'Deze sport is verslavend' - Kitesurfer Richard Brandsma maakt zich sterk voor de Hartstichting

Nieuws
Richard Brandsma's passie is kitesurfen. (Foto's : aangeleverd)
Richard Brandsma's passie is kitesurfen. (Foto's : aangeleverd) rodi.nl

NOORD-SCHARWOUDE - Hij is een ras-Langedijker. Geboren in 1959 in Broek op Langedijk verhuisde hij op tienjarige leeftijd naar Noord-Scharwoude. "Ik zou ook nooit meer weg willen. Zo goed bevalt het me hier", zegt kitesurfer Richard Brandsma die zich momenteel voorbereidt op een zware, doch sportieve uitdaging.

Deze zomer neemt Richard Brandsma deel aan de kitemarathon 'Hoek tot Helder'. Na eerdere edities in 2016 en 2017, wordt de marathon dit jaar geprolongeerd. Ook deze keer gaan de deelnemers de uitdaging aan door een hele dag langs de Noordzeestranden te kitesurfen voor de Hartstichting. "Hopelijk varen we met elkaar veel geld bij elkaar voor dit goede doel. De Hartstichting kan het geld goed gebruiken voor onderzoeken naar hart- en vaatzieken. Het evenement Hoek tot Helder wordt dit jaar voor de derde keer georganiseerd. Eerdere keren wilde ik al mee doen omdat het totale plaatje, geld ophalen en de zeer zware uitdaging om 130 kilometer te kitesurfen van Hoek van Holland naar Den Helder, mij erg aansprak. Ik vind het geweldig dat ik er dit jaar bij ben, want de tickets voor de afgelopen editie waren binnen zes uur uitverkocht!", meldt een superenthousiaste Richard die sinds 2003 verslingerd is aan het kitesurfen. "Ik vind het nog steeds prachtig om te doen. Eigenlijk is deze sport verslavend. Hoe harder het waait, hoe mooier ik het vind. Vanaf windkracht 7 tot 8 giert de adrenaline door je lichaam. Als je springt en je blijft heel hoog hangen in de lucht, dan geeft dat zo’n geweldige kick, heerlijk! Dat hele warme weer hoeft van mij dan ook niet. Geef mij naar een zuidwesterstorm met dikke wind. Dan voel ik mij helemaal happy", zegt de kitesurfer, in het dagelijks leven werkzaam in de beveiliging. In zijn vrije tijd traint hij volop voor zijn loodzware uitdaging.

Gemiste kans

Het mag duidelijk zijn dat Richard's passie de nodige vrije uurtjes in beslag nemen. Hoe is dat voor de rest van het gezin? Richard: "In het begin heb ik geprobeerd mijn dochters te leren kiten. We hebben een dochter van 23 en eentje van 21 jaar oud. Ze vonden het kiten wel leuk maar meer ook niet. Persoonlijk vind ik dat een gemiste kans. Maar goed, ik ga ze niet dwingen natuurlijk. Ze hebben genoeg andere interesses en bovendien studeren ze allebei. De oudste studeert dit jaar af en heeft plannen om een wereldreis te gaan maken. Misschien dat ze zich in het buitenland nog eens aan het kitesurfen waagt, wie weet."
Windraam

Het windraam voor Hoek tot Helder gaat dit jaar open op zaterdag 18 augustus en deze sluit weer op zondag 21 oktober. "Dit houdt in dat de deelnemers vanaf 18 augustus elk weekend tot 21 oktober kunnen worden opgeroepen. Er moet natuurlijk wel genoeg wind zijn om te varen. Hoek tot Helder vindt pas plaats bij voldoende wind en alleen in het weekend", zegt Richard die nog heel lang hoopt te kunnen 'varen'. "Ik kwam toevallig laatst een filmpje tegen van vrouwen van 65 tot 76 jaar die de sport nog beoefenen. Ook vaar ik op Schellinkhout, bij Hoorn, vaak met een gepensioneerde man van 78 jaar die nog prima vaart en springt. Het mooie van kitesurfen is dat iedereen het op zijn eigen niveau kan doen. Dus totdat jij denkt dat je kunt varen, is deze fantastische sport te beoefenen."
Sponsors

Op de vraag of Richard de eindstreep gaat halen, antwoordt de gepassioneerde kitesurfer zonder enig nadenken: "Tuurlijk, al ga ik er bijna helemaal uitgeput en half dood overheen, de eindstreep gaan we halen met ons team 58 plus. Naast mezelf bestaat dit team uit mijn kite-maatjes Hans en Tom - die net als ik - 58 jaar oud zijn. Vandaar de naam. Ik heb ze leren kennen in 2003, toen ik zelf ook net met deze sport begon."
Onder de kiters die deelnemen aan Hoek tot Helder bevinden zich naast wereldkampioen kitesurfen Kevin Langeree ook andere fervente sportfanaten die zich voor de Hartstichting inzetten, onder wie Beau van Erven Dorens, Mark Tuitert, Rintje Ritsma, Stephan van den Berg en Lilian de Geus.
Wie Richard Brandsma wil sponsoren voor zijn monstertocht Hoek tot Helder kan dat doen via de snelkoppeling https://www.hoektothelder.nl/actie/richard-brandsma/doneren, zodat hij zoveel mogelijk geld ophaalt voor de Hartstichting.
Voor meer informatie zie www.hoektothelder.nl

Richard Brandsma's passie is kitesurfen. (Foto's : aangeleverd)