Extra presentatie over winkeltjes - Historische Vereniging Sint-Pancras brengt stukje geschiedenis tot leven
  Nieuws

Gert Jonker begon omstreeks 1916 op Bovenweg154 een tabaks- en sigarenwinkeltje en een transportbedrijf. Zijn zoon Jan nam het transportbedrijf over en breidde dit uit tot Transportbedrijf J. Jonker en zonen. In de jaren ’60 begon Piet Heemskerk hier snackbar , Het Haantje'. (Foto: Historisch
Gert Jonker begon omstreeks 1916 op Bovenweg154 een tabaks- en sigarenwinkeltje en een transportbedrijf. Zijn zoon Jan nam het transportbedrijf over en breidde dit uit tot Transportbedrijf J. Jonker en zonen. In de jaren ’60 begon Piet Heemskerk hier snackbar , Het Haantje'. (Foto: Historisch (rodi.nl)

SINT PANCRAS - De eerste twee presentaties over winkeltjes in Sint Pancras waren in november heel snel uitverkocht. Veel mensen moesten worden teleurgesteld. Daarom heeft het bestuur van de Historische Vereniging Sint-Pancras, in overleg met presentator Klaas de Graaf, besloten een extra presentatie te organiseren. Deze presentatie vindt zaterdagavond 9 februari 2019 plaats in De Geist. Aanvang 20.00 uur, zaal open om 19.30 uur. Noteer alvast in de agenda.
Evenals de meeste dorpen, heeft ook Sint Pancras in het verleden vele zelfstandige kleine middenstanders gekend. Naderhand kan je je afvragen, hoe het mogelijk was dat al deze ondernemers in het kleine dorp Sint Pancras een boterham konden verdienen. Meerdere bakkers, slagers, groenteboeren en kruideniers probeerden een klantenkring op te bouwen en zo hun spullen aan de man te brengen. De meeste nering vond langs de weg plaats. Aanvankelijk met de handkar of hondenkar, later met bakfiets, transportfiets, paard en wagen of zelfs met de auto. Door de komst van de grote supermarkten werd het voor de kleine ondernemers steeds moeilijker om het hoofd boven water te houden. Beetje bij beetje verdwenen ze uit het straatbeeld en werden hun winkeltjes opgedoekt of verbouwd tot huiskamer.

Jeugdige Pancrasser

Het is een stukje geschiedenis dat door de Historische Vereniging Sint-Pancras is vastgelegd en tijdens de presentaties weer even tot leven komt. Wie mooie herinneringen of verhalen heeft over de winkeltjes, is van harte uitgenodigd om deze tijdens de presentatie te komen vertellen of vooraf door te geven aan de vereniging. Ook de jeugdige Sint Pancrasser worden uitgenodigd om kennis te nemen van een stukje geschiedenis van dit mooie dorp. Omdat niet meer dan 200 mensen mogen worden toegelaten, wordt gewerkt met toegangskaarten. Voor leden van de Historische Vereniging Sint-Pancras zijn deze kaarten gratis af te halen, niet-leden betalen € 5,00. Voor alle duidelijkheid: belangstellenden uit Sint Pancras kunnen geen kaarten reserveren.
Deze dienen te worden afgehaald op de volgende adressen: Jaap de Wit, Van de Vijzellaan 11; Bram Kout, Benedenweg 84; Jan Steltenpool, Sperwer 18. Alleen voor leden buiten Sint Pancras bestaat de mogelijkheid om kaarten te reserveren op telefoonnummer 072-564 29 08 of e-mail janenelja@quicknet.nl.

Meer berichten