Pancrasser winkeltjes door de jaren heen

  Nieuws
De oude Pancrasser winkeltjes; een stukje geschiedenis herleeft tijdens de presentatie van de Historische Vereniging Sint Pancras. (Foto: aangeleverd)
De oude Pancrasser winkeltjes; een stukje geschiedenis herleeft tijdens de presentatie van de Historische Vereniging Sint Pancras. (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

SINT PANCRAS - De Historische Vereniging Sint Pancras verzorgt zaterdag 17 en 24 november in dorpshuis De Geist een presentatie over de Pancrasser winkeltjes. De bijeenkomsten starten respectievelijk om 20.00 en 14.00 uur.
Zoals de meeste dorpen kende ook Sint Pancras in het verleden vele zelfstandige kleine middenstanders. Meerdere bakkers, slagers, groenteboeren en kruideniers probeerden een klantenkring op te bouwen en zo hun spullen aan de man te brengen. De meeste nering vond langs de weg plaats. Aanvankelijk met de handkar of hondenkar, later met bakfiets, transportfiets, paard en wagen of zelfs met de auto. Door de komst van de grote supermarkten werd het voor de kleine ondernemers steeds moeilijker om het hoofd boven water te houden. Beetje bij beetje verdwenen ze uit het straatbeeld en werden hun winkeltjes opgedoekt of verbouwd tot huiskamer.
Het is een stukje geschiedenis dat door de Historische Vereniging Sint-Pancras is vastgelegd en dat tijdens de presentaties weer even tot leven komt. Wie mooie herinneringen heeft aan de winkeltjes is van harte uitgenodigd om deze tijdens de presentatie te komen vertellen.
Voor leden van de Historische Vereniging Sint Pancras ligt een toegangskaart klaar; gasten betalen € 5,-. Kaarten zijn af te halen bij Jaap de Wit (Van de Vijzellaan 11), Bram Kout (Benedenweg 84) en Jan Steltenpool (Sperwer 18). Uitsluitend leden die buiten Sint Pancras wonen kunnen kaarten reserveren via 072-564 29 08 of janenelja@quicknet.nl.

Meer berichten