Lijsttrekkers geven hun mening over: verduurzaming

Politiek
Afbeelding

DIJK EN WAARD - De gemeenteraadsverkiezingen in Dijk en Waard staan voor de deur. In de aanloop naar de verkiezingen krijgen de lijsttrekkers van de twaalf partijen elke week een stelling voorgeschoteld waarover zij kort en bondig hun mening mogen geven. De stelling van deze week luidt: ‘Gemeente Dijk en Waard moet subsidie geven om woningen te verduurzamen, ook als hierdoor de lokale belastingen stijgen.

Falco Hoekstra, VVD: 

Niet mee eens. De VVD is voor lage lasten, dat blijft zo in Dijk en Waard. Tegelijkertijd moet iedereen op zijn of haar eigen tempo meekunnen met de energietransitie. Dat doen we niet door nu van mensen te eisen dat ze van het gas afgaan, maar door het alternatief aantrekkelijk te maken. Daarom investeren we liever in het warmtenet en het aantrekkelijk meedoen daaraan.


Falco Hoekstra, VVD

John Does, DOP: 

De DOP vindt dat de lokale belastingen sowieso niet mogen stijgen. Voor de verduurzaming van de eigen woning worden door Europa en het Rijk diverse subsidies beschikbaar gesteld. De gemeente helpt graag inwoners om toegang te krijgen tot deze middelen. Om de doelstellingen “2030 emmissie vrije gemeente” te behalen zorgt de gemeente middels het duurzaamheidsloket voor een permanente vraagbaak voor inwoners.


John Does - DOP

Naïma Ajouaau, PvdA: 

Om onze aarde te redden is een substantiële reductie van de CO2-uitstoot onvermijdelijk. Daarom moet Dijk en Waard prestatieafspraken maken met woningcorporaties en een fonds oprichten waarop huiseigenaars een beroep kunnen doen als ze hun woning laten isoleren of van het gasnet laten afkoppelen. Terugbetaling van de lening moet worden afgestemd op de gerealiseerde besparing op de energiekosten. Omdat het fonds zichzelf over de tijd weer terug vult is het niet nodig hiervoor de lasten te verhogen!


Naïma Ajouaau, PvdA

André van der Starre, Authentiek Dijk en Waard: 

Elke woning zou eigenlijk moeten verduurzamen voor de toekomst; wij vinden dit de taak van de huiseigenaren zelf. De huiseigenaar wordt er zelf beter van en de lasten moet hij zelf dragen. Als er subsidie wordt gegeven door de overheid, dan kan de eigenaar daarvan gebruikmaken, maar daarvoor dient hij zelf het initiatief te nemen. Wij beschouwen dit absoluut niet een taak van de gemeente. Woningstichting Langedijk is een goed voorbeeld in Langedijk voor verduurzaming.


Andre van der Starre, Authentiek Dijk en Waard

Joke van Ruitenbeek, Senioren Dijk en Waard: 

Heerhugowaard is een gemeente die meedenkt, ook in het verduurzamen van uw woning. Voor vragen hierover of over beschikbare subsidies kunt altijd bellen met de gemeente, of kijken op duurzaambouwloket.nl voor advies, tips of contact met een adviseur. Er zijn nog steeds subsidieregelingen beschikbaar voor o.a. het isoleren van uw huis. Wij vinden dat uw gemeentelijke belastingen niet mogen stijgen omdat u uw huis verbeterd en het energieverbruik terugbrengt.


Joke van Ruitenbeek, Senioren Dijk en Waard

Floris de Boer, Lokaal Dijk en Waard: 

Wij vinden dat we met zijn allen de verantwoordelijkheid hebben om zuiniger en beter met het milieu om te gaan. Dat doen we voor onze kinderen en kleinkinderen. Een van de stappen is het verduurzamen van woningen. Niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Uitgangspunt voor Lokaal Dijk en Waard is dat verduurzaming haalbaar en betaalbaar moet zijn. Verhogen van de lasten is niet de oplossing. Slimme technieken en samenwerkingen wel!


Floris de Boer, Lokaal Dijk en Waard

Milo Poland, D66: 

Eens, Dijk en Waard heeft te maken met de energietransitie. Stoppen met aardgas en overstappen op andere vormen van energiebronnen. De gemeente zal alles op alles moeten zetten om Dijk en Waard energieneutraal te krijgen. Veel inwoners en ondernemers kunnen deze omslag niet betalen. D66 Dijk en Waard vindt dat inwoners financieel door bijvoorbeeld een lening of een subsidie moeten worden ondersteund. Deze investering kost een hoop centen. Op termijn levert dit veel geld op en bespaart het een berg energie.


Milo Poland, D66

Rob Planken, Lijst Planken: 

Lokale lasten zijn al te hard gestegen. Ook voor huurders! Het wordt tijd de opwaartse lijn om te buigen. Dat het Rijk en andere overheden eigenaren, die woningen verduurzamen, subsidieert is goed. De gemeente moet proactief alle inwoners informeren en ondersteunen om optimaal te profiteren van subsidies die er voor hen bestaan. Dat kan via een apart loket voor alle soorten subsidie waarvan alle inwoners profiteren en niet alleen huiseigenaren.


Rob Planken, Lijst Planken

Fred Ruiten, ChristenUnie: 

De lokale lasten hoeven niet te stijgen vanwege subsidies. Politiek is keuzes maken dus kies je voor zaken die belangrijk zijn. En dat is verduurzaming van woningen! Niet alleen voor het milieu maar ook voor de portemonnee. We moeten veel energie en geld stoppen in de energietransitie, zodat we duurzaam en betaalbaar kunnen blijven wonen. Het Rijk wil ook graag dat de energietransitie slaagt; waarschijnlijk krijgen we daar als gemeente dan ook geld voor. Verhoging van belastingen is dan helemaal niet nodig.


Fred Ruiten, ChristenUnie

Carmen Bosscher, FvD: 

Wij zijn vóór vrijheid, dus tegen iedere vorm van dwangmatigheid en verzetten ons tegen de klimaatgekte met haar schimmige lobbyisten, vervuilende windmolens en zonneparken en de dierenoffers die worden gedaan voor onze energiebehoefte. FVD wil een duurzame, langdurige oplossing om in onze toenemende behoefte aan energie te voorzien, waarbij mens en natuur beiden winnaar zijn en pleiten voor het bespreekbaar maken van kernenergie. Een Thoriumcentrale op Breekland is wat FVD betreft bespreekbaar.


Carmen Bosscher, FvD

Soledad van Eijk, GroenLinks: 

Wij willen dat Dijk en Waard in 2030 energieneutraal is. Dus moeten we flink aan de slag, ook met de bestaande huizen, vooral isoleren. Dat is een grote investering die zich terugbetaalt in lagere energiekosten en meer wooncomfort. De gemeente kan de inwoners hierbij helpen door participatie of garantie in afbetalingen van de investeringskosten. Dat hoeft niet te leiden tot hogere lokale lasten, zeker niet als we dit samen met inwoners aanpakken. Het dilemma is dat niets doen nu al leidt tot hogere energiekosten.


Soledad van Eijk, GroenLinks

Jasper John, CDA: 

Het is bewezen dat het isoleren van woningen de meest effectieve stap is in verduurzaming. Hiermee verduurzaam je niet alleen, maar verlaag je ook de vaste lasten en zorg je voor een beter leefklimaat. Door, indien mogelijk, hier ook zonnepanelen aan toe te voegen, kunnen we snel en relatief makkelijk grote slagen maken. Voor veel gezinnen met een normaal middeninkomen, is dit echter financieel lang niet altijd makkelijk. Daarom willen we hen helpen met een duurzaamheidsfonds, speciaal voor deze doelgroep.


Jasper John, CDA