'Er liggen nog genoeg financiële uitdagingen' - Houd De Vrije Teugel in het zadel

  Nieuws
Houd De Vrije Teugel in het zadel ©rodi' href='https://pubblestorage.blob.core.windows.net/648e3015/content/imp/4335954_thumb1024.jpg' class='mediaen'>
'Er liggen nog genoeg financi&euml;le uitdagingen'<br /><span class="chapeau">Houd De Vrije Teugel in het zadel</span>
'Er liggen nog genoeg financi&euml;le uitdagingen'<br /><span class="chapeau">Houd De Vrije Teugel in het zadel</span> (rodi.nl)

WAARLAND - "Qua leden komen we er wel uit, maar alleen met contributiegelden zouden we het niet redden." Volgens secretaris Stef Dollee van de Vereniging van Paardrijden voor Gehandicapten (VPG) De Vrije Teugel liggen er nog vele uitdagingen in het verschiet om de club financieel in het zadel te houden. "Dankzij een actief bestuur, een flinke groep enthousiaste vrijwilligers én een aantal trouwe donateurs bestaat De Vrije Teugel al sinds 1980. Om te kunnen blijven bestaan moeten we wél flink aan de weg blijven timmeren."
Zelf is de in Zuid-Scharwoude woonachtige Stef (69) sinds '91 betrokken bij de paardrijvereniging die elke dinsdagavond actief is op Manege Waarland. Daarnaast doet de vereniging mee aan regiowedstrijden en wordt van 8 tot en met 10 juni deelgenomen aan de Special Olympics in de Achterhoek. "1991 was het jaar dat onze zoon Justin (36) startte met paardrijden. Al heel snel kreeg ik de vraag of ik deel van het bestuur wilde uitmaken. Ik werd onder andere geschikt bevonden omdat het bestuur ook graag ouders op die plek binnen de vereniging ziet, om over een goeie mix te beschikken. Als ouders van een gehandicapt kind weet je heel goed wat er leeft binnen de doelgroep en kun je wel degelijk van betekenis zijn."

Kwaliteit van leven

Stef Dollee weet als geen ander dat het paardrijden bij De Vrije Teugel enorm bijdraagt aan de kwaliteit van leven van de leden. Zij kunnen op de dinsdagavond vanaf 18.00 uur in Manege Waarland - waarmee een zeer goede samenwerking wordt onderhouden - onder deskundige leiding en begeleiding hun sport beoefenen. Stef: "Ondanks je beperking wekelijks een uurtje fijn paardrijden op een zo verantwoord mogelijke manier, is natuurlijk heel fijn. Met behulp van een schitterende tillift wordt een aantal ruiters het eerste uur op hun paard geholpen. Sommigen op een gewoon zadel, anderen veelal op een speciaal zadel dat specifiek is aangepast of gefabriceerd voor die betreffende ruiter. Zo gebruiken we tevens zaken als aangepaste teugels, beugels en het opstapperron. Dit alles om uiteindelijk, ondanks de handicap, zo veilig en plezierig mogelijk sportief en vaak ook nog eens therapeutisch verantwoord bezig te zijn. Daarin speelt onze fysiotherapeut Joep Hageman een grote rol. En natuurlijk kunnen we niet zonder onze vrijwilligers. De grote betrokkenheid van deze mensen zien we telkens opnieuw. Daarom organiseren we voor hen zo nu en dan een gezellige vrijwilligersavond om iets terug te kunnen doen."
Rabobank Clubkas Campagne

Feit blijft echter wel dat het verhogen van de kwaliteit van leven geld kost. "Sinds jaar en dag bestaan we bij de gratie van sponsoring. Mede dankzij de vrijwilligers pakken we als bestuur diverse mogelijkheden aan om te zorgen dat we de leden van onze unieke vereniging ook financieel in het zadel kunnen houden. In Waarland beschikken we bijvoorbeeld over een zeer succesvolle donateursactie waarvoor we een keer per jaar langs de deuren gaan. Ook nemen we deel aan de Grote Clubactie en jaarlijks fietsten een koppel vrijwilligers en enkele leden mee met de bekende Rabo Fiets Sponsortocht. Helaas is de Rabobank gestopt met deze sportieve en gezellige manier van het spekken van je eigen clubkas. Maar met haar kersverse Rabobank Clubkas Campagne is er tot en met 23 mei de mogelijkheid om middels stemmen van haar leden, toch de verenigingen financieel te ondersteunen. De ruiters bij de Vrije Teugel zijn afkomstig uit onder andere Heerhugowaard, Langedijk, Alkmaar en uiteraard Waarland: hét werkgebied van de Rabobank Alkmaar en Omstreken. We hopen dan ook van harte dat, nu de stembiljetten bij de leden van de Rabobank op de mat liggen, zij één of liefst twee stemmen uit willen brengen voor de Paardrijvereniging voor Gehandicapten De Vrije Teugel. Elke stem is namelijk geld waard."
Voor meer informatie zie: www.vpg-devrijeteugel.nl

Meer berichten