North Holland Horse Trials tóch van start

Sport
Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

OUDKARSPEL – Het was even spannend, maar gelukkig mag het doorgaan! Een van de meest aansprekende internationale Hippische topsportevenementen; de North Holland Horse Trials (NHHT) staat elk jaar garant voor spektakel.

 “Vorig jaar kon het niet doorgaan vanwege corona, en dit jaar gooide het EHV-1 virus, oftewel het rhinovirus, bijna roet in het eten. We hebben alles op alles gezet om het op een latere datum toch te laten doorgaan. En dat is gelukt”, zegt een zichtbaar opgeluchte Ronald Beukers, eigenaar van Manege Beukers in Oudkarspel waar het evenement plaatsvindt.

‘Volgend jaar is alles hopelijk weer normaal’

“Traditioneel vindt het NHHT plaats tijdens het Paasweekend”, vult voorzitter Wim Schrama hem aan. Deze keer is het twee weken later, van 15 tot en met 18 april 2021, wegens de uitbraak van het rhinovirus in. We zijn al lang blij dat we toestemming hebben gekregen van de internationale paardensportbond FEI, om na 12 april weer te organiseren. Nadeel is wel dat daarmee de Internationale kalender in elkaar is geschoven en topruiters dit jaar een keuze moeten maken waar te starten. In Oudkarspel zijn we traditioneel altijd de eerste van het seizoen. En daardoor extra interessant voor topruiters om hun vorm te testen en het seizoen goed te starten. Door het uitstel is alles een beetje anders.”


Maar de mannen klagen absoluut niet en zijn dolblij dat het überhaupt door kan gaan. Vooral voor Ronald is het altijd een emotioneel weekend. “Ik zit hier met mijn hart en ziel in. Ik heb ooit bedacht dat we in Oudkarspel klaar waren voor een mega evenement als dit, en sindsdien groeien we elk jaar een niveautje hoger. Ik ben heel trots dat de internationale paardensport Oudkarspel inmiddels op de agenda heeft staan.” De weken voorafgaand zijn dan ook zenuwslopend voor de Langedijker, die met zijn vader ooit manege Beukers heeft opgebouwd tot het mooie bedrijf dat het nu is. “Als ik stress heb koop ik een koe, of een schaap. Op dit moment is een schaap aan het lammeren. Ik ga daar zo bij kijken en kan dan even alle toestanden loslaten”, lacht hij.


Vrijwilligers zijn goud waard

Niets wordt dit weekend aan het toeval overgelaten. “Voor zowel de ruiters als voor de paarden worden de beste omstandigheden gecreëerd”, vervolgt Wim. “De meesten nemen hun eigen trailer en caravan mee, topruiters komen met hun vrachtauto. Dat zijn bijna verrijdbare huizen, de ene nog luxe dan de andere. Maar er komen ook ruiters met een tent, die kamperen hierachter. Het is net een circus dat van wedstrijd naar wedstrijd trekt.” Maar ook de verkeersregelaars, de parcoursbouwers, de mensen die bij de hindernissen jureren en die in de keuken staan om alle maaltijden te verzorgen, de stagiairs van het Clusiuscollege die keihard meewerken, kortom: alle vrijwilligers zijn goud waard en worden ook zo behandeld. “We staan internationaal bekend om de professionaliteit, maar zeker ook om de goede sfeer en de gezelligheid die er dit weekend heerst. Dat hoort er voor ons ook echt bij”, zegt Ronald trots. “We spreken iedereen ook altijd even persoonlijk toe voorafgaand aan het evenement, al ben ik meer een doener dan een prater.”

De verschillende teams staan op een veld bijeen op de grond van de manege, maar dit jaar wel verder uit elkaar dan anders. Ook qua sanitair en eetgelegenheden wordt niets aan het toeval overgelaten qua coronamaatregelen. “We zijn gewend het weekend te starten met een gezamenlijke maaltijd en een gezellig samenzijn. Ook daarbij zullen we ons moeten aanpassen en een en ander afstandelijker houden.” Of helemaal weglaten zoals de Country Fair met kramen en foodtrucks. Publiek is ook niet welkom, uitsluitend mensen die zijn betrokken bij de NHHT krijgen toegang. “Het is de realiteit van nu”, zegt de voorzitter berustend. “Volgend jaar is alles hopelijk weer normaal.”

Meer dan 200 deelnemers

Voor deze zesde editie van de NHHT hebben zich evengoed weer meer dan 200 deelnemers uit onder andere Japan, China, Duitsland, België, Luxemburg en Noorwegen ingeschreven. Onder deze ruiters bevinden zich nationale ploegen en Olympische deelnemers. Niet alleen paarden, maar ook ponyruiters met topsport-status zijn van de partij. Zaterdag 17 april vindt het meest spectaculaire onderdeel van het driedaagse evenement plaats, en voert de ruiters over de terreinen van manege Beukers en Recreatieschap Geestmerambacht. Het traject heeft een lengte van circa 4 kilometer met ca. 25 hindernissen. Zo zijn er eenvoudige sprongen als een Steeple-heg, Picknick-tafel en Houtstapel maar ook moeilijkere opgaves als Waterpartijen, Bruggen, Heuvels op en af en zelfs een VW Kever als hindernis. “Het is een spectaculaire sport om te bekijken. Gelukkig kan het evenement wel online worden bekeken via ClipMyHorse.TV!”

Meer informatie is te vinden op www.nhht.nl.

.

Afbeelding
Gastheer Ronald Beukers, crossbouwer Wilfried Thiebes en Event Director Wim Schrama.