Het EK gevoel van Willem Poortvliet

Oranje
Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Hoe is het gesteld met het Oranjegevoel in Langedijk? Waar en met wie kijken we de wedstrijden en hebben we een beetje vertrouwen in dit Nederlands Elftal?

Willem Poortvliet, theatermaker en ‘Bekende Broeker’ kijkt de wedstrijden meestal met een aantal vrienden. De huiskamer versierd. Een oranjetompouce en daarna bier en nootjes. “Het volkslied staand meebrullend en een portie gezonde wedstrijdspanning. Maar ook spelers naar voren schreeuwen en op ze schelden als het mis gaat. Ik weet haast zeker dat ze ons horen. Steevast komt weer dezelfde flauwe grap voorbij wanneer iemand tussendoor naar het toilet moet. De rest begint daarna hard te juichen alsof er een doelpunt is gescoord is.”

Wie is je favoriete speler van Oranje en waarom?

Frenkie de Jong is zo’n genot om naar te kijken. Het gemak en de souplesse waarmee hij speelt en hoe hij heel simpel wegdraait van een tegenstander. De ex-BOLspeler Coen Tros kan dit ook zo heerlijk doen.

Waarom gaat dit hét toernooi van Oranje worden (of juist niet!)?

Dat is altijd weer de grote vraag. Oranje is weliswaar niet de favoriet, maar kan in het toernooi groeien en zomaar ver komen.

Welke gouden tip heb je voor de bondscoach?

De bondscoach zou nog even op YouTube moeten kijken naar het legendarische interview van de onnavolgbare Johan Cruijff bij Barend en van Dorp over zijn ‘ruit’. Daar kan íe nog een hoop van leren.

Als Oranje Europees kampioen wordt dan …?

Ik kan me het kampioenschap van EK ‘88 nog goed herinneren, wat een ontlading en wat een feest. Als het ons nu zou lukken dan eet ik mijn oude Nike voetbalschoen op, word dronken, geef de buurvrouw een klap op de kont en ga stemmen op code Oranje!