`Deze uitgave komt geheel ten goede aan mantelzorgers` - Nieuwste uitgave Ben Wansink voor dementie

Nieuws
V.l.n.r. Iet van de Berg (seniorencoach Wonen Plus Welzijn), Guido Lamm (zanger), Ben Wansink (auteur) en Marieke Neesen (St. Lief Langedijk). (Foto: Vincent de Vries/RM)
V.l.n.r. Iet van de Berg (seniorencoach Wonen Plus Welzijn), Guido Lamm (zanger), Ben Wansink (auteur) en Marieke Neesen (St. Lief Langedijk). (Foto: Vincent de Vries/RM) rodi.nl

LANGEDIJK - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties riep afgelopen 21 september uit tot Wereld Alzheimer Dag (World Alzheimer's Day). Op deze dag werd wereldwijd extra aandacht besteed aan de ziekte dementie. Sinds 1994 alarmeert deze internationale dag overheden en beleidsbepalers over dementie als een ernstige gezondheidskwestie omdat de wereld vergrijst en de ziekte snel toeneemt. De hoogste tijd om hieraan ook in Langedijk extra aandacht te besteden.


Dementie is een hersenaandoening waarbij iemand langzaam maar zeker volledig afhankelijk wordt van de zorg van anderen. De belangrijkste en meest bekende oorzaak is de ziekte van Alzheimer. In Nederland lijden ruim 250.000 mensen aan dementie. Dit aantal zal de komende decennia verdubbelen als gevolg van de toenemende vergrijzing in onze maatschappij.

'Dichter bij ons Leven'


Om extra aandacht aan deze ziekte te geven heeft schrijver, columnist en dichter Ben Wansink de opbrengst van zijn nieuwste uitgave ‘Dichter bij ons Leven’ geheel bestemd voor een project van de Stichting Wonen Plus Welzijn (WPW) welke ook in Langedijk zeer actief is. Vooral diegenen die als mantelzorg(st)er dag in, dag uit een persoon met dementie helpen en ondersteunen krijgen hierbij voorrang. Zij die vol liefde een ander verzorgen of verzorgd hebben weten dat dit niet altijd meevalt. Seniorencoach van WPW Iet van den Berg ziet in haar dagelijks werk veel knelpunten rond dementie: “Men moet niet onderschatten hoe groot de impact is voor de mantelzorger die dagelijks met een persoon met de ziekte dementie te maken heeft. Vaak is de persoon met dementie iemand die nog thuis woont, zoals de, partner, vader, moeder, opa/oma, en staat dus dicht bij de mantelzorger. Dit maakt het voor de mantelzorger erg moeilijk. WPW doet in de nodige plaatsen al veel ter ondersteuning van de mantelzorgers,, maar elke extra ondersteuning is natuurlijk van harte welkom. De opbrengst van de verkoop van het boekje komt dan ook geheel ten goede aan de ondersteuning van de mantelzorgers.”

Moeder en echtgenoot


Waarom de opbrengst van zijn nieuwste boek naar een project voor dementie gaat is voor Ben Wansink heel eenvoudig: “Zelf zijn mijn vrouw en ik jarenlang mantelzorgers voor mijn moeder geweest die leed aan een bepaalde vorm van dementie en wel vasculaire dementie. Er bestaan wel 50 vormen van dementie en de ziekte is in Nederland, dus ook in Langedijk, zeer snel groeiend. Ik weet dat het best zwaar is om dagelijks de nodige hulp te bieden en vind het daarom geweldig dat ik zo kan helpen.” Natuurlijk doet Ben dat niet alleen, daarbij heeft hij steun en zeker ook financiële ondersteuning nodig. Daarom is hij zeer dankbaar dat Stichting Lief Langedijk de totale vormgeving en druk voor haar rekening neemt. “Zonder Marieke Neesen zou dit nooit gelukt zijn. Marieke doet zoveel goeds voor ons dorp en dat mag wel eens hardop gezegd worden!” Ook voor Marieke is het onderwerp dementie een rode draad in haar leven geworden: “Mijn man Martin kreeg deze ziekte en overleed eraan. Daarom is het belangrijk dat er geld wordt ingezameld om mensen met dementie en hun mantelzorgers te helpen. Ik hoop dat veel geïnteresseerden dit boek, voor de lage prijs van €7,50, aan willen schaffen zodat het doel financieel goed ondersteund kan worden.”

Presentatie


De presentatie van het boek van Ben Wansink vindt dinsdagmiddag 2 oktober van 15.00 tot 16.00 plaats uur in De Anbouw aan de Dorpsstraat 610 te Noord-Scharwoude. WPW nodigt alle mantelzorgers en geïnteresseerden graag uit om hierbij aanwezig te zijn. Iet van de Berg: "Dementie is dusdanig snel groeiend dat deze ziekte echt voor gaat komen in de naaste familie van iedereen." Het boek bestaat uit twee gedeelten, te weten een gedichtendeel (‘Dichter bij ons Leven’) en een deel met geselecteerde columns (‘Schrijf het van me af’) welke Ben Wansink regelmatig met veel succes in het Langedijker Nieuwsblad publiceert. Dit keer heeft Ben ook de bijpassende illustraties gemaakt. Zij die belangstelling hebben kunnen 2 oktober dus een exemplaar voor slechts €7,50 kopen en eventueel laten signeren. Het eerste exemplaar wordt aan Marieke Neesen-Barten uitgereikt.

Brede verkoop


De verkoop van ‘Dichter bij ons Leven’ gaat vanzelfsprekend ook na deze presentatie door. Het boek wordt op diverse manieren onder de aandacht gebracht en niet slechts in Langedijk. Om de totale opbrengst voor het goede doel te besteden wordt de bundel niet via een uitgeverij op de markt gebracht en is het in de meeste winkels niet te koop. Hoofdverkooppunt blijft WPW en ook bij activiteiten als bijvoorbeeld ‘Verhalen Halen’ (6 oktober Kooger Kerk) en tijdens het Lief Langedijk Concert (23 maart 2019 Allemanskerk) zal het verkrijgbaar zijn. Daarnaast draagt Ben Wansink regelmatig zijn gedichten voor en ook dan is het boek verkrijgbaar.

Optreden Guido Lamm


Tijdens de presentatie van de uitgave wordt de muzikale omlijsting verzorgd door Guido Lamm, bij velen bekend als halve finalist van de talentenjacht ‘The Voice Senior’. Guido heeft veel ervaring met het werken met ouderen en steunt dan ook van harte dit initiatief. Het kan best druk worden deze middag, zeker met het optreden van Guido Lamm. Daarom is het verstandig zich van tevoren telefonisch op te geven bij de servicedesk van WPW, (0226)- 318050.
Andere boeken Ben Wansink: 2016- dichtbundel ‘Mijn Niemandsland’ (uitverkocht). 2017- dichtbundel ‘Mijn Levensweg’(voor Save the Children, nog beperkt verkrijgbaar).

V.l.n.r. Iet van de Berg (seniorencoach Wonen Plus Welzijn), Guido Lamm (zanger), Ben Wansink (auteur) en Marieke Neesen (St. Lief Langedijk). (Foto: Vincent de Vries/RM)