Kick off van Koolsail 2020

  Nieuws
Kick off van Koolsail 2020. (Foto: aangeleverd).
Kick off van Koolsail 2020. (Foto: aangeleverd). (rodi.nl)

BROEK OP LANGEDIJK - Koolsail 2020, met als thema Verbinding, wordt gehouden van 18 tot en met 21 juni 2020. De locaties Museum Broeker Veiling, Haven van Broek, Dorpsstraat, Schuitenhelling, Veldzorg, Broekerplein en de horeca van Langedijk.


De huidige generatie is de verbindende generatie tussen wat was en wat we willen meegeven aan de volgende generaties! Ronald van Schoorl vertelt over de ervaring van onze vaders die met lange werkdagen aan de opbouw van Langedijk gewerkt hebben. ''Wij die toen als kinderen niet beter wisten. Dat ‘gezien’ hebben en nu met onze kennis het aan onze kinderen willen doorgeven. Van vaarpolder naar rijpolder, in de tijdsgeest van economisch belang, van armoede naar welvaart. Van klein- naar grootschaligheid. Van tuinder en handelaar naar marktleider, van pionier naar een wereldconcern. Maar met minder rekenschap en besef van cultuurhistorie.'' ( lees de Langedijker identiteit).

Cultuurdrager


Koolsail van opening tot slotact en het waarom? Ronald van Schoorl: ''Door Koolsail krijgt het culturele en varend erfgoed van Langedijk de aandacht en waardering, die het verdient. Daarom ontwikkeling van de doorvaarbaarheid in Langedijk. Vroeger ging het vervoer grotendeels over water met producten in de afgeladen akkerschuiten via de handel in de Broekerveiling en overgeladen in Langedijker vrachtschepen naar grote steden in binnen- en buitenland, van streek- tot exportproduct. Hoe vertellen wij het verhaal? Door beleving als cultuurdrager zoals theater en activiteiten voor en door schoolkinderen en ‘een duizend eilanden’ kunstmanifestatie. Met onze historische schepen zowel de akkerschuiten als de vrachtschepen.''

Trio 4


En door geschiedschrijving! Van het boek Adieu Schipper in 1980 via de 72 nieuwsbrieven van stichting Langedijk Waterrijk, om in 2020 een jubileumboek te presenteren: 25 jaar Langedijk Waterrijk. Tijdens de jaarvergadering van Langedijk Waterrijk is de kick-off middels een scheepstros van de Trio 4 een symbolische verbinding gemaakt met de afgevaardigden van organisaties die hun bijdrage willen leveren aan dit te organiseren evenement Koolsail 2020 (6de editie).

Meer berichten