Verkiezingen Dijk en Waard: De 5 vragen aan...

Politiek
Jasper John, CDA.
Jasper John, CDA. (Foto: aangeleverd)

In de aanloop naar de verkiezingen voor de nieuwe gemeente Dijk en Waard is het belangrijk te weten waar elke partij nou eigenlijk voor staat en op wie u nu eigenlijk moet stemmen. Om bepaalde kwesties toe te lichten die leven in onze gemeente, legden wij alle 12 fractievoorzitters van de kieslijst dezelfde vijf vragen voor, waarvan wij denken dat u ze graag zou willen stellen... 

Jasper John, CDA:

Stel, uw partij is straks de grootste partij van Dijk en Waard. Wat is het eerste dat uw partij gaat aanpakken?

We moeten eerst doen wat moet, de basis moet op orde zijn. Dit betekent dat we eerst zorgen dat alles rondom de samenvoeging van de twee gemeentes goed wordt geregeld. Inwoners moeten geen last hebben van de samenvoeging van de gemeentes. Tegelijkertijd moeten we antwoorden vinden op de grote maatschappelijke uitdagingen van vandaag. Hierbij gaat het voor ons overduidelijk om de woningnood met daarbij de leefbaarheid in de gemeente. Het hebben van een haalbare klimaataanpak en we moeten ervoor zorgen dat we een bereikbare gemeente zijn waar mensen voelen de gemeente naast ze staat.

Wat zijn volgens u de hete hangijzers (pijnpunten) van Dijk en Waard?

Eerlijk gezegd ben ik van mening dat we vooral een hele mooie gemeente hebben. De problemen waar we hiertegen aan lopen zijn niet anders dan in de rest van Nederland. Waar we wel in tegenstelling tot andere gemeentes een uitdaging hebben is de beloftes van de fusie. We willen met de fusie zorgen voor een gemeente die een betere dienstverlening kan bieden aan inwoners en ondernemers. Dit moeten we nu eerst aanpakken. Onze dorpen en kernen moeten zich gehoord voelen en zich onderdeel voelen van de nieuwe gemeente.

Wat is volgens u dé Dijk en Waarder?

Volgens mij is er niet een typische Dijk en Waarder, iedereen is zichzelf en dat maakt samen onze samenleving. Die samenleving typeert zich volgens mij wel door een ondernemend karakter met een heerlijke West Friese nuchterheid.

Als het aan u ligt, hoe ziet de gemeente Dijk en Waard er dan over 10 jaar uit?

Het blijft altijd lastig om 10 jaar verder te kijken, als je ziet hoe de wereld de afgelopen 10 jaar is veranderd. Ik hoop dat we een gemeente hebben waar we met zijn alle trots op zijn. Waar iedereen met plezier kan wonen, we omzien naar elkaar en elkaars talenten benutten. Een gemeente waar ieder individu tot zijn recht komt en we als samenleving mooie dingen doen.

Hoe zorgt uw partij ervoor dat zowel de Dijkers als de Waarders worden gehoord?

We moeten lekker met in de klei blijven staan en vooral naar elkaar luisteren. Er ligt een uitdaging op dit gebied maar als we wat minder binnen onze eigen hokjes denken kunnen we een hoop bereiken. We hoeven het niet altijd met elkaar eens te zijn zolang we maar naar elkaar luisteren. Als we dit doen maakt het niks uit waar iemand vandaan komt, dan komt iedereen gewoon tot zijn recht.