`Dit doet bar zeer in onze wijk` - Bomenbuurt keert zich heftig tegen plannen gemeente

Nieuws
Doorvaarbaarheid van Langedijk heikel punt. (Foto's: www.langedijkwaterrijk.nl)
Doorvaarbaarheid van Langedijk heikel punt. (Foto's: www.langedijkwaterrijk.nl) rodi.nl

LANGEDIJK - In het gemeentehuis van Langedijk had maandagavond 11 juni een spoedbijeenkomst plaats over een heikel onderwerp: de doorvaarbaarheid van de Achterburggracht en de Machinesloot. Ruim dertig bewoners uit de zogenaamde Bomenwijk waren hierbij aanwezig omdat zij zich grote zorgen maken over de toekomst van hun wijk.
De kersverse wethouder Ad Jongenelen plande de bijeenkomst om met belanghebbenden en geïnteresseerden te praten over de voornoemde doorvaarbaarheid. Deze route loopt (van noord naar zuid) vanaf de Sint Jan de Doper onder de Sportlaan door en sluit via de Lindenlaan en de Wilgenlaan aan op de Machinesloot. In het kader van het prestigieuze plan ‘Langedijk ontwikkelt met water’ uit 1995, moeten vier dammen worden vervangen door bruggen om de vaarverbinding mogelijk te maken. Via een symposium werd een start gemaakt met diverse bijeenkomsten, die in een later stadium tot de zogenaamde watertafels werden gebombardeerd. Hier konden ideeën worden gespuid, waarbij alles in het teken stond van participatie en transparantie. Na moeilijke financiële jaren werd het hoog tijd Langedijk weer in de vaart der volkeren omhoog te krijgen met meer aandacht voor het milieu, het toerisme en kansen voor de horeca. De plannen leken zo mooi, maar toch ontstond verzet uit de bevolking. Inwoners van diverse wijken protesteerden heftig omdat zij zich grote zorgen maken over de toekomst van hun wijk.

Geladen atmosfeer

De bewoners van de Bomenwijk kregen maandag de gelegenheid zich uit te spreken op het Langedijker gemeentehuis. Naast wethouder Jongenelen maakte Marianne Zeedijk, projectmanager van ‘Langedijk ontwikkelt met water’, haar opwachting. Volgens de aanwezige Ben Wansink maakten de belanghebbenden het de wethouder en de projectmanager zeer moeilijk. Wansink: “De atmosfeer was geladen en de bewoners maakten pijnlijk duidelijk nooit akkoord te zullen gaan met de plannen waardoor hun wijk ingrijpend verandert. Zij willen eenvoudigweg het tracé niet dat nu voorgesteld wordt. De bewoners wensen een alternatieve waterroute langs Buitenzorg richting het Oosterdelgebied. Volgens Jongenelen en Zeedijk is dat onmogelijk, maar daar zijn de bewoners het totaal niet mee eens. Zij zien zaken als geldverslinding (“de totale Langedijker bevolking zal daar jarenlang voor moeten betalen”), verkeersonveiligheid, hinder van zowel bootjes als de drie dagen kermis als een toename van problemen. Ondanks pogingen van de aanwezigen om de geplande vervolgbijeenkomst van donderdag 14 juni in Buitenzorg (van 19.00 tot 21.00 uur, red.) te annuleren, hield de wethouder voet bij stuk. Hij loopt met zijn ambtenaren eerst het hele proces nog eens door om de bewoners daarna te informeren. Na anderhalf uur werden de schermutselingen gestaakt en was het duidelijk dat de strijd van de bewoners tegen het plan om hun wijk te veranderen nog lang niet gestreden is. Zij zijn voornemens alle wettelijke middelen te gebruiken om de plannen tegen te gaan. Zoals een oudere Langedijkse dame opmerkte: ‘Dit doet bar zeer in ónze wijk!’”

Doorvaarbaarheid van Langedijk heikel punt. (Foto's: www.langedijkwaterrijk.nl)