De Tour, dat is een toer!

  Nieuws
De Tour, dat is een toer!
De Tour, dat is een toer! (rodi.nl)

Er komt heel wat bij kijken om de Tour te organiseren. Alleen al om het parcours af te zetten en veilig te houden zijn 24.000 agenten nodig. Deze Tour waren er ook weer Hollandse agenten aanwezig. Er waren enkele incidenten, maar dat kan helaas niet voorkomen worden. Er zijn 1.500 hotelbedden in de aankomstplaatsen en directe omgeving voor renners, volgers en organisatie beschikbaar. Ook de campings zijn overvol met supporters.
Tijdens de etappes zijn er vijftig motoragenten die vluchtheuvels en gevaarlijke obstakels met gele vlag en fluit aanduiden, vaak met gevaar voor eigen leven. Om alles tijdens de Tour in goede banen te leiden zijn er 4.500 mensen bezig. Honderd personen werken permanent bij de ASO, de organisatie van de Tour. Tijdens de Tour wordt dit aantal medewerkers uitgebreid tot 280. Alle faciliteiten bij start en finish zoals commentatorenunits, erepodium, hekken, vlaggen, tenten, tribunes et cetera moeten dagelijks worden opgebouwd, weer afgebroken en naar de volgende etappe plaats worden vervoerd. Een helse klus waar wel veertig personen bij betrokken zijn. Bij verplaatsingen waar de renners per vliegtuig grote afstanden overbruggen gaan deze mensen over de weg. Alles afbreken, soms wel 900 kilometer over de weg rijden (dan is er een rustdag voor de renners) en dan alles weer opbouwen.
De Tour de France wordt vanuit veel mobiele studio’s in 195 landen uitgezonden. Dat de Tour nog steeds populair is bewijst wel het aantal toeschouwers langs het parcours. In 2017 waren dat er vijftien miljoen uit 38 verschillende landen. Wereldwijd kijken meer dan drie miljard mensen naar de tv-uitzendingen. Journalisten en fotografen, zo'n 2.400 in totaal, zorgen ervoor dat wij de Tour goed kunnen volgen. Elk jaar worden er meer dan 40.000 bidons verstrekt aan de renners, er staat wel Coca Cola op maar dat zit er echt niet in. De voorbereidingen voor de Tour van 2019 zijn al maanden bezig, de start van deze editie is in Brussel. De mensen van de organisatie rijden elke etappe vooraf met de auto, maar beseffen soms niet hoe zwaar het voor de renners is.
De tijdrit op de voorlaatste dag gaf nog een enkele verschuiving en was spannend! Voor mij is het nu zaterdag en Tom Dumoulin staat tweede in deze Tour én was tweede in de Giro in 2018, een geweldige prestatie. Le Tour 2018 sluiten we af met goede resultaten van de Hollandse renners. Ik heb echt genoten van deze spectaculaire Tour en voor vele renners ook een ENORME TOER!

Meer berichten