'We hebben de muziek in huis gehaald' - Jan Rovers stelt woning beschikbaar als open podium

  Nieuws
Jan Rovers: "Muziek is altijd belangrijk geweest in mijn leven en dat van mijn gezin." (Foto's: Vincent de Vries/RM)
Jan Rovers: "Muziek is altijd belangrijk geweest in mijn leven en dat van mijn gezin." (Foto's: Vincent de Vries/RM) (rodi.nl)

SINT PANCRAS - "Muziek is altijd belangrijk geweest in mijn leven en dat van mijn gezin. Mijn kinderen weten niet beter of pa maakt muziek. Ook mijn vrouw genoot met volle teugen wanneer onze woning het decor vormde voor een of ander huiskamerconcert."
De oorspronkelijk uit Brabant afkomstige Jan Rovers (70) woont sinds half januari in Sint Pancras, maar vele muziekliefhebbers uit de regio kennen de sympathieke inwoner van Langedijk inmiddels. "Vanuit Brabant kwamen we in Stompetoren terecht waar we 28 jaar met veel plezier hebben gewoond", zegt Jan die in zijn werkzame leven actief is geweest als maatschappelijk werker voor doven en slechthorenden. "Maar vijf jaar geleden overleed mijn vrouw aan de gevolgen van MS en daarna besloot ik ergens te willen wonen waar meer voorzieningen waren. Toen ik op deze woning aan de Benedenweg 134 stuitte, was ik verkocht." Waar anderen op oudere leeftijd kleiner gaan wonen, ging Jan voor de riante woning met dito tuin in hartje Sint Pancras. "Ik vond het totaal geen bezwaar om groter te gaan wonen. Ik zag meteen mogelijkheden om de huiskamerconcerten die we in Stompetoren al hielden, voort te zetten op de huidige locatie. Ik speel al jaren als trombonist in verschillende ensembles die variëren van jazz en oude dixieland tot twee dweilorkesten. Mijn vrouw ging dikwijls mee naar optredens. Omdat haar mobiliteit op een gegeven moment minder werd, hebben we de muziek in huis gehaald."

Dozen uitpakken
Het eerste huiskamerconcert organiseerde Jan vier weken nadat hij in Sint Pancras neerstreek. "De datum die ik had geprikt voor het open podium was voor mij een stok achter de deur om de verhuisdozen uit te pakken en alles op orde te hebben", glimlacht Jan. "Ik had overigens de eerste keer meteen 74 man over de vloer. Niet te geloven! Dat was eigenlijk een beetje teveel van het goede, want de voordrachten komen beter tot hun recht bij een publiek van zo'n 40 à 60 man."
Jan Rovers organiseert zo'n tien keer per jaar een huiskamerconcert waarbij de optredens variëren van jazzbands en dweilorkesten tot muzikanten die wereldmuziek brengen. "Ik beschik over een netwerk van muzikanten, die zich in sommige gevallen zelf aanmelden. Ik vraag vijf euro entree wanneer er een orkest optreedt en dat geld gaat in zijn geheel naar de muzikanten. De aanvang is 14.00 uur waarbij ik de gasten zelf ontvang. Dan is er volop de gelegenheid om kennis met elkaar te maken en na afloop is er een drankje en hapje. Of een soepje en broodje met de muzikanten. De optredens bestaan meestal uit twee keer 45 minuten met een pauze en daarna is het podium vrij voor een ieder die iets wil presenteren. Denk aan muziek, theater of gedichten voordragen. Laatst speelde er een man van 92 een paar liedjes op zijn ukelele. Hij kreeg het voltallige publiek mee. Prachtig!"
Activiteiten
Naast de huiskamerconcerten staat de deur van Jan's woning open voor meerdere activiteiten waaronder het spelen van jazzmuziek op de vrijdagochtend tussen 10.00 en 12.00 uur. "Vanaf half tien staat de koffie klaar voor mensen die deze muzikale ochtend willen bijwonen. Ook ben ik van plan om een keer per maand een koffie-ochtend voor ouderen te organiseren waarbij ik dan een accordeonist uitnodig. Verder wil ik meer met muziek doen voor de demente bejaarden die in De Molenhoeve wonen. Ik heb hier al eens een dochter met haar moeder gehad, die er zeer van genoot. Het is laagdrempelig, want als de prikkels te groot zijn dan stap je gewoon weer op." Op de maandagavond tenslotte, heeft Jan Rovers vijf muzikanten tussen de elf en vijftien jaar en een volwassen begeleidster over de vloer, die er repeteren met hun band. "Ze willen nog uitbreiden met twee muzikanten, waaronder een trombonist(e). Ook zijn ze op zoek naar een drumstelletje. Als afsluiter van de repetitiereeks eten we pannenkoeken en treden de jongelui op voor hun (groot)ouders en overige familie. De band bestaat nu een maand of vier en de kunst is ze enthousiast te houden."
Doener

Aan Jan Rovers zal het niet liggen, want hij geniet net zo hard mee met alle muzikale activiteiten in en rondom zijn huis. "Ik ben een doener, dus vind het heerlijk om zo bezig te zijn. Zo ben ik alweer bezig met de huiskamerconcerten na de zomer. Tijdens de najaarfeesten op 2 september speelt er een band, op 7 oktober is er wereldmuziek met jazz en en in december staat er een kerstconcert op de rol."
De huiskamerconcerten worden van tevoren aangekondigd in het Langedijker Nieuwsblad. Kijk ook op www.huiskamerconcertsintpancras.com

Meer berichten