Lijsttrekkers geven hun mening over: vuurwerk

Politiek
Afbeelding

DIJK EN WAARD - De gemeenteraadsverkiezingen in Dijk en Waard staan voor de deur. In de aanloop naar de verkiezingen krijgen de lijsttrekkers van de twaalf partijen elke week een stelling voorgeschoteld waarover zij kort en bondig hun mening mogen geven. De stelling van deze week luidt: ‘Tijdens oud en nieuw mag vuurwerk alleen nog worden afgestoken op een centrale locatie, de rest van de gemeente wordt vuurwerkvrij’.

Falco Hoekstra, VVD: 

Niet mee eens. De VVD wil iedereen vrij laten om vuurwerk af te steken zolang dit verantwoord en veilig gebeurt. Landelijke zijn er zwaardere vuurwerksoorten verboden. De hele gemeente vuurwerkvrij maken is geen oplossing voor de overlast. Een vader die met zijn kinderen klein vuurwerk wil afsteken gaan we niet straffen, jongeren die een prullenbak opblazen pakken we hard aan.


Falco Hoekstra, VVD

Milo Poland, D66: 

Oneens, D66 is er niet voor om van Dijk en Waard een vuurwerkvrije zone te maken in verband met de uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid. Uiteraard kan wel worden overwogen om in bepaalde gebieden in Heerhugowaard vuurwerkvrijezones te maken zoals bijvoorbeeld rondom zorgcentra.


Milo Poland, D66

John Does, DOP: 

Zolang vuurwerk nog overal te koop is, en zelfs makkelijk het land is in te smokkelen, is een lokaal verbod niet te handhaven. Zelfs nu is het voor onze handhavers dweilen met de kraan open. De DOP begrijpt de voor- en tegenstanders van vuurwerk en gunt de voorstander hun plezier, maar vuurwerkoverlast moet worden bestreden. Maar zonder landelijke en Europese verkoop- en handelsverboden is op dit moment geen oplossing voorhanden.


John Does, DOP

Floris de Boer, Lokaal Dijk en Waard: 

Wij vinden dat vuurwerk afsteken tijdens oud en nieuw en eventueel bij gelegenheid buiten oud en nieuw mogelijk moet blijven. Als dorps- of wijkraden vragen om een centrale afsteekplaats in wijk of kern dan dient dit onderbouwd te worden door de wens van de inwoners van die wijk of kern. Het bevoegd gezag kan wel vuurwerkvrije zones aanwijzen daar waar kwetsbare inwoners of dieren last hebben van vuurwerk of waar de (brand)veiligheid in het geding is zoals nabij veel rietgedekte huizen of boerderijen.


Floris de Boer, Lokaal Dijk en Waard

Soledad van Eijk, GroenLinks: 

Oud en nieuw is een geweldig moment om stil te staan bij het vorige jaar en vooruit te kijken naar het nieuwe jaar. Ook tradities kun je met deze blik bekijken. Oud en Nieuw is een mooie traditie en vuurwerk hoort daarbij. Maar is vuurwerk nog wel passend bij deze tijd? Gezondheid, veiligheid, milieu en klimaat vragen onze aandacht. Daarom kiest GroenLinks voor vuurwerk op een of twee vaste locaties.


Soledad van Eijk, GroenLinks

Jasper John, CDA: 

Oneens. Het afsteken van vuurwerk is voor veel mensen een leuke traditie die met voorzorgsmaatregelen ook veilig uitgevoerd kan worden, binnen de tijd en dag die ervoor staat. Het CDA is voor gebiedsverboden op plekken waar kwetsbare mensen wonen of anderszins het niet verstandig is om vuurwerk af te steken. Bij bijvoorbeeld scholen, zorginstellingen, kinderboerderijen, het hertenkamp en winkelcentra dient een gebiedsverbod te komen.


Jasper John, CDA

Carmen Bosscher, FvD: 

Het vuurwerkverbod van 2020 hoort net als de mondkapjesplicht, avondklok, 100 km/pu, QR bewijs, en het verbod op Zwarte Piet bij de symbolische maatregelen om de bevolking verder te onderdrukken. Het FvD wil terug naar het OUDE NORMAAL zonder onderdrukking. Dat geldt ook voor het afsteken van vuurwerk. Wel dient daarbij rekening te worden gehouden met elkaar, dieren en het milieu. Het aanwijzen van centrale locaties kan een prima initiatief zijn, mits gedragen door de bevolking en niet opgelegd door het kartel.


Carmen Bosscher, Forum voor Democratie

Fred Ruiten, ChristenUnie: 

Vuurwerk hoort bij de traditie van oud en nieuw, maar het heeft ook flinke nadelen. Steeds vroeger wordt gevaarlijk illegaal knalvuurwerk afgestoken. Vuurwerk is daarnaast niet alleen mooi, maar eigenlijk ook heel milieubelastend. De concentraties fijnstof zijn op nieuwsjaarsnacht tientallen keren hoger dan normaal. En veel gevaarlijke zware metalen zoals koper, barium, strontium en cadmium worden juist dan de lucht ingestuurd. Slecht voor mensen, dieren en planten. Centraal afsteken: mooi en beter voor ons allemaal!


Fred Ruiten, ChristenUnie

André van der Starre, Authentiek D&W: 

Wij zijn voorstander om het vuurwerk op een centrale locatie te houden. Maar het is waarschijnlijk niet haalbaar omdat mensen graag zelf ook vuurwerk afsteken. Wat het handhaven betreft is de bezetting van politie en boa’s onvoldoende om dat te controleren en te handhaven. Meer boa’s zouden dan ook welkom zijn en misschien draagt een buurtapp bij in samenwerking met de wijkagenten. Als men zelf vuurwerk afsteekt dan vergeet men daarna helaas zelf de rommel op te ruimen.


André van der Starre, Authentiek Dijk en Waard

Rob Planken, Lijst Planken: 

Iedereen weet: vuurwerk is slecht voor het milieu. Vooral grootschalig en veelvuldig. Geeft geluidsoverlast en kan gevaarlijk zijn. Zeker bij baldadigheid of erger. Goede redenen om te stoppen met vrije verkoop. Beter is vergunning plichtig vuurwerk professioneel af steken op geschikte locaties. Kwestie van tijd. Maar dan wordt vuurwerk wel mooier en gezelliger. Tot dan mag je zelf knallen, maar hou het leuk en doe het vooral veilig!


Rob Planken, Lijst Planken

Naima Ajouaau, PvdA: 

De PvdA wil dat er stappen worden gezet om de verkoop en het gebruik van vuurwerk in te dammen. Dat betekent in ieder geval geen knalvuurwerk en geen gevaarlijk siervuurwerk meer. Mocht dat onvoldoende zijn, dan sluiten we een totaalverbod op al het vuurwerk ook niet uit. Maar wij zijn er niet voor dat de gemeente met overheidsgeld het vuurwerk gaat bekostigen. Het is de verantwoordelijkheid van ons allemaal om het leuk en veilig te houden.


Naïma Ajouaau, PvdA

Joke van Ruitenbeek, Senioren Dijk en Waard: 

Wij zijn het hier gedeeltelijk mee eens. Wij willen bij de nieuwjaarsviering een centrale vuurwerkshow en een verbod om particulier vuurwerk (boven klasse 1) af te steken. Dat is beter voor het milieu en beperkt de overlast voor mens en dier. Bewoners dienen over het gebruik van vuurwerk en de vuurwerkshow goed en ruim van te voren te worden geïnformeerd.


Joke van Ruitenbeek, Senioren Dijk en Waard