Wereld Alzheimer Dag 21 september: de vele gezichten van dementie

Zorg
Op dinsdag 21 september is het Wereld Alzheimer Dag.
Op dinsdag 21 september is het Wereld Alzheimer Dag. (Foto: PR)

REGIO – Op 21 september is het Wereld Alzheimer Dag, een jaarlijks terugkerende dag om aandacht te vragen voor mensen met dementie. Dit jaar is het thema ‘De vele gezichten van dementie’. Wat wordt er in jouw buurt georganiseerd?

Op 1 oktober 2020 waren er zo’n 280.000 mensen in Nederland met dementie. Het merendeel van hen (bijna twee derde), was vrouw.

Wat is dementie?

Maar wat ís dementie nu eigenlijk? Alzheimer Nederland omschrijft het als een combinatie van symptomen, waarbij de hersenen informatie niet meer op een goede manier kunnen verwerken. Alzheimer is een van de meest voorkomende vormen, maar ook bijvoorbeeld vasculaire dementie en Lewy body dementie komen veel voor. 

Als iemand in je omgeving dementie krijgt, staat je hele wereld op zijn kop. Hoe ga je ermee om? Het is in elk geval gebleken dat regelmatig liefde en persoonlijke aandacht aan een dement persoon geven, het leven met dementie draaglijker kan maken. Want, zo schrijft de stichting, ‘als jij een goeie dag hebt, heeft iemand met dementie dat ook, en diens afhankelijkheid van jou kan zich uiten in warme aanhankelijkheid’. Oftewel: geef personen met dementie in jouw omgeving regelmatig een knuffel of wat liefde. Dat helpt al heel wat.

Via de site van Alzheimer Nederland zie je wat er in jouw regio wordt georganiseerd op Wereld Alzheimer Dag op dinsdag 21 september.

Tips voor omgaan met dementie

Alzheimer Nederland deelt verder nog deze tips van mantelzorgers, voor mantelzorgers als het gaat het omgaan met dementerenden: 

- Kijk niet naar wat er niet meer kan, maar blijf nieuwsgierig naar wat nog wel kan.

- Geluk zit in kleine dingen, organiseer regelmatig iets leuks

- Probeer positief te blijven, ook al valt dat niet altijd mee

- Zorg ervoor dat het gezellig is, de rest maakt eigenlijk niet uit

- Ga niet alles corrigeren of ordenen, wat maakt het uit dat het rommelig wordt?

- Laad je eigen batterij op tijd op, dan kun je meer hebben.

- Geniet van kleine dingen, foto’s bekijken, korte gesprekjes, een lach of blik

- Laat iemand praten over vroeger. Die herinneringen zijn vaak nog scherp en het leert je veel over die tijd in zijn leven.

- Ga samen bewegen, dat is voor beiden goed

Kijk voor meer tips en informatie over dit onderwerp op www.alzheimer-nederland.nl.