'Ik geniet het meest van de glimlach' - Tom Schotten brengt oudejaarsconference op de planken

  Nieuws
Een schaap in wolfskleren. (Foto: Suzan Vermeulen)
Een schaap in wolfskleren. (Foto: Suzan Vermeulen) (rodi.nl)

LANGEDIJK - "Het is cabaret. Zeker niet belerend of moraliserend, wél onvoorspelbaar." Tom Schotten's ogen glimmen als hij het heeft over zijn oudejaarsconference 'Schaap in wolfskleren’ welke hij 21 en 22 december over het voetlicht brengt in Het Behouden Huis in Oudkarspel. Zaterdag 29 december speelt hij zijn theatervoorstelling met teksten van eigen hand ook nog eens in het Schager Scagontheater. Alle drie de voorstellingen zijn uitverkocht.
De in Langedijk opgegroeide en woonachtige Schotten (42) begon op zijn 20e met schrijven, hetgeen resulteerde in twee uitgebrachte bundels met verhalen en gedichten, respectievelijk 'Tongzoen met slagroom' in 2011 en 'Uurtje verliefd' in 2017. "De beelden en verhalen, ze zaten altijd al in mijn hoofd. Op een dag begon ik ze op te schrijven, eerst letterlijk op kladjes, later sloeg ik de teksten op in de computer. Tijdens mijn drukke werkzaamheden in de bloemenexport ben ik er in eerste instantie niet actief mee naar buiten gekomen, maar de creatieve drang hield aan. Toen mijn werkzaamheden in de bloemenexport ophielden werd het tijd om mijn eerste bundel uit te brengen."

Hoeren en bloemenboeren

Naast het schrijven droeg Tom ook weleens een verhaal voor aan groepen mensen en dat maakte indruk op hem. "Je krijgt direct reactie op datgene wat je voordraagt, dat geeft een extra dimensie. Het directe contact met publiek vind ik geweldig." Het volgende plan was het realiseren van een eigen theatervoorstelling met teksten van eigen hand. Maar dat was andere koek. Hoe pak je dat aan als je geen podiumervaring hebt? Schotten zocht zijn heil bij theatercoaches Suzan Vermeulen en Patrick Kool en werkte met hen een jaar lang aan zijn eigen productie. "Het doel was een kleinschalige voorstelling. De eerste pennenvruchten die tot mijn theatershow moesten leiden, voornamelijk korte verhalen die ik wilde voorzien van muziek, haalden het niet. Voor het theater had dit tekort kracht. We zochten door en kwamen uit op mijn heftige bloemenexport verleden. Juist deze bizarre periode uit mijn leven bleek dé voedingsbodem te zijn voor een écht goed verhaal." En dus diepte Tom Schotten talloze anekdotes op uit de tijd waarin hij als 24-jarige miljonair aan het hoofd van een bloemenimperium stond. "Dat kon natuurlijk niet goed gaan", zegt hij zelf in zijn eerste theatervoorstelling ‘Hoeren en Bloemenboeren’. Het verval van een jonge hond in een wereld waar niets te gek is, werd door hem op hilarische wijze, vol zelfspot, gepresenteerd. Hij speelde de voorstelling uiteindelijk drie maal in een vol Behouden Huis in Oudkarspel.

Schaap in wolfskleren

Nadat Tom vorig jaar zomer zijn tweede bundel uitgaf, brak er een periode van zelfreflectie en bezinning aan waarin hij tot rust kwam. "Ik wilde mijn geest leegmaken en tijd nemen voor mijn gezin, lekker varen en gaan vissen. Totdat ik naar een theatervoorstelling van Claudia de Breij ging en het weer hevig begon te kriebelen. Als ik in een theater ben voel ik vlinders, ben ik verliefd op het podium, krijg ik kriebels van de entourage. Bij die voorstelling kreeg ik weer zin om te gaan spelen. Op dat moment kwam het idee al naar boven; het spelen van een oudejaarsconference. Ik hou erg van de tijd rond kerst en oud & nieuw. De sfeer, het terugblikken op het afgelopen jaar, even stilstaan met elkaar. Vanaf januari ben ik het nieuws gaan volgen en erover gaan schrijven. Vooral het lichte, opmerkelijke nieuws trekt me erg aan. Over dit nieuws wil ik op een persoonlijke manier gaan vertellen. Dat is een stijl waarbij ik me prettig voel. Ook mijn persoonlijke belevenissen uit het afgelopen jaar zijn in het verhaal verweven, zoals verlangens die ik had voor 2018 en wat daarvan terecht is gekomen. Ook zal ik vertellen waarom ik soms hevig verlang naar een stukje crisis in deze tijden van voorspoed. De betekenis van de titel ‘Schaap in wolfskleren’ zal zich langzaam maar zeker in de voorstelling ontvouwen. Daar hou ik wel van. Het mag wel een beetje mysterieus zijn."

Zuiver

Wat betreft de creatieve toekomst van Tom Schotten: "Ik ben dol op schrijven en theater, maar bouw het rustig op. Naast het spelen in Langedijk speel ik deze voorstelling ook in Schagen. In de toekomst wil ik in nog meer verschillende theaters in de regio gaan spelen. Op creatief gebied doe ik echt wat bij me past en waar ik me goed bij voel. Ik wil zuiver in mijn creatieve keuzes blijven. Wat ik doe, wil ik zo goed mogelijk doen en laat me professioneel begeleiden. Daar word ik beter van. Uiteindelijk gaat het mij om het plezier, kwaliteit en vooral om de glimlach. De glimlach op het gezicht van de bezoekers na afloop van een voorstelling. Die glimlach. Daar geniet ik het meeste van."

Meer berichten