'We doen vooral een oproep aan jongeren' - Ex-beroepsmilitair Marco Molenaar kijkt uit naar Langedijker Veteran

Nieuws
Veteraan en reservist Marco Molenaar is aanwezig tijdens de Langedijker Veteranendag. (Foto's: Vincent de Vries/RM).
Veteraan en reservist Marco Molenaar is aanwezig tijdens de Langedijker Veteranendag. (Foto's: Vincent de Vries/RM). rodi.nl

LANGEDIJK – Nederland heeft sinds 1940 ruim 650.000 veteranen ingezet tijdens drie oorlogen en bijna 100 vredesmissies. Het grootste deel van de oorlogsveteranen die zijn ingezet tijdens de Tweede Wereldoorlog, de dekolonisatiestrijd in voormalig Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea en de Korea-oorlog is overleden. Ons land telt momenteel ongeveer 113.750 veteranen. Iets meer dan de helft van hen heeft in de jaren 1979 tot heden deelgenomen aan één of meerdere vredesmissies in internationaal verband. Zo ook de in Sint Pancras woonachtige Marco Molenaar (52).

Als eerbetoon aan de Langedijker veteranen wordt jaarlijks een veteranendag gehouden op het gemeentehuis van Langedijk. Dit jaar vindt deze plaats op zaterdag 23 juni. Uiteraard is Marco Molenaar van de partij, zoals hij ook jaarlijks aanwezig is op de Landelijke Veteranendag in Den Haag die 30 juni wordt gehouden op het Malieveld. De ex-beroepsmilitair verruilde zijn dienstplicht al op 17-jarige leeftijd voor het Korps Mariniers waarmee hij na twee jaar maar de vloot ging en in '88 voor het eerst werd uitgezonden. "Dat was tijdens de oorlog tussen Iran en Irak", meldt Marco tijdens een koffiepauze bij het Alkmaarse bedrijf Eriks waar hij al 27 jaar werkzaam is. "Het was een missie van zes maanden op de Hr.Ms. Urk. We waren daar met een aantal andere mijnenjagers in internationaal verband om mijnen te ruimen in de Straat van Hormuz." Op de vraag of het een spannende missie was, antwoordt Marco: "Neuh, ik zag het toen meer als een avontuur. Spannender vond ik het om te worden uitgezonden en te doen waarvoor je bent opgeleid. Ik zag het als een grote uitdaging en was er trots op dat er vertrouwen in ons werd gesteld."


Desert Storm


Marco Molenaar werd in '91 opnieuw uitgezonden en ditmaal betrof het een missie op de Hr.Ms. Harlingen tijdens de Operatie Desert Storm. "Deze reis was intenser, omdat de oorlog toen nog in volle gang was. We hebben destijds voor de kust van Koeweit mijnenvelden geruimd, zodat de zeeweg richting Koeweit veilig was voor de Amerikanen. We troffen daar één groot zwartgeblakerd gebied aan, want alle olieputten stonden in lichterlaaie. Het was er overdag donker en zelfs de zee zag zwart." Na twee keer uitgezonden te zijn geweest koos Marco voor een burgerbaan, maar de veteraan bleef altijd verbonden met Defensie. "Ja, omdat ik terugkijk op een bijzondere tijd. Je maakt deel uit van een hechte club omdat je langere tijd met elkaar leeft onder uitzonderlijke omstandigheden. Ik ben nu actief als reservist bij het Korps Nationale Reserve. Een vrijwillige, maar zeker geen vrijblijvende job. Als reservist word je ingezet ter ondersteuning van rampen. Denk aan duinbranden, wateroverlast of de vuurwerkramp in Enschede. Ik volg zo'n 150 opleidingsuren per jaar. Ook ben ik als sergeant-majoor bij het korps verantwoordelijk voor het in opleiding houden van het infanteriepeloton. Daarmee ben ik zo'n 60 à 80 uur per maand zoet", zegt de vader van een volwassen zoon en dochter en echtgenoot van Cahrina.

Langedijker Veteranendag


Op de Langedijker Veteranendag worden mensen verwacht die gediend hebben in het leger en zijn uitgezonden naar verschillende oorlogen waaronder Indië, Libië en het Midden-Oosten. "We ontvangen de gasten rond de klok van elf uur op het gemeentehuis met koffie en gebak", zegt Marco Molenaar. "Om kwart voor twaalf is alle aandacht voor veteraan Siem Smit die over zijn piratenmissie op de Hr.Ms. Amsterdam vertelt. Na deze spreekbeurt is het tijd voor een gezamenlijke foto en als afsluiting worden alle gasten uitgenodigd voor een Indische rijsttafel. We roepen alle veteranen in de gemeente Langedijk op om deel te nemen aan deze dag en doen daarbij vooral een beroep op de jongeren onder hen. Zij voelen zich vaak geen veteraan, maar deze status verkrijg je al na één uitzending. Dus ook zij zijn van harte welkom!"
Langedijkers die belangstelling hebben om eens een veteraan te ontmoeten zijn natuurlijk van harte welkom. Dat kan na het officiële gedeelte vanaf 14.00 uur. Meer informatie over deze dag is verkrijgbaar bij Yvette van Blijenburgh van de gemeente Langedijk. Telefoon 0226-334433 of via email: y.vanblijenburgh@gemeentelangedijk.nl.

Veteraan en reservist Marco Molenaar is aanwezig tijdens de Langedijker Veteranendag. (Foto's: Vincent de Vries/RM).