'Langedijk heeft absoluut iets unieks te bieden' - Stichting Toeristische Promotie Langedijk behoorlijk actief
  Nieuws

Langedijk heeft toeristen ongelooflijk veel te bieden. (Archieffoto RM-Vincent de Vries)
Langedijk heeft toeristen ongelooflijk veel te bieden. (Archieffoto RM-Vincent de Vries) (rodi.nl)

LANGEDIJK - De Stichting Toeristische Promotie Langedijk (STPL) is al een een jaartje of twaalf bezig om activiteiten op toeristisch gebied in de gemeente Langedijk onder de aandacht te brengen. Woordvoerder Gijs Schram vormt samen met een aantal andere betrokken Langedijkers het bestuur van de stichting die volgens hem behoorlijk actief is.
"Met name de laatste drie jaar zetten we onze gemeente nog meer op de kaart dan het geval was. Er zijn volop activiteiten en daarom hebben we gemeend daar qua toerisme een schepje bovenop te doen. En dat betreft niet alleen Langedijk, maar ook de periferie van de omgeving richting Heerhugowaard en Alkmaar. We trekken het allemaal wat breder, want Langedijk heeft absoluut iets unieks te bieden. We hebben het hier niet over een klein dorpje met weinig activiteit, maar over een gemeente waar van alles te beleven is met water als hét grote thema. De STPL kan de eigen identiteit van haar dorpen op een fantastische manier belichten door middel van gidsen die de authenticiteit op uitzonderlijke wijze uitdagen. Onze gidsen verzorgen rondleidingen door de verschillende dorpen voor wandelaars en fietsers. Veelal komen ze uit het betrokken dorp zelf en hebben zich uitgebreid verdiept in de historie van Langedijk. Zoals het verhaal over de ruilverkaveling waardoor de vaarwegen, rijwegen zijn geworden. De mensen die zo’n wandeling maakten zijn super enthousiast en vertellen dat weer aan anderen. Er gaat niets boven mond-tot-mondreclame. We hadden bij een aantal wandelingen zelfs meer dan één gids nodig, omdat het niet meer te behappen was in je eentje. In navolging van dit succes gaan we naast vaartripjes ook starten met fietstochten."

Vrijwilligers

Alle activiteiten die door de STPL worden geïnitieerd, geschieden op vrijwillige basis. "Niemand wordt betaald", beaamt Gijs Schram die samen met voorzitter Wouter van Assendelft, Frans Tromp, Pieter de Boer, Dick Zuiderbaan, Ron Karels en Peter de Nijs het bestuur van de stichting vormt. "Onze vrijwilligers zijn stuk voor stuk mensen met een groot hart voor het dorp. Zonder hen zou het er heel anders uitzien, want aan veel activiteiten kan gratis worden deelgenomen. We vragen na afloop alleen een vrijwillige bijdrage als een soort van stimulans voor de vrijwilliger."
Hoofdmoten

Als hoofdmoten in het toeristisch seizoen noemt Gijs Schram evenementen als de Langedijker Jaarmarkt, Lichtjesavond en de Langedijker Streekmarkt. "Laatstgenoemde markt wordt nog groter dan de voorgaande edities. We hebben op voorhand al twintig inschrijvingen van standhouders met de meest uiteenlopende waren binnen. Het wordt een geweldige afwisseling van authentieke producten, informatie en muziek. Geweldige publiekstrekkers."
Uiteraard speelt de toerismetrekker bij uitstek: Museum BroekerVeiling hierbij tevens een grote rol. "Door de rondvaart worden mensen nieuwsgierig wat er nog meer te beleven is in de kern. Ook de Langedijkerdag, elke woensdag in de zomer, is iets met toegevoegde waarde. Je ziet dat steeds meer bedrijven inhaken op de mogelijkheden die STPL biedt of dat nou een beeldentuin is, een speelpark, een rondvaart vanaf een horecagelegenheid naar onze plaatselijke wijngaard of een filminstituut. Iedereen merkt dat Langedijk een ontzettend veelzijdig aanbod voor bewoners en bezoekers heeft."
Steun

De Stichting Toeristische Promotie Langedijk ondervindt in de organisatie en realisatie van haar activiteiten (financiële) steun van de gemeente Langedijk. "Daar zijn we uiteraard heel blij mee omdat het ons qua promotie van onze activiteiten wat lucht geeft", besluit Gijs Schram die sinds 32 jaar met veel plezier woonachtig is in Zuid-Scharwoude. "In Langedijk is de combinatie van kwalitatief wonen en het dorpse wat erin zit, gewoon uniek te noemen. Als je ziet hoe we met elkaar omgaan, de vriendelijkheid over en weer en het sociale contact; dat vind je echt niet overal."
Zien wat Langedijk zoal te bieden heeft? Kijk op de zeer informatieve website www.toerismelangedijk.nl met prachtige foto’s, waar iedereen snel kan vinden wat het actuele aanbod is of meer achtergrondinformatie kan vergaren. En.. houd te zijner tijd het Langedijker Nieuwsblad in de gaten!

Meer berichten