Duurzaamheidsproject bij Kinderopvang Langedijk

  Nieuws
Op de foto staat de toekomst stoel met v.l.n.r.: Monique Mul, directeur Kinderopvang Langedijk, Marieke Neesen-Barten, secretaris Stichting Lief Langedijk, Marije van der Stelt, Klas op Groen en Nils Langedijk, wethouder Gemeente Langedijk. (Foto: aangeleverd)
Op de foto staat de toekomst stoel met v.l.n.r.: Monique Mul, directeur Kinderopvang Langedijk, Marieke Neesen-Barten, secretaris Stichting Lief Langedijk, Marije van der Stelt, Klas op Groen en Nils Langedijk, wethouder Gemeente Langedijk. (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

LANGEDIJK - Kinderopvang Langedijk is continu bezig met het milieu en dat is dan ook onderdeel van de activiteiten in de opvang. Tijdens de zomervakantie is daarom het thema Milieu centraal gezet.

Voorafgaand aan dit thema hebben medewerkers van Kinderopvang Langedijk een workshop gevolgd hoe duurzame materialen te gebruiken zijn bij activiteiten. De afgelopen weken is er op de BSO’s ook een workshop aangeboden aan kinderen van vier tot acht jaar. Tijdens de workshop hebben ze live muziek gemaakt met een gitarist en zijn ze bezig geweest met recyclen van afval.

Toekomststoel op het gemeentehuis


Wethouder Nils Langedijk, verantwoordelijk voor duurzaamheid bij Gemeente Langedijk, bracht 6 augustus een bezoek aan het duurzaamheidsproject van Kinderopvang Langedijk. De kinderen op de BSO hebben hem daar een Toekomststoel aangeboden die ze hebben gemaakt. Met deze stoel beelden de kinderen uit hoe zij de toekomst zien en dat dit daadwerkelijk serieus genomen wordt. De Toekomstsstoel is een symbool, om de toekomst letterlijk een stoel te geven. Het is een missie geïnspireerd op een passage uit een boek van Jan Terlouw: ‘Het Hebzuchtgas’. De stoel kan voor iedereen een andere betekenis hebben; misschien zien (groot)ouders hun eigen kind of kleinkind daar zitten. De stoel geeft de toekomst een stem. In elke vergadering, elk klaslokaal of op het gemeentehuis. Een lege stoel, bestemd voor de toekomst. De wethouder was erg blij met deze stoel en hij gaat ervoor zorgen dat deze een mooie plek in hal van gemeentehuis krijgt.

Het Afval-lab


De BSO heeft ook twee dagen gebruik mogen maken van het Afval-lab ‘Klas op Groen’. Dat is een laboratorium op wielen, waar kinderen proefjes doen en plastic upcyclen: geef afval een tweede leven! Het is een kostbaar project en dankzij de steun van Stichting Lief Langedijk heeft de BSO dit kunnen aanbieden aan de kinderen. Marieke Neesen-Barten van de stichting kwam zelf ook een kijkje nemen in het lab en kreeg samen met wethouder Langedijk uitleg hoe bio-plastic vervaardigd wordt. De kinderen moesten eerst plastic doppen in kleine stukken malen. Vervolgens werden deze resten in een pan op het vuur gezet en samen met glycerine, aardappelzetmeel en azijn tot een smeuïg papje geroerd. Eenmaal afgekoeld is het bio-plastic, hetgeen afbreekbaar is.
Kinderopvang Langedijk wil Stichting Lief Langedijk bedanken dat ze dit leuke en leerzame project financieel mogelijk hebben gemaakt en wethouder Nils Langedijk voor zijn interesse en komst.

Meer berichten