'Die blije koppies zijn mijn drijfveer' - Nico en Maria Molenaar helpen arme kinderen aan een kerstcadeau
  Nieuws

De kinderen in Roemenïe worden wederom verblijd met leuke cadeautjes in schoenendozen. (Foto's: aangeleverd)
De kinderen in Roemenïe worden wederom verblijd met leuke cadeautjes in schoenendozen. (Foto's: aangeleverd) (rodi.nl)

LANGEDIJK - De in Noord-Scharwoude woonachtige Nico Molenaar (70) komt sinds 1985 in Roemenië waar hij niet alleen de vrouw ontmoette waarmee hij zijn leven zou delen, maar ook een allesoverheersende armoede aantrof in het land dat zeven keer groter is dan Nederland. Sinds tien jaar zet hij zich samen met zijn dochter Maria in voor de stichting ChildsCareFoundation (CCF), welke onder andere hulp biedt aan kansarme kinderen in Roemenië.

"De ouders van deze kinderen hebben gewoonweg geen geld om goed voor hun kinderen te zorgen. Zo wordt er door de stichting broodbeleg en drinken op school in de plaats Praid gegeven. In Tirnaveni heeft de stichting een kleuterschool voorzien van tafels en -stoelen. Ook is de school van binnen helemaal geschilderd. Een zigeunerschool in Praid is door de stichting voorzien van toiletten, wasbakken en er is waterleiding aangelegd. En aan een ziekenhuis in Roemenië in Orasene se Viseu De Sus hebben we medische artikelen en hulpmiddelen, zoals bedden, speciale rolstoelen en computers geschonken. Tevens heeft de stichting CCF in totaal 35 ton groenten geleverd. Al vele jaren rond de kerstdagen brengen Maria en ik voor deze arme kinderen ongeveer 70 schoenendozen gevuld met leuke cadeautjes. Ook dit jaar wil de stichting CCF rond de kerstdagen schoenendozen met leuke gebruiksartikelen en cadeautjes uitdelen op de scholen in Tirnaveni, Praid, Sovata en omliggende dorpen", meldt Nico Molenaar en doet langs deze weg een beroep op alle gulle gevers.

Inhoud


Als tips voor de inhoud van de schoenendoos noemt Nico artikelen als: schriften/ hobbylijm, pennen/kleurpotloden, puntenslijper/gum, liniaal/ geodriehoek, tekenpapier/ schaar, kleurboek/vouwblad, pleisters/kam/borstel, badschuim/zeep, tandenborstel/ tandpasta, handdoek/ washand, nieuw ondergoed/sokken, muts/sjaal, wanten en kaarsen/kerstversiering. Hoe het in zijn werk gaat? Nico: "Je neemt een standaardmaat schoenendoos zodat ieder kind een ongeveer even groot pakket krijgt. Je maakt een keuze voor een pakket voor een jongen of een meisje en zet wel de leeftijd erbij. Dit is belangrijk zodat wij precies weten aan wie we het kunnen geven. Dan vul je het pakket met spulletjes. Voor het transport vragen we een bijdrage van 6 euro per pakket. Dit kan in een envelop worden gestopt en op het pakket worden vastgeplakt. Dan graag een elastiek erom."

Inleveren


De schoenendozen kunnen tot 15 december worden ingeleverd bij Nico Molenaar thuis aan de Weidemolen 5 in Noord-Scharwoude. Van tevoren graag even bellen met 06-23256122. Van alle pakketten worden bij de overhandiging rond de kerstdagen foto’s gemaakt. Ongeveer half januari is de fotoreportage klaar.


Transport

Nico en Maria vertrekken vlak voor de kerstdagen richting Roemenië om de kindertjes te kunnen verblijden met de schoenendozen. "Maar we nemen meer mee. Afgelopen week kreeg ik een mail van een kennis van me. Dit gezin ondersteunt daar een ex-onderwijzeres die wegens ziekte niet meer kan werken. Toch zorgt ze waar mogelijk voor deze kinderen. Wij nemen voor hen een bananendoos met spullen mee op transport. Zoals olie, griesmeel, bloem, suiker, zout, tandpasta, tandenborstel, zeep, lucifers, potjes met vitamine C. Én waxinelichtjes voor het broodnodige licht in de duisternis", besluit Nico. En zijn drijfveer? "Dat zijn die blije koppies. Zo lang ik het volhoud, blijf ik actief voor de stichting. Uit ervaring weet ik dat Roemenië geen makkelijk land is. Denk aan slechte hygiëne, de winterse kou en corruptie. Alles wat je je niet kan bedenken, kan daar. Je kunt het je haast niet voorstellen. Het voelt altijd weer goed om een steentje te kunnen bijdragen."

Een kerstgift doneren kan ook. Dit vermelden op de rekening van de stichting childscarefoundation. Postgiro NL41INGB0004835605. De stichting wordt gesponsord door de www.vandemolennatuurproducten.nl voor alle natuurproducten.

Meer berichten