Jan Blokhuijsen is blij dat hij er weer staat.
Jan Blokhuijsen is blij dat hij er weer staat. ((Foto: YouTube))

Jan Blokhuijsen na jaar afwezigheid terug aan de schaatstop

  Sport

HEERENVEEN – Na een jaar vrijaf van het schaatsen is Jan Blokhuijsen (30) weer helemaal terug.

Tijdens het NK allround in Heerenveen greep de Langedijker overtuigend de titel en pakte daarmee meteen het derde en laatste ticket voor het WK allround dat in het weekend van 28 februari tot en met 1 maart gehouden wordt in het Noorse Hamar. "Ik ben zo blij dat het is gelukt", vertelde Blokhuijsen, voor wie dit zijn derde nationale allroundtitel is, tegen de verslaggever van de NOS. "Ik vind het vooral tof dat mijn dochter dit ook mee krijgt, maar ik had echt niet verwacht dat ik zou winnen."

Het afgelopen jaar zat de in Zuid-Scharwoude geboren Blokhuijsen niet stil. Op de schaatsbaan was hij weliswaar amper te vinden, maar hij trouwde met zijn grote liefde Penny-Lee, maakte met haar een reis door Australië en werd in januari 2019 vader van dochter Jackie-Noé. En juist voor haar besloot hij zijn schaatsen weer onder te binden om nog één Olympische cyclus te kunnen meedraaien. "Ik wilde dat zij dit zou meemaken, dus ik heb er heel hard voor gewerkt en alles voor gedaan." Dat al die inspanningen nu al hun vruchten zouden afwerpen, is mooi meegenomen voor de man die in 2014 Europees kampioen allround werd en tevens een gouden, een zilveren en twee bronzen Olympische medailles in de wacht wist te slepen. "Deze nationale titel is een mooie stimulans om door te gaan."

Team IKO

Motivatie om er in het staartje van zijn loopbaan als topsporter nog het maximale uit te halen heeft Blokhuijsen nog volop. "Als ik ervoor ga, weet ik dat ik het in me heb om met de top mee te draaien, dat heb ik de afgelopen twaalf jaar wel bewezen." In het najaar sloot hij zich aan bij Team IKO, waar hij zijn conditie al enige tijd op peil hield en talentvolle jonge schaatsers op weg hielp. Want voor een sporter in hart en nieren, zoals hij zichzelf noemt, is er niets mooiers dan fulltime te kunnen schaatsen. Hoewel hij nooit het gevoel heeft gehad dat zijn schaatscarrière voorbij was, heeft het hem goed gedaan om even het gaspedaal los te laten. "Maar het besef dat je niet voor eeuwig op topniveau kunt blijven rijden, drong ook maar weer eens tot me door."

Ereronde

Met de Nederlandse allroundtitel op zak maakte Blokhuijsen met zijn dochter op de arm een ereronde door een stampvol Thialf. Hoe mooi zou het zijn als hij datzelfde kon doen bij de Olympische Winterspelen van Beijing in 2022, want dáár wil de Langedijker uiteindelijk staan. Eerste halte op weg naar het vervullen van die droom zijn de wereldkampioenschappen allround, eind februari. "Deze titel geeft heel veel energie om te kijken wat er nog meer mogelijk is."

Meer berichten