknamige bedrijf en voorzitter van ‘Ondernemend Alkmaar’: “Die tunnelbak is een belangrijke schakel. Maak geen fout, komend college. Nu kan het nog, daarna wellicht niet meer! Dit is een regionaal probleem, nu al komen mijn vrachtwagens in de kernen van Langedijk doordat de doorstroommogelijkheden te beperkt zijn en bij economische groei zal dit zeker toenemen!’

Onderling vertrouwen

Het vertrouwen, met name van de ondernemers in de gemeente, staat op een laag niveau. Dat kon worden opgemaakt uit de opmerkingen die de politieke partijen kregen. Bereidheid tot samenwerken is er zeker, maar het gaat natuurlijk op de wijze waarop. De ondernemers willen vooraf mee kunnen denken en niet achteraf voor voldongen feiten komen te staan. De partijen hebben, naast de economische belangen, natuurlijk ook met de burgers te maken, aan hun welzijn en levensvreugde in Langedijk. Om vooraf samen tot een convenant van samenwerken te komen werd niet algemeen als zinvol ervaren. Ook hier vraagt de ondernemer om zekerheid en vertrouwen in elkaar. Cornelis de Geus: "Wij willen na de verkiezingen afspraken maken, meedenken en betrokken worden bij beslissingen die het bedrijfsleven aangaan."
Ambtelijke of bestuurlijke fusie?

Moet, nu de ambtelijke fusie met Heerhugowaard een feit is, al nagedacht gaan worden over een bestuurlijke fusie, ook met Alkmaar, indien deze bereid zou zijn mee te gaan denken hierover? De meeste partijen zijn natuurlijk voor een sterke gemeente Langedijk maar zijn zij bereid te gaan praten over een bestuurlijke HAL-fusie? Frans Kramer ( VEZET) zei het duidelijk: "Natuurlijk is het behoud van een eigen identiteit belangrijk, maar vrijblijvend samenwerken met anderen is er niet bij! Als gemeente zal Langedijk moeten fuseren, niet afwachten. Er moet buiten de eigen (lands)grenzen gekeken gaan worden, ons binden! Ik stem voor een HAL-gemeente!" De partijen waren veel gematigder hierover, sommige hadden al aarzeling bij de ambtelijke fusie met Heerhugowaard en nu meteen al die volgende stap te maken (een proces dat veel tijd in beslag zal nemen) ging hen veel te snel. Het vertrouwen in Alkmaar speelt daarbij tevens een rol. Uit onderzoek zou gebleken zijn dat een HAL-fusie 150 miljoen euro zou opleveren, maar dat onderzoek is lang niet bij elke partij bekend en zal nader bestudeerd dienen te worden. Wethouder Nieuwenhuizen gaf wel aan dat indien Langedijk ‘slechts’ 10% daarvan zou krijgen dat op de gemeentebegroting een enorme som geld is…
Conclusie

Er ligt de komende jaren dus een pittige taak te wachten voor hen die onze gemeente gaan besturen. Informatie, vertrouwen en elkaars kennis gebruiken staan daarbij centraal. Natuurlijk mag elke partij daarbij zijn eigen idealen hebben maar dat er hoe dan ook iets moet gaan gebeuren in de relatie met het bedrijfsleven is evident. Dit om het welzijn, de veiligheid en de werkgelegenheid in Langedijk te bewaren en te verbeteren zonder daarbij thema’s als milieu en duurzaamheid te vergeten! Kiezer: informeer je en stem bewust op woesndag 21 maart!
Deze geslaagde avond werd informeel besloten waar nog veel individuele vragen gesteld konden worden. Duidelijk is gebleken dat de belangstelling voor de economische groei en veiligstellen van reeds bestaande voorzieningen een positieve bijdrage zal kunnen leveren bij het stemmen tijdens de aanstaande gemeenteraadverkiezing. In de structuurvisie van onze gemeente staat duidelijk vermeld dat Langedijk een ondernemende gemeente wil blijven met voldoende werk en arbeidsplaatsen, ook met het oog op de regionale markt, waarbij nieuwkomers de ruimte tot vestiging krijgen. Een prachtig doel voor de nieuw te vormen gemeenteraad!
Ben Wansink