'Hij is echt een blijer jongetje' - Stijn ondervond veel baat bij dolfijntherapie

  Nieuws
Stijn met zijn 'eigen' dolfijn Chabelita. (Foto: aangeleverd)
Stijn met zijn 'eigen' dolfijn Chabelita. (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

BROEK OP LANGEDIJK - 'We zijn papa Huib, mama Joke, Hidde (9), Levi (8) en Stijn (4) Bak uit Broek op Langedijk. Wij zijn alweer een aantal weken thuis na een zeer bijzondere reis naar Curaçao, waar onze zoon Stijn dolfijntherapie onderging. Omdat zoveel mensen met ons mee hebben geleefd, laten we via deze weg weten wat het ons als gezin, en met name Stijn, heeft gebracht.


Stijn werkte tien dagen lang heel hard met zeer deskundige therapeuten in combinatie met Stijn’s ‘eigen’ dolfijn, genaamd Chabelita. De dolfijntherapie staat bekend om de bijzonder goede resultaten en ook wij kunnen zeggen dat onze zoon veel baat heeft gehad bij deze therapie. Stijn heeft een onbekend syndroom. Hij heeft een ontwikkelingsachterstand, en een prikkelverwerkingsstoornis. Stijn kan niet praten. We communiceren door middel van gebaren en pictogrammen. Daarnaast kan Stijn met zijn handen aangeven wat hij wil.
Al in de eerste therapieweek leerde Stijn ‘ja‘ en ‘nee’ te knikken met zijn hoofd. Hij heeft er zichtbaar plezier in om nu onze vragen te kunnen beantwoorden met een ja of nee. Hierdoor ervaart hij dat hij echt meetelt in ons gezin en betrekken we hem veel vaker in keuzemomenten. Dat geeft hem een groter gevoel van controle, veiligheid en is voor zijn gevoel van eigenwaarde zeer belangrijk. Onder andere hierdoor is hij rustiger geworden; Stijn is echt een blijer jongetje! Grote frustratiemomenten die zich lieten uiten in woedeaanvallen hebben we na de therapie niet meer bij hem gezien.
Doordat er hard is gewerkt aan zijn prikkelverwerkingsstoornis ervaart hij nu meer rust in zijn lichaam en hoofd. Zo kan Stijn nu douchen zonder angstig of boos te worden, en mogen we hem insmeren met zonnebrandcrème. Op zijn school (ODC de Vijfhoek, Heiloo ) durft hij nu ook verf en scheerschuim aan te raken, iets wat voorheen ondenkbaar was, omdat hij grote afweer had tegen zaken als gel/verf/scheerschuim et cetera. Ook hebben we als ouders een andere benaderingswijze geleerd door middel van rollenspellen onder leiding van een psycholoog, waar Stijn beter op reageert.
Kortom; we zijn ongelofelijk blij en dankbaar dat we deze reis hebben kunnen maken als gezin. We willen nogmaals iedereen die ons geholpen heeft op wat voor wijze dan ook bedanken. We zijn op een goed spoor gezet, we zien dat we weer vooruit kunnen en dat er perspectief is. We zijn supertrots op Stijn!'

Meer berichten