Zonnepanelen op Buiten Zorg dankzij de crowd

  Nieuws
(Archieffoto RM)
(Archieffoto RM) (rodi.nl)

ZUID-SCHARWOUDE - In Zuid-Scharwoude staat iets bijzonders te gebeuren. Op 27 juli start hier een unieke crowdfundingscampagne die 500 zonnepanelen op het dak van Buiten Zorg aan de Dr. Wilminkstraat mogelijk gaat maken. Inwoners hebben voorrang gekregen en kunnen al sinds afgelopen vrijdag 20 juli inschrijven.


Samen met duurzaamheidsorganisatie Urgenda en ZonnepanelenDelen is woningcorporatie Habion, onder andere eigenaar van Buiten Zorg, drie jaar geleden het initiatief ZonOpZorg gestart om zorghuizen in Nederland te voorzien van zonnepanelen. Buiten Zorg is inmiddels alweer het vijfde verzorgingshuis van Habion dat zonne-energie gaat leveren. Via de crowdfundingswebsite Zonnepanelendelen kan iedereen mede-eigenaar worden van het zonnedak op Buiten Zorg door een zonnedeel (à €25) aan te schaffen. Bij een succesvolle campagne worden de 500 zonnepanelen in de tweede helft van 2018 geplaatst.


Hoger rendement


Zorghuizen met zonnepanelen zijn in Nederland nog vrij schaars, ondanks het potentieel van de vaak grote en platte daken. Tevens gebruiken zorghuizen relatief veel energie, wat elk jaar flinke kosten met zich meebrengt. In een tijd waarin veel zorghuizen het financieel moeilijk hebben is het zaak om die kosten naar beneden te krijgen. Dit kan door zelf duurzaam elektriciteit op te wekken.
De 500 zonnepanelen op Buiten Zorg wekken net zo veel op als circa 20% van het jaarlijkse elektriciteitsverbruik, wat gelijk staat aan het verbruik van 39 huishoudens. De duurzaam opgewekte stroom wordt gebruikt door de bewoners van Buiten Zorg zelf en de crowdfunders ontvangen een jaarlijks rendement in euro’s met een variabel rendement rond 3,5%, afhankelijk van hoe goed de zon het heeft gedaan dat jaar. Over vijftien jaar krijgt men elk jaar de inleg lineair weer terug en vanaf dat moment heeft Buiten Zorg een 20% lagere energierekening, wat in het meest gunstige geval kan oplopen tot een besparing van € 55.000,- aan energielasten over 25 jaar.

Betere wereld


De initiatiefnemers willen laten zien dat niemand te oud is om het duurzame voorbeeld te geven. Door zorghuizen in Nederland via ZonOpZorg zelf een deel van hun energie duurzaam op te laten wekken, dragen de crowdfunders hun steentje bij aan een volhoudbare wereld voor hun kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen. (Groot)ouders kunnen nu letterlijk een zonnepaneel aanschaffen voor hun kind of kleinkind. Bij de tijd dat zij gaan studeren is er zo een mooi duurzaam spaarpotje gegroeid. Zo kan iedereen, ook mensen zonder een eigen geschikt dak voor zonnepanelen, bijdragen aan meer duurzame energie in ons land.
Investeren in Zonnedak Buiten Zorg is vanaf nu mogelijk via www.zonnepanelendelen.nl/project/buitenzorg. Kijk voor meer informatie op www.zonopzorg.nl

Meer berichten