Stilstaan bij de Nationale Herdenking

  Nieuws

LANGEDIJK - In Langedijk wordt tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei stil gestaan bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van latere conflicten en vredesmissies. De inwoners van de gemeente worden verzocht om vanaf 18.00 uur tot zonsondergang de vlag halfstok te hangen. De herdenking vindt traditiegetrouw plaats in Noord Scharwoude en in Sint Pancras.
In Noord-Scharwoude wordt om 19.00 uur een bijeenkomst gehouden in het Kloosterhof aan de Dorpsstraat naast de Rooms Katholieke kerk. Aansluitend wordt gelopen naar het monument ‘De Stier’ aan de Louise de Colignystraat. Daar wordt na een kort woord van welkom om precies acht uur twee minuten stilte gehouden en het Wilhelmus gezongen. Vervolgens worden kransen en bloemen gelegd door vertegenwoordigers van diverse organisaties, familieleden en oud strijders. Tot slot vindt een rondgang plaats rondom het monument. De muziek wordt verzorgd door muziekvereniging KADANS. Voor wie wil is er daarna gelegenheid om nog wat na te praten en elkaar te ontmoeten in de Kloosterhof rondom een kopje koffie of thee.

Stille tocht

In Sint Pancras wordt om 19.00 uur een bijeenkomst gehouden in kerkelijk centrum de Regenboog aan de Bovenweg. Om half acht vertrekt vanaf de kerk een stille tocht, voorafgegaan door een omfloerste trom. Aangekomen bij het monument ter hoogte van het spoor, is er muziek van muziekvereniging Irene. Na een woord van welkom dragen kinderen gedichten voor. Als het taptoesignaal klinkt wordt twee minuten stilte gehouden. De stilte wordt verbroken door het zingen van het Wilhelmus. Vertegenwoordigers van de gemeenten Langedijk en Alkmaar, evenals vertegenwoordigers van diverse lokale organisaties, leggen een krans. Ook de lopers van het Bevrijdingsvuur zijn aanwezig. Na het leggen van bloemen door de kinderen is er gelegenheid voor iedereen om bloemen te leggen. Voor wie wil is er daarna gelegenheid om nog wat na te praten en elkaar te ontmoeten in kerkelijk centrum de Regenboog rondom een kopje koffie of thee.
Betrokken vrijwilligers

De herdenkingsbijeenkomsten worden georganiseerd door het 4 mei comité Langedijk. Het comité, bestaande uit een groep betrokken vrijwilligers, organiseert dit jaar ook een thema-avond rondom de vraag: Hoeveel Verzet was er in Langedijk? Arie Kaan, kenner van de Langedijker historie, verzorgt rondom deze vraag een presentatie in het restaurant van museum Broekerveiling op donderdagavond 19 april. Aanvang 20.00 uur. De kosten zijn 3 euro, inclusief koffie en thee. Arie Kaan gaat in op verschillende verzetsacties, maar zal ook enkele markante verzetsstrijders uit het dorp portretteren. Zo wordt hun gedachtenis levend gehouden.

Meer berichten