Fietsend langs culturele pareltjes met historische taferelen - Topweekend in Langedijk

  Nieuws
Fietsend langs de pareltjes van Langedijk. (Foto: Vincent de Vries/RM)
Fietsend langs de pareltjes van Langedijk. (Foto: Vincent de Vries/RM) (rodi.nl)

LANGEDIJK -Het weekend van zaterdag 8 en zondag 9 september is Topweekend in Langedijk: Open Monumentendag, de Streekmarkt, de Broekervaart, een fietspuzzelrit, een wandeltocht , openluchttheater en nazomerfeesten in één weekend!

 Zaterdag 8 september openen de deelnemende monumenten in Langedijk gratis hun deuren tussen 11.00 en 16.00 uur. Bij de verschillende monumenten in de gemeente is van alles te beleven. De monumenten die meedoen zijn: Allemanskerk in Oudkarspel, Sint Jan de Doper in Noord-Scharwoude, Koogerkerk in Zuid-Scharwoude, NH Kerk en Museale Schuitenhelling in Broek op Langedijk, Witte Kerk, Twuyvermolen en Oude Witte Kruisgebouw in Sint Pancras.

Openluchttheater


Op verschillende plekken in Langedijk zal zaterdag 8 september een samengesteld toneelgezelschap historische verhalen uitbeelden en vertellen. Het theater sluit aan bij het thema van de Open Monumentendag: ‘Bruggen’. Op locaties waar een brug is of waar een brug was, worden waargebeurde verhalen nagespeeld. De inspiratie voor deze verhalen komt uit de archieven van de historische verenigingen. De toneelgroep beeldt tussen 11.00 en 16.00 uur herhaaldelijk deze verhalen op locatie uit.

Streekmarkt


Combineer op zaterdag 8 september de bezichtiging van culturele pareltjes met een bezoek aan de Langedijker Streekmarkt, waar pure producten uit de eigen streek te koop zijn op Wijndomein De Koen. Bij de meeste monumenten die worden bezocht, ontvangt men een sticker. Drie stickers zijn een verrassingspakket bij de Streekmarkt waard.

Doe mee aan de fietspuzzelrit!


Wie meedoet aan de fietspuzzelrit ontvangt sowieso een gratis streekproduct bij De Koen én dingt mee naar een mooie prijs. De puzzelrit begint en eindigt bij De Koen en voert langs alle monumenten. Bovendien komen de deelnemers onderweg op de locaties waar klein openluchttheater wordt opgevoerd. De fietsrit is voor iedereen en is 20 km lang.
De fietspuzzelrit kan ook bij de Museale Schuitenhelling worden gestart, waar deze dag een beperkt aantal fietsen te huur is (€5,- per fiets).

Wandel mee


Zaterdag 8 september kunnen liefhebbers vanaf de haven in Broek op Langedijk een korte cultuur-historische wandeling maken. Een gids vertelt tijdens de wandeling naar de Bakkersbrug in de Dorpsstraat meer over de historie.

De Broekervaart


Zaterdag 8 september vaart De Broekervaart weer gratis tussen Heerhugowaard (Westdijk, vlakbij de Krul) en Langedijk (Haven Broek op Langedijk). Kijk op www.broekervaart.nl voor de vertrektijden. De Nazomerfeesten in Sint Pancras en de Streekmarkt op Wijndomein De Koen kunnen zowel zaterdag als zondag worden bezocht. Kom en geniet van historisch, cultureel en waterrijk Langedijk!
Kijk voor meer informatie over het Topweekend op www.toerismelangedijk.nl en www.bibliotheeklangedijk.nl.

Meer berichten