Oranjefan Margit bezocht al meer dan 50 wedstrijden

Oranje
Bob van der Hulst en Jan van der Vlies.
Bob van der Hulst en Jan van der Vlies. ((Foto: aangeleverd))

Margit Biersteker is een echte Oranjefan. Zij en haar mede Oranjofielen, bestaande uit een hechte posse van liefhebbers, bezoeken samen bijna iedere thuiswedstrijd, en ook zelfs regelmatig een uitwedstrijd. Gisteravond waren ze ook weer live aanwezig bij de eerste groepswedstrijd tegen Oekraïne, die werd gewonnen met 3-2.

“Ik heb genoten van deze wedstrijd. Of het spel nu helemaal oogstrelend was kan ik nog niet zeggen, maar spannend was het wel! Het allerbelangrijkste zijn de eerste drie punten in the pocket. Voor dit EK hadden we voor alle wedstrijden kaartjes maar de wedstrijden die buiten Nederland gevoetbald worden, daar hebben we de kaartjes van terug moeten geven in verband met corona. Nu er toch weer meer mag hebben we de stille hoop toch nog naar wedstrijden te kunnen als Nederland de poule fase doorkomt. En daar gaan we uiteraard vanuit!”

Als we kampioen worden vloeit er misschien wel een traantje


Margit met Marcel. “Speciaal verhaal: hij is Duits en groot fan van Oranje!”
Foto: aangeleverd

Meer dan 50 wedstrijden

Inmiddels heeft ze zo veel wedstrijden van Oranje live gezien, dat ze een beetje de tel is kwijtgeraakt. “Ik denk dat het er ruim 50 zijn. Welke me het meeste zijn bijgebleven, dat zijn toch wel de uitwedstrijden naar Zweden, Hongarije en Kazachstan. Zeker die laatste, want dat is toch een land waar je niet zomaar naar toe gaat. Bij de eerste twee hebben we er gelijk een weekje vakantie van gemaakt, in het teken van oranje. Voor de rest zijn eigenlijk alle wedstrijden leuk om mee te maken, ook vanwege alles eromheen. Supporters komen uit heel het land en het is mooi als je elkaar weer ziet. Er zijn ook echt vriendschappen door ontstaan.”

Langdurige liefde voor Oranje

Margits liefde voor oranje, die is er al van kinds af aan. “Wij keken thuis altijd naar het Nederlands elftal en kan me de finales van 1974 en 1978 ook nog goed herinneren. Naar wedstrijden toe gaan dat kwam veel later. Ik denk dat het in 1995 was dat ik de eerste keer naar een wedstrijd ging. Ik fietste langs een sigarenboer in Langedijk en zag daar dat je kaartjes kon kopen. Ik heb er toen 8 gekocht, nog geen idee van wie er mee zou gaan. Maar ik was ze zo kwijt! Geheel in het oranje in een busje met zijn allen naar Rotterdam, wat een geweldige ervaring was dat. Nederland moést winnen om in het toernooi te blijven, en dat deden ze. Ze moesten daarna een play off wedstrijd tegen Ierland. Deze wedstrijd werd gespeeld in Liverpool. Een reisbureau in Langedijk adverteerde met een volledig verzorgde reis daar naar toe en tja ik had de smaak te pakken, dus ben ik mee gegaan. Fantastisch was dat. Ik wist niet wat ik meemaakte. Supporters van Ierland en Nederland gewoon lekker naast elkaar in de kroeg. De wedstrijd werd met 2-0 gewonnen door twee doelpunten van Kluivert. Daarna heb ik een tijdje het Nederlands elftal alleen op de televisie gevolgd thuis en in de kroeg, tot ik in 2004 samen met Nienke van Stralen besloot lid te worden van de supportersclub van het Nederlands Elftal. Kaartjes haalde je toen nog bij de sigarenboer. Nu gaat alles digitaal. We zaten toen nog niet in het sfeervak, dat kwam pas later. Later sloten ook Bob van der Hulst en Cees van Stralen, de oom van Nienke, aan bij ons. Een tijdlang gingen we met z’n vieren. Af en toe gingen er ook anderen mee maar wij vormden met z’n vieren wel de vaste kern. Vormde zeg ik want Cees is helaas drie jaar geleden overleden. Er gaan nu vaak ook meer mensen mee, mijn broer met zijn zoon, mijn zus, mijn vriendin en nog een vriend die wij kennen van het Nederlands elftal.”


Vlnr Margit Biersteker, Nienke van stralen, Bob van der Hulst, Pieter Biersteker, Patrick Biersteker en de jongste fan Luuk Walraven. Foto: aangeleverd

Meerdere favorieten

Wie haar favoriete speler is? “Eigenlijk heb ik er meerdere. Frenkie de Jong vind ik een geweldige voetballer op het middenveld. Hij heeft overzicht en een geweldige versnelling. Als verdediger zie ik graag Virgil van Dijk. Hij is een persoonlijkheid en hij is groot en sterk. Laat zich niet zomaar aan de kant zetten. Daarnaast kan hij, als het nodig is, ook altijd in de spits. Tegen Duitsland maakte hij in blessuretijd de 2-2 waardoor wij naar de halve finale van de Nations League gingen. En ik ben erg gecharmeerd van het spel van Owen Wijndal.”

Advies voor de bondscoach heeft ze niet. Ze zou niet graag in de schoenen van een bondscoach staan. “Je hebt 17 miljoen collega’s die het allemaal beter weten en je doet het nooit goed. Behalve als we ver in het toernooi komen dan ben je ineens de beste!”


De laatste jaren bekijkt Margit de wedstrijden vanuit het sfeervak. Foto: aangeleverd

Als ‘we’ Europees kampioen worden, gaat Margit uiteraard een feestje vieren. “Ik hoop dat we in het stadion zijn en als we dan inderdaad kampioen worden denk ik dat het één groot feest wordt! En misschien vloeit er wel een traantje...”


Rondom de Oranje wedstrijden is de sfeer net zo belangrijk als de wedstrijd. Foto: aangeleverd