Dorcas Voedselactie: omdat we om hen geven

  Nieuws
Dorcas ondersteunt met de voedselpakketten de allerarmsten. (Foto: aangeleverd)
Dorcas ondersteunt met de voedselpakketten de allerarmsten. (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

LANGEDIJK – De Dorcas Voedselactie wordt tot en met 11 november voor de 23e keer gehouden. Vele vrijwilligers en consumenten in heel Nederland dragen hier een steentje aan bij. Op honderden locaties in Nederland - in supermarkten, kerken en scholen - zamelen duizenden vrijwilligers samen met consumenten producten en geld in voor de allerarmsten in Albanië, Moldavië, Oekraïne en Roemenië.
Dorcas ondersteunt met de voedselpakketten de allerarmsten. Veel van hen leven teruggetrokken en in armoede. Ze staan er vaak alleen voor en komen, vanwege gezondheidsproblemen of ouderdom de deur niet meer uit. De ontvangers van een pakket worden zorgvuldig door lokale partnerorganisaties geselecteerd. De partners van Dorcas weten welke mensen hulp nodig hebben.

Zware periode

Een voorbeeld is de 57-jarige Adrian uit Oekraïne. De winter komt er aan en dat is voor hem een zware periode. Hij komt dan nauwelijks de deur uit vanwege kou en sneeuw. Zijn vrouw heeft diabetes en zijn kinderen werken in het buitenland. Hij verloor zijn baan tijdens de crisis. Het is letterlijk kiezen: of brandhout voor de kachel of een zak aardappelen. Met een voedselpakket wordt het leven de komende wintermaanden dragelijker. Het pakket is een bemoediging, een belangrijk steuntje in de rug. Dorcas laat hiermee zien dat duizenden mensen in Nederland om mensen zoals Adrian geven.
Het voedselpakket staat niet op zichzelf maar is onderdeel van een breder programma van Dorcas. De organisatie helpt juist ook door in de omgeving van Adrian mensen te zoeken die op hem kunnen letten en praktisch kunnen ondersteunen. Zo ontstaat er een sociaal vangnet en is de ondersteuning van Dorcas op den duur niet meer nodig.
Heel Nederland geeft

In Nederland zijn tot en met 11 november zo’n tienduizend vrijwilligers op de been om de producten in te zamelen. Meer dan zeshonderd supermarkten en vele scholen en kerken verlenen hun medewerking aan de Dorcas Voedselactie. Vrijwilligers delen voedsellijstjes uit aan het winkelend publiek. Hierop staan producten die samen een voedselpakket vormen. Klanten van de supermarkten kopen een extra product en geven deze af aan de vrijwilligers. Daarna wordt alles gesorteerd. Dit gebeurt ook door vrijwilligers. Nadat het pakket met de vrachtwagen op de plaats van bestemming is aangekomen, geeft Dorcas het aan de partnerorganisatie die het vervolgens via een lokale partner bij de juiste mensen brengt.
Dorcas Werkgroep Langedijk organiseert de voedselactie bij de volgende supermarkten:
* Vomar, Broek op Langedijk: vrijdag en zaterdag 9 en 10 november
* Dekamarkt, Sint Pancras: zaterdag 10 november
* Deen,Noord-Scharwoude: zaterdag 10 november
Wie liever een bedrag geeft kan dat doen in de oranje collectebus bij de supermarkt of via www.dorcasvoedselactie.nl doneer online. Op deze website is alle info over de actie te vinden. Ook is informatie te verkrijgen bij Jacqueline Verschoor-Stoit, 072- 5610305, Marjolein van Hout 0226-344990 of Jan Willem Kostelijk 0226-317293 van de plaatselijk werkgroep.

Meer berichten