Waarnemend burgemeester start vriendenactie - Leontien Kompier bezoekt Regthuis en museum Langedijker Verleden<

  Nieuws
Leontien Kompier gaf vorige week in Het Regthuis van Oudkarspel het startschot voor de actie Vrienden van Het Behouden Huis.
Leontien Kompier gaf vorige week in Het Regthuis van Oudkarspel het startschot voor de actie Vrienden van Het Behouden Huis. (rodi.nl)

LANGEDIJK - Waarnemend burgemeester Leontien Kompier van Langedijk gaf vorige week in Het Regthuis van Oudkarspel het startschot voor de actie Vrienden van Het Behouden Huis. Met deze actie wil de Stichting Hart van Oudkarspel, die eigenaar is van Het Behouden Huis en Het Regthuis, donateurs werven. Donateurs die de belangrijke sociale en culturele activiteiten van Het Behouden Huis als gemeenschapscentrum voor Langedijk en omgeving blijvend willen ondersteunen. Vrienden betalen 12.50 euro per jaar en genieten tevens van een aantal leuke vriendenaanbiedingen. Op www.behoudenhuisoudkarspel.nl daarover uitgebreide informatie.


Burgemeester Kompier maakte van de gelegenheid gebruik om het recent geheel gerenoveerde Regthuis in Oudkarspel te bewonderen en een kort bezoek te brengen aan het op de bovenverdieping gevestigde museum van Langedijker Verleden. Daarna nam ze natuurlijk de kans waar om ook Het Behouden Huis te bezoeken. Daarbij viel ze met de neus in de boter. Want het was een middag die bol stond van de activiteiten. Meer dan 50 kinderen leefden zich in de herfstvakantie uit op het maken van cupcakes met fondant en in de ruimte ernaast was het Repair Café druk bezig bezoekers te helpen met het repareren van kapotte spullen. In de grote zaal werd tegelijkertijd een bijeenkomst voor ondersteuning van mantelzorgers georganiseerd met als thema ‘Beter Slapen’. De vele aanwezige mantelzorgers genoten na de lezing van een gezamenlijke maaltijd geserveerd in Het Behouden Huis. Tegelijk een mooie gelegenheid om naar elkaar te luisteren en vooral van elkaar leren.
Leontien Kompier was duidelijk verrast door het mooie gebouw en de gezellige drukte. Zij sprak haar waardering uit voor het vele werk dat elke dag weer door vrijwilligers verzet wordt.

Reikhalzend


De Otterplaat, het jaarboek van de Stichting Langedijker Verleden waar door vele Langedijkers en oud-Langedijkers reikhalzend naar wordt uitgezien, is weer verschenen. Het eerste exemplaar is uitgereikt aan burgemeester Leontien Kompier van Langedijk. De burgemeester prees de verzorgde uitgave en complimenteerde de stichting hiermee.
De Otterplaat gaat jaarlijks naar alle, nu bijna 950, donateurs van Langedijker Verleden en staat ook dit jaar weer boordevol interessante artikelen over de rijke historie van de Langedijker dorpen. Met uiteenlopende artikelen onder andere over de Spaanse Griep en de impact hiervan op Langedijk. Ook het droevige lot van de Broekers Jacob Kaas en Gerrit Smak die in de oorlog in Duitsland zijn omgekomen, is beschreven. Verder een interessant stuk over de molens die ooit het Geestmerambacht droog hielden. Het eerste zwembad in Broek op Langedijk en de problemen die men toen had met gemengd zwemmen. De Pannekeet een buurtschap aan de oostkant van de Lange Balk dat tot 1990 bij Langedijk hoorde, wordt uitgebreid beschreven en nog veel meer.

Donateursavond


Verder houdt de stichting haar donateursavond op 2 november om 20.00 uur in zaal Celavie te Oudkarspel. Naast een kort vergaderdeel en een aantal interessante lezingen plus een film is daar ook volop de ruimte om in een gezellige sfeer (oud-)dorpsgenoten te ontmoeten. Verder is het Regthuis elke zondagmiddag tussen 13.00 en 17.00 uur geopend, donateurs hebben daar gratis toegang en tot volgend jaar april is daar de verlengde expositie 'Bruggen en Paden' nog te zien. Nieuwe donateurs kunnen zich aanmelden via www.langedijkerverleden.nl

Meer berichten